IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 09:29
juz drugi raz pod rzad zepsul mi sie chleb. nie ma nim plesni ale (to sie
chyba nazywa) skisł. zawsze kupowalam w jendym miejscu chleb i zawsze na
nastepny dzien byl jeszcze jak swiezy. a teraz, w sobote kupilam chleb, byl
dobry, w niedziele rano juz sie go nie dalo jesc, smierdzial jak nie wiem.
wczoraj rano kupilam znowu, i popoludniu bylo to samo. zawsze kupowalam chleb
w jednym miejscu, ale jak pierwszy raz sie zepsul to drugi raz kupilam w
innym sklepie z innej piekarni i bylo to samo . moze ja go jakos zle
przechowuje. ale zawsze chleb trzymam w reklamowce. jak temu zaradzic?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: magda 09.05.06, 10:46
      Zle przechowujesz, ale mimo wszystko nie powinno sie tak dziac / no po 5-6
      dniach to mozliwe, ale po 1 dniu nie /. Torebka papierowa jest wlasciwa: mozna
      nawet wlozyc potem do torebki plastikowej. Mozna przechowywac w plociennej
      torbie albo zawiniety w sciereczke: nie moze byc jednak prana w proszku do
      prania itp.
      • linn_linn Re: artykul 09.05.06, 11:09
        Przypomnial mi sie artykul z Czarnej Oliwki:
        www.kuchnia.o2.pl/felietony/obiekt.php?id_o=368
        Ja kupuje we Wloszech / rzadko, gdyz zwykle pieke w domu / w torebkach
        papierowych, plastikowych dziurkowanych / jest cos miedzy plastikiem a
        celofanem / albo w papierowo-celofanowych.
        • linn_linn Re: 09.05.06, 11:14
          Podrzuc koniecznie. A piekarnie nalezy raczej omijac: prawdopodobnie maja
          fatalna make i nie chca jej wyrzucic.
          • Gość: g choroba ziemniaczana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:19
            Choroba ziemniaczana to powszechna choroba pieczywa, objawia się zmianami w
            konsystencji miękiszu, w smaku, zapachu i wyglądzie pieczywa. Miękisz pieczywa
            staje się ciągliwy i upłynniony, pieczywo ma nieprzyjemny smak i zapach.
            Chorobę ziemniaczaną wywołują pałeczka ziemniaczana i pałeczka sienna te
            bakterie rozmnażają się w temperaturze 35-40oC. Choroba ziemniaczana rozwija
            się w cieście pszennym do eliminowania tej choroby stosujemy:

            1. Podwyższenie kwasowości ciasta przez dodatek
            dojrzałego kwasu albo przez dodatek kwasu mlekowego.

            2. Stosowanie ciasta o sztywniejszej
            konsystencji i produkcja pieczywa o małej gramaturze.

            3. Systematyczna kontrola mąki.

            4. Chłodzenie pieczywa po wypieku przez
            wentylacje pomieszczenia ekspedycji.

            5. Utrzymywanie czystości pomieszczeń i
            urządzeń w przypadku stwierdzenia choroby ziemniaczanej pieczywa
            przeprowadzenie dezynfekcji przez zastosowanie promieniowania ultrafioletowego
            i użycie 1% roztworu kwasu solnego.

            6. Dodawanie do ciasta substancji
            bakteriostatycznych
            Xródło:
            www.technolog.friko.pl/piekarstwo/wady.pieczywa.htm
            A do przechowywania pieczywa polecam gliniany pojemnik z pokrywą(moze być duża
            doniczka), nieglazurowany("oddycha" trochę)
          • Gość: magda Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 12:04
            zastanwialam sie ze to moze wina wlasnie produktow uzytych do pieczenia, ale
            jakos dziwnie by bylo zeby dzien po dniu zepsuly sie dwa chleby pieczone w
            roznych piekarniach, dlatego mysle ze to jednak kwestia przechowywania, tym
            bardziej ze ostatnio w domu mam bardzo goraca wiec moze wysoko temp tez
            zrobila swoje
      • linn_linn Re: magda 09.05.06, 14:20
        Domowy jest bez konserwantow i nie plesnieje: a juz na pewno nie po jednym
        dniu. A tak w ogole, chleb mozna zamrozic dla pewnosci.
    • qubraq Chleb w plastykowej torebce 09.05.06, 21:22
      Cos nie tak - od 35 lat trzymamy pieczywo w "chlebaku" w plastykowych
      torebkach -tzw. "reklamowkach" i owszem, czasem sie zdarzy ze chleb splesnieje -
      ale po tygodniu a nie nastepnego dnia!
      Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka