Dodaj do ulubionych

Jaki typ mąki do chleba?

15.09.12, 15:31
Jak w temacie; która mąka jest najlepsza? Albo inaczej sformułuję pytanie: jaki typ daje jaki chleb?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Jaki typ mąki do chleba? 15.09.12, 16:02
      toya666 napisała:

> Jak w temacie; która mąka jest najlepsza? Albo inaczej sformułuję pytanie: jaki
      > typ daje jaki chleb?

Idiotyczne pytanie... Może najpierw dowiedz się czegoś na temat pieczenia chleba zanim o cokolwiek zapytasz? Na przykład tu:
      www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/pieczenie
      albo tu:
      dancia.bloog.pl/id,4388658,title,Porady-pieczenie-chleba,index.html?ticaid=6f2c8
    • mel.la Re: Jaki typ mąki do chleba? 15.09.12, 19:04
      Tu masz liste, pisze jaka mąka nadaje sie do chleba:

chleb.republika.pl/wyposaz.html
      • kosmopolitesiorbut Re: Jaki typ mąki do chleba? 15.09.12, 19:29
        mel.la napisała:

> Tu masz liste, pisze jaka mąka nadaje sie do chleba:
        Każda się nadaje. No może oprócz ryżowej.
        • Gość: pasqda Re: Jaki typ mąki do chleba? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.12, 21:05
          Pytanie było o TYP mąki, nie RODZAJ.

• kosmopolitesiorbut Re: Jaki typ mąki do chleba? 15.09.12, 21:08
            Gość portalu: pasqda napisał(a):

> Pytanie było o TYP mąki, nie RODZAJ.
            Nie wiesz o czym piszesz.
            • Gość: pasqda Re: Jaki typ mąki do chleba? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.12, 21:54
              kosmopolitesiorbut napisał:

> Gość portalu: pasqda napisał(a):
              >
              > > Pytanie było o TYP mąki, nie RODZAJ.
              > Nie wiesz o czym piszesz.
              >

Rozumiem, że dla ciebie chleb z mąki pszennej typ 500 jest taki sam jak z mąki pszennej typ 2000.
              • kosmopolitesiorbut Re: Jaki typ mąki do chleba? 15.09.12, 22:22
                Zdobądź jakiekolwiek doświadczenie w wypieku pieczywa zanim coś napiszesz. Naprawdę. Dopiero wtedy ta dyskusja nabierze sensu.
                • Gość: pasqda Re: Jaki typ mąki do chleba? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.12, 22:48
                  Ta dyskusja już nie ma sensu, ponieważ twoja nieomylność nie pozwoli ci się przyznać do błędu, choćby cały cech piekarski stanął przed tobą.

Nie doczytałeś pytania autorki wątku, każdemu może się zdarzyć. Nawet tobie. Naprawdę.
                  • kosmopolitesiorbut Re: Jaki typ mąki do chleba? 15.09.12, 22:55

> Ta dyskusja już nie ma sensu, ponieważ twoja nieomylność nie pozwoli ci się prz
                    > yznać do błędu, choćby cały cech piekarski stanął przed tobą.
                    >
                    > Nie doczytałeś pytania autorki wątku, każdemu może się zdarzyć. Nawet tobie. Na
                    > prawdę.

Ciach. Upiecz, spróbuj, pisz. Na razie tylko piszesz. Bzdury. A jakbyś chciała poprzeć ględzenie praktyką to polecam:
                    www.przepisykulinarne.org/red_bread_3551.html
                    • Gość: pasqda Re: Jaki typ mąki do chleba? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.12, 23:20
                      Nadal obstajesz przy tym, że typ mąki nie ma znaczenia? Rozumiem, że zgodnie z tym torty pieczesz z mąki razowej? Smacznego w takim razie życzę, ja jednak pozostanę przy biszkoptach z mąki niższego typu.
                      • kosmopolitesiorbut Re: Jaki typ mąki do chleba? 15.09.12, 23:44

> Nadal obstajesz przy tym, że typ mąki nie ma znaczenia? Rozumiem, że zgodnie z
                        > tym torty pieczesz z mąki razowej? Smacznego w takim razie życzę, ja jednak poz
                        > ostanę przy biszkoptach z mąki niższego typu.

Odetchnij, naucz się czytać ze zrozumieniem, nabierz praktyki a potem dyskutuj.
                        • Gość: pasqda Re: Jaki typ mąki do chleba? IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.12, 18:39

- rodzaj mąki: np. pszenna, żytnia, gryczana, ryżowa, itp.
                          - typ mąki: np. 450, 650, 720, 1850, itd.

Mając to na uwadze, oświeć mnie, czego rzekomo nie rozumiem (w przeciwieństwie do ciebie, oczywiście) w pytaniu założycielki wątku: "Jaki TYP mąki do chleba?".
                          • kosmopolitesiorbut Re: Jaki typ mąki do chleba? 16.09.12, 18:48

>
                            > - rodzaj mąki: np. pszenna, żytnia, gryczana, ryżowa, itp.
                            > - typ mąki: np. 450, 650, 720, 1850, itd.
                            >
                            > Mając to na uwadze, oświeć mnie, czego rzekomo nie rozumiem (w przeciwieństwie
                            > do ciebie, oczywiście) w pytaniu założycielki wątku: "Jaki TYP mąki do chleba?"
                            No to masz problem.
                            • Gość: pasqda Re: Jaki typ mąki do chleba? IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.12, 20:40
                              Ty w ogóle czytasz posty, na które odpowiadasz, czy masz gotowy zestaw odpowiedzi bez względu na treść?
                              • kosmopolitesiorbut Re: Jaki typ mąki do chleba? 16.09.12, 21:11

> Ty w ogóle czytasz posty, na które odpowiadasz, czy masz gotowy zestaw odpowied
                                > zi bez względu na treść?

Dziecinko - mam alergię na pasqdne teksty.
                                • Gość: pasqda Re: Jaki typ mąki do chleba? IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.12, 21:50
                                  Banał. A rzeczowej odpowiedzi z twojej strony jak nie było tak nie ma.
                    • mel.la Re: Jaki typ mąki do chleba? 16.09.12, 19:17
                      kosmopolitesiorbut 15.09.12, 22:55 Odpowiedz

Ciach. Upiecz, spróbuj, pisz. Na razie tylko piszesz. Bzdury. A jakbyś chciała poprzeć ględzenie praktyką to polecam:
                      www.przepisykulinarne.org/red_bread_3551.html

A Ty czym popierasz swoje doswiadczenie, podrzucaniem linkow do cudzych blogow? Zarzucasz komus niewiedze, wszystkim radzisz czytac a tak naprawde nie napisales jeszcze nic sensownego, w ogole caly czas piszesz nie na temat.
    • kropkaa Re: Jaki typ mąki do chleba? 15.09.12, 23:29
      750.
      W sklepie bardzo trudna do kupienia.
      W powszechnej sprzedaży jest tylko eko z Młynów Wodnych, ale cena jakoś 6 zł/kg. W młynie kupowałam po 1,50 chyba, z tym, że worek 15 kg.
      • kosmopolitesiorbut Re: Jaki typ mąki do chleba? 16.09.12, 19:11
        kropkaa napisała:

> 750.
        > W sklepie bardzo trudna do kupienia.
        > W powszechnej sprzedaży jest tylko eko z Młynów Wodnych, ale cena jakoś 6 zł/kg
        > . W młynie kupowałam po 1,50 chyba, z tym, że worek 15 kg.
        Nieprawda. 3,50 w "Lewiatanie" na allegro od 2,50 za kilogram. I bazowanie na laikach, że to mąka chlebowa. Proszę o kontakt na te 15 kg worki.
        • kropkaa Re: Jaki typ mąki do chleba? 17.09.12, 16:55
          Kontakt mogę podać, ale nie sądzę, by ktoś skorzystał.
          To na Wschodzie, za Lublinem (okolice Biłgoraja), dziewczyna dała mi namiar na młyn, bo tam mieszka i kupuje, ja skorzystałam, bo byłam w okolicy; była wyjątkowo świeża, bo wprost z przemiału.
          • kosmopolitesiorbut Re: Jaki typ mąki do chleba? 17.09.12, 17:01
            A nie wiesz czy młynarz jest zainteresowany sprzedażą za pośrednictwem poczty? Może ma jakiegoś maila? Być może parę osób z mojego kręgu byłoby zainteresowanych kupnem. Gdybyśmy się zgadali to ja normalnie kupuję 20 kg na jeden rzut. Miałem kontakt na młynarza w okolicach Łodzi ale kiedy zobaczył w jakiej ilości kupuję to i apetyt mu wzrósł na zarobek.
            P.S. Wolę jednak mąkę, która leżakuje, taka wprost z przemiału ma niską wartość.
            • kropkaa Re: Jaki typ mąki do chleba? 17.09.12, 17:16
              Ciężko mi powiedzieć, nie znam tych państwa.
              Ja zadzwoniłam, zapytałam, mieli, to kupiłam 2 worki. Z tym, że oni zabrali do swojego domu, ktoś mi odebrał (mieszkają kilka domów dalej) i ja sobie zapakowałam po drodze.
              Byłam zadowolona z tej mąki bardzo, ponoć mają też dobrą luksusową.
              Trzeba zadzwonić, nie pamiętam do której pracują - do 15 czy 16.
              Rozmawiałam telefonicznie z właścicielką, miła pani, nie to, że starszawa, ale ma dorosłe dzieci. Była bardzo przyjazna.
              Nie wiem, jak wysyła się worki mąki pocztą, oni mają 15 kg i chyba 50.
              Kupowałam raz, 2 worki, co by nie zawracać gitary i jeszcze mam. Więcej się nie kontaktowałam.
              Myślę, że jak będziesz przekonywujący, to może się udać ;-)
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Jaki typ mąki do chleba? 17.09.12, 23:06
              Ja korzystałem z małego młyna w okolicach Sadownego. Ale 3 lata temu młynarz zamknął interes i poszedł na emeryturę. Teraz korzystam z młyna www.mlynciechanowiec.com.pl/ kupuję u nich mąkę w paczkach po 5 kg. po 9-10 zł za paczkę. Więcej nie biorę, bo i po co. Zawsze mogę podjechać i kupić. Działkę mamy ok 25 km od młyna.
              Teraz w zeszłym tygodniu dostałem namiar na mały młyn w stronę na Węgrów. W przyszłym tygodniu jak będę jechał po mleko to podjadę i zobaczę.
          • kropkaa Re: Jaki typ mąki do chleba? 17.09.12, 17:05
            Bardzo proszę:
            Młyn Gospodarczy Krystyna i Jan Jargieło
            Zagumnie 18
            Biłgoraj
            84 686 53 34
            www.zumi.pl/1461695,Mlyn_Gospodarczy_Krystyna_i_Jan_Jargielo,Bilgoraj,firma.html#!s=homePage
            Mają różne mąki z tego, co wiem, dostarczają do piekarni, sprzedaż detaliczna (tzn. pojedyńcze worki) - nie wiem jak z transportem, ja odbierałam osobiście, ale łańcuszkiem.
            • kosmopolitesiorbut Re: Jaki typ mąki do chleba? 17.09.12, 17:13
              kropkaa napisała:

> Bardzo proszę:
              > Młyn Gospodarczy Krystyna i Jan Jargieło
              > Zagumnie 18
              > Biłgoraj
              > 84 686 53 34
              > www.zumi.pl/1461695,Mlyn_Gospodarczy_Krystyna_i_Jan_Jargielo,Bilgoraj,firma.html#!s=homePage
              > Mają różne mąki z tego, co wiem, dostarczają do piekarni, sprzedaż detaliczna (
              > tzn. pojedyńcze worki) - nie wiem jak z transportem, ja odbierałam osobiście, a
              > le łańcuszkiem.
              Dzięki. skontaktuję się z nimi.
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Mąka w workach 02.10.12, 09:25
          Znalazłem tutaj sprzedają w miarę tanio mąkę w workach.
          www.mlynystoislaw.pl/index.php/maki-workowane-c-340
          • kosmopolitesiorbut Re: Rzeczywiście cena znakomita.nt 02.10.12, 10:44

• jarek_zielona_pietruszka Re: Rzeczywiście cena znakomita.nt 02.10.12, 11:16
              Ja kupuję paczki po 5 kg www.mlynciechanowiec.com.pl/maki.html cena 9 zl za paczkę
    • biollante Re: Jaki typ mąki do chleba? 17.09.12, 07:54
      Z ciekawości - po co smaruje się chleb lodowatą wodą? Pytam, bo pierwszy raz coś takiego widzę i czuję się zaintrygowany.
      • jagoda85 Re: Jaki typ mąki do chleba? 17.09.12, 10:56
        Moja babcia mówiła, że posmarowanie gorącego chleba zimą wodą powoduje, że skórka nie jest twarda. I to jest prawda, zawsze tak robię, skórka jest chrupiąca., twardość w sam raz, szczególnie jak bardzo skórka się spiecze, a my lubimy bardzo spieczoną skórkę.
    • jagoda85 Re: Jaki typ mąki do chleba? 17.09.12, 11:00
      Piekę chleb z mąki mieszanej. Podstawą jest mąka chlebowa typ 750, do tego dodaję mąkę żytnią 2000, mąkę pszenną 2000, i białą mąkę orkiszową. Chleb piekę tak na drożdżach, jak i na zakwasie. Chleb z tej mieszanki wychodzi bardzo smaczny, ciemny. Dodaję do niego ziarna słonecznika, i dyni.
    • szadoka Re: Jaki typ mąki do chleba? 24.09.12, 10:08
      nie potrafie odpowiedziec, bo nie patrze na numerki. Zawsze robie z polowy bialej pszennej ( takiej do ciasta czy klusek) i polowy razowej z pelnego przemialu ( pszennej i zytniej). Z mojego doswiadczenia wynika ,ze chleb z samej razowej nie wychodzi. Tzn wychodzi - malowniczy blotnisty zakalec.
      Pieke chleby na zakwasie.
    • kamilsakalus Re: Jaki typ mąki do chleba? 24.09.12, 20:58
      Ja chleb piekę z mąki typ 2000, ekologicznej, kupowane w sklepie ekologicznym. Jest droga - około 7 zł. Chleba dużo nie jem, więc te 7 zł to mam na tydzień, więc przeżyję ten wydatek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka