Dodaj do ulubionych

dżem czereśniowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 17:46
W tym roku obrodziły w moim sadzie czereśnie. Czy robił już ktoś może dżem
czereśniowy?
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: dżem czereśniowy 03.07.04, 18:28
      Jestem w trakcie robienia, tzn. wydrylowalam czeresnie, przejrzalam kazda, czy
      robali nie ma, byly jednak, wiec troche mi odpadło), podgrzewam w garze.I co
      dalej, bo nie wiem, robie po raz pierwszy, a chcialabym bez cukru .Czy dotrwa
      do zimy, moze odezwie sie ktos, kto robil, plizzzzz...
      • Gość: Bereniq Re: dżem czereśniowy IP: *.chello.pl 03.07.04, 22:28
        robilam dzem czeresniowy w zeszlym roku. niestety, bez rewelacji. w tym roku
        ju| nie zrobie. proponuje go czyms dosmaczyc, moze , np. odrobina jakiegos
        alkoholu? zamierzam za to zrobic czeresnie maraschino. moze ktos ma jakis
        inny , fajny przepis na czeresnie?
        • emka_1 maraschino 04.07.04, 00:05
          z czereśni? będzie niestety mdłe, bo urok jego tkwi w kwaśno-cierpkim smaku
          wiśni marasek:(
          czereśnie głównie na surowo, a jeśli juz dżemy czy galaretki, to raczej jako
          dodatek pektyn niż smak, choc jadłam fabryczny dżem z czereśni i był całkiem
          całkiem, bo z dodatkiem żurawiny:) niestety mało możliwe w domowych warunkach,
          bo jeden składnik trzeba przetrzymać w zamrażarce:( ewentualnie można spróbowac
          z wściekle kwaśnym zielonym agrestem.
          • Gość: Bereniq Re: maraschino IP: *.chello.pl 05.07.04, 20:33
            dzieki Emka. Nie bede robic maraschino z czeresni poczekam na wisienki. A czy
            ktos robil marynowane czeresnie? wczoraj znalazlam taki przepis w necie i sie
            zastanawiam czy to w ogóle zjadliwe?...
    • eximia Re: dżem czereśniowy 05.07.04, 15:10
      Oto co znalazłam w internecie:

"Perłą 2003" odznaczono dżem czereśniowy pani Józefy Burlity z Gajowa, który
      okazał się najlepszym regionalnym produktem żywnościowym. Dżem czereśniowy z
      Gajowa otrzymał tę nagrodę jako jedyna potrawa z Dolnego Śląska.
      "Perły 2003" przyznano 9 października podczas poznańskich targów "Polagra –
      Farm".

Widocznie można zrobić ciekawie i smacznie. Nie wiadomo na czym polega
      tajemnica sukcesu Pani Józefy.
      Ja w tym roku dżem czereśniowy eksperymentowałam z dodatkiem soku z cytryny.
      Na ok. 5 kg czereśni (nigdy nie ważę) dałam sok z 6 cytryn. Wyszło całkiem
      smakowicie.
    • cytryniec Re: dżem czereśniowy 05.07.04, 19:07
      Moja babcia robiła w tem sposób,że mocno dojrzałe czereśnie drylowała,ładowała
      do gara i i to wszystko pichciło się na piecu ze trzy dni,aż sok odparował.
      Potem trochę cukru(na oko) i jeszcze z dzień.Potem do słoików i już.Czereśniowy
      zjadaliśmy najszybciej.Pyszota.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka