fan_ta 08.10.12, 09:34 Chciałabym zapytać o Wasze doświadczenia z tym tworem:) Jadłyście?, co myślicie?, smakowało?, chcecie spróbować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: Kwiaty jadalne 08.10.12, 09:45 No teraz to na kwiaty już trochę późno... Nasturcje ewentualnie sie ostały. Sezon na kwiaty jest wiosną/latem. Odpowiedz Link Zgłoś
fan_ta Re: Kwiaty jadalne 08.10.12, 09:50 Ja znalazłam ostatnio sklep internetowy gdzie oferują kwiaty cały rok:) Odpowiedz Link Zgłoś
komanchu Płatki róży i fiołka 08.10.12, 11:41 Z jadalnych kwiatów lubię fiołka wonnego i płatki róży, ale nie każda odmiana nadaje się do celów kulinarnych - najlepiej smakują róża damasceńska i pomarszczona. Świeże płatki róży utarte z cukrem to znakomity dodatek do lodów i deserów na bazie jogurtu tudzież twarogu, serów typu mascarpone. Suszone natomiast mielę razem z kwiatem hibiskusa w równych proporcjach i także używam jako dodatek do wyżej wymienionych deserów. Także do sernika i kremów do ciast. Płatki fiołka w stanie surowym są niesmaczne, ale syrop tudzież galaretka - niebo w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Płatki róży i fiołka 08.10.12, 11:49 komanchu, to wspaniale wyglada jako dekoracja dla mnie, po prostu to nie smak kazdego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan_ta Re: Płatki róży i fiołka IP: 89.174.54.* 08.10.12, 12:29 komanchu... zdecydowanie narobiłaś mi ochoty na kwiaty jadalne:) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Płatki róży i fiołka 08.10.12, 19:27 Dobra, zaspamuj i znikaj. Odpowiedz Link Zgłoś
fan_ta Re: Płatki róży i fiołka 10.10.12, 14:47 Zamówiłam nasturcję.. mam zamiar zrobić przepis z kozim serem i nasturcją..mniam.. i nie napiszę gdzie kupiłam bo za dużo tego spamu jak dla niektórych:P Ale na pewno napiszę, czy smakowało! Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: kalafior 08.10.12, 23:22 krzysztofsf napisał: > Jeszcze sie pojawiaja :) A brokuły, to pies? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: kalafior 10.10.12, 17:43 karczoch to tez kwiat :) ostu kiedys bardzo popularne w kuchnii polskiej, skoro swoja nazwe nawet ma uwielbiam pasjami, choc troche babrania sie przy obrobce kapary podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
fan_ta Re: Nasturcja z kozim serem 17.10.12, 11:59 Jak obiecałam tak zrobiłam.. co prawda początkowo miałam opory przed zjedzeniem kwiatów.. ale były całkiem smaczne.. takie lekko pikantne i może odrobinę przypominały mi rzeżuchę. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Kwiaty jadalne 20.10.12, 13:30 Moim skromnym zdaniem, jedyne kwiaty, które naprawdę mają walory smakowe, to kwiaty cukinii, najlepiej smażone w cieście (i nadziewane), świeże karczochy, brokuły i kalafior. Cała reszta to tylko ma ładnie wyglądać na talerzu. A w takim układzie, to można sobie położyć na talerz nawet trujące kwiatki. Ale jeść już niekonieznie :D Odpowiedz Link Zgłoś