Dodaj do ulubionych

ogórki kiszone

06.08.12, 18:10
Witam.Kochani zrobiłam tydzień temu ogórki kiszone, moze dałam ich za duzo do słoika bo w dwóch zrobiła się na powierzchni ogórka pleśń, wyjęłam i popsutego wyrzuciłam.Z drugim słoikiem zrobiłam tak samo.Jeszcze w kilku zobaczyłam, ze pływają po wierzchu, a moze za lużno powkładałam i powypływały, sama nie wiem.W kazdym bądz razie, pootwierałam je i powyjmowałam ( ogórki są w słoikach pod gumkę - takie jak dawniej- litrowe).Mam pytanko, czy jak teraz pootwierałam i ponownie zamknęłam to myślicie, ze się popsują, czy nic im nie będzie.
One się tak lekko otwierały, tak jakby te gumki nic nie trzymały.Proszę podpowiedzcie co teraz zrobić.
Obserwuj wątek
    • joanna9629 Re: ogórki kiszone 06.08.12, 18:33
      Doczytałam gdzieś na stronie że można by bylo zlać wodę ze wszystkich słoików z tych ogórków, doprowadzić do wrzenia ( moze dosypać jeszcze soli) i ponownie zalać ogórki w słoikach i pozamykać.Myślicie że to uratuje ogórki.
    • re12nia Re: ogórki kiszone 06.08.12, 21:36
      Mi kilka lat temu też tak się zrobiły,kupiłam 5 litrową wodę z Biedronki,i tej wody używam do kiszenia od tamtej pory.Ogórki dobrze dotrwają,mam jeszcze z ubr.-kiszone.
      • joanna9629 Re: ogórki kiszone 06.08.12, 22:56
        Dziękuję za podpowiedż, ale co zrobić z tymi żeby nie wyrzucić 15 słoików do kosza.Tak jak wcześniej pisałam, czy p otwieraniu ponownym, słoików pod gumkę przetrwają, czy lepiej zlać wodę ( stoja już tydzień) doprowadzić do wrzenia i ponownie wlać do ukiśniętych ogórków?
        • beata_ Re: ogórki kiszone 06.08.12, 23:50
          Dopytaj Matyldy (na priv np) czy punkt 2 z jej odpowiedzi da się zastosować w Twoim przypadku - tarcie ogórków mozna pominąć ;-))

forum.gazeta.pl/forum/w,77,137926975,137944489,Re_starte_ogorki_kiszone_jak_dlugo_pasteryzowa.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka