Dodaj do ulubionych

Pytanie laika

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.12, 16:06
Powiedzcie mi, czy zielone liście selera korzeniowego nadają się do spożycia na surowo, np. do sałatki?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Pytanie laika 01.10.12, 16:12
      Gość portalu: laik napisał(a):

> Powiedzcie mi, czy zielone liście selera korzeniowego nadają się do spożycia na
      > surowo, np. do sałatki?

Tylko w ilości mikrej bo aromatyczne bardzo są.
      P.S. A tak swoją drogą dlaczego korzeń ma być zjadliwy a nać już nie?
      • Gość: laik Re: Pytanie laika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.12, 16:32
        Dzięki za info. Dorzuciłam ich do sałatki w większej ilości niż mikrej, zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
        Nie byłam pewna co do liści, bo we wszystkich selerowych przepisach jakie widziałam, liść był, ale z selera naciowego. Natomiast jak już znalazłam coś z korzeniowym, to tylko korzeń był składnikiem potraw, dlatego wolałam się upewnić na wszelki wypadek :)
        • Gość: beata_ Re: Pytanie laika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.12, 22:21
          Moim zdaniem, niezależnie od ilości, trzeba te liście drobniej posiekać niż taką np. pietruszkę. Nać selera, nawet młodego, jest dużo twardsza od innych listków wszelakich.
          Aromat jest przecudowny, jak dla mnie - zawsze latem zamrażam sobie całe pęki i mam na długo do zup i sosów. Praktykowałam też suszenie, ale o ile nie ma wtedy kłopotu z rozdrobnieniem, to aromat jednak traci i zalatuje trochę "trawą" :-)
          • Gość: laik Re: Pytanie laika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.12, 23:49
            Liście rzeczywiście są twarde, m.in. dlatego zastanawiałam się czy można jeść na surowo, bo z twardości przypominają trochę liście niektórych kwiatków doniczkowych :)
            Posiekać na drobno nie było łatwo, porwałam na mniejsze kawałki i w takiej formie wrzuciłam do sałatki około 15 listków. Nie czuć ich jakoś bardzo, sałatka dosyć treściwa, się zgubiło :)
            • Gość: beata_ Re: Pytanie laika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.12, 00:49
              Tak się zastanawiam teraz... czy nie warto byłoby z nich zrobić czegoś w rodzaju pesto, tzn. dodać oliwy i potraktować blenderem. To mogłoby być coś :-)
              Szkoda, że nie mam jak wypróbować... brak naci, bo się zgapiłam w tym roku, no i blendera brak niestety...
              • marcel109 Re: Pytanie laika 02.10.12, 09:05
                Pesto jest super, więc Twój pomysł może wypalić :)
                --
                producent materacy
    • roseanne Re: Pytanie laika 01.10.12, 16:45
      tak, ma jednak bardziej zdecydowany smak niz zwykly lisciasty i nie kazdemu pasuje
      • ania_m66 Re: Pytanie laika 01.10.12, 18:36
        zgadza sie. nie wszystkim pasuje.
        ja np w zupach i salatkach uwielbiam, a kolezanka nie mogla przelknac takiej zupy.
        • forum.master Re: Pytanie laika 01.10.12, 22:08
          ja patologicznie nei nawidze tego aromatu. podobnie jak aromatu korzenia selera i pietruszki. fuj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka