Gość: makao IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 17:46 W tym roku obrodziły w moim sadzie czereśnie. Czy robił już ktoś może dżem czereśniowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: dżem czereśniowy 03.07.04, 18:28 Jestem w trakcie robienia, tzn. wydrylowalam czeresnie, przejrzalam kazda, czy robali nie ma, byly jednak, wiec troche mi odpadło), podgrzewam w garze.I co dalej, bo nie wiem, robie po raz pierwszy, a chcialabym bez cukru .Czy dotrwa do zimy, moze odezwie sie ktos, kto robil, plizzzzz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bereniq Re: dżem czereśniowy IP: *.chello.pl 03.07.04, 22:28 robilam dzem czeresniowy w zeszlym roku. niestety, bez rewelacji. w tym roku ju| nie zrobie. proponuje go czyms dosmaczyc, moze , np. odrobina jakiegos alkoholu? zamierzam za to zrobic czeresnie maraschino. moze ktos ma jakis inny , fajny przepis na czeresnie? Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 maraschino 04.07.04, 00:05 z czereśni? będzie niestety mdłe, bo urok jego tkwi w kwaśno-cierpkim smaku wiśni marasek:( czereśnie głównie na surowo, a jeśli juz dżemy czy galaretki, to raczej jako dodatek pektyn niż smak, choc jadłam fabryczny dżem z czereśni i był całkiem całkiem, bo z dodatkiem żurawiny:) niestety mało możliwe w domowych warunkach, bo jeden składnik trzeba przetrzymać w zamrażarce:( ewentualnie można spróbowac z wściekle kwaśnym zielonym agrestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bereniq Re: maraschino IP: *.chello.pl 05.07.04, 20:33 dzieki Emka. Nie bede robic maraschino z czeresni poczekam na wisienki. A czy ktos robil marynowane czeresnie? wczoraj znalazlam taki przepis w necie i sie zastanawiam czy to w ogóle zjadliwe?... Odpowiedz Link Zgłoś
eximia Re: dżem czereśniowy 05.07.04, 15:10 Oto co znalazłam w internecie: "Perłą 2003" odznaczono dżem czereśniowy pani Józefy Burlity z Gajowa, który okazał się najlepszym regionalnym produktem żywnościowym. Dżem czereśniowy z Gajowa otrzymał tę nagrodę jako jedyna potrawa z Dolnego Śląska. "Perły 2003" przyznano 9 października podczas poznańskich targów "Polagra – Farm". Widocznie można zrobić ciekawie i smacznie. Nie wiadomo na czym polega tajemnica sukcesu Pani Józefy. Ja w tym roku dżem czereśniowy eksperymentowałam z dodatkiem soku z cytryny. Na ok. 5 kg czereśni (nigdy nie ważę) dałam sok z 6 cytryn. Wyszło całkiem smakowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryniec Re: dżem czereśniowy 05.07.04, 19:07 Moja babcia robiła w tem sposób,że mocno dojrzałe czereśnie drylowała,ładowała do gara i i to wszystko pichciło się na piecu ze trzy dni,aż sok odparował. Potem trochę cukru(na oko) i jeszcze z dzień.Potem do słoików i już.Czereśniowy zjadaliśmy najszybciej.Pyszota. Odpowiedz Link Zgłoś