Dodaj do ulubionych

Jak ugotować wilka

05.07.04, 11:31
Czy ktoś moze zna te ksiązke i wie czy wyszła po polsku, czy niestety pozostaje oryginał:

www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0865473366/qid=1089019731/sr=8-4/ref=sr_8_xs_ap_i4_xgl14/002-9605273-8268801?v=glance&s=books&n=507846
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Jak ugotować wilka 05.07.04, 11:41
      tego nie znam, ale za to jest po polsku piękna książka farleya mowata 'nie taki
      straszny wilk', w której m.in. dzielny badacz podaje własny przepis na myszy w
      śmietanie, podobno pyszności, a jakie odżywcze :)

z tego, co pamiętam potrzeba spirytusu albo innego mocnego alkoholu do
      maceracji przysmaku, śmietany i odp ilości osobiście upolowanych myszek
      • giezik Re: Jak ugotować wilka 05.07.04, 11:44
        dzieki cholera, "naklad wyczerpany" ;(
        • jottka Re: Jak ugotować wilka 05.07.04, 11:53
          tzn. nakład czego? mowata czy tej pani od wilka?

w razie to pierwsze - prószyński to wydal, a stiller tłumaczył na pocz. lat
          90tych, w antykwariatach i bibliotekach bywa bez bólu
          • Gość: giezik Re: Jak ugotować wilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 12:50
            mowata. Tamto trzeba bedzie czytac w oryginale. A propos autorka zbiera enutuzajstyczne opinie, za swoje ksiazki (o jedzeniu w zasadzie)
      • brunosch Re: Jak ugotować wilka 05.07.04, 12:58
        "Zwariowana łódka" Mowata to też niezła kolekcja ciekawostek między nimi i
        kulinarnych - przepis na kawę po irlandzku (oraz skutki się nią krzepienia), co
        zrobić z krabami i do czego może służyć rura odprowadzająca nieczystości z
        fabryki mączki rybnej...
    • Gość: szopen Re: Jak ugotować wilka IP: 204.79.89.* 05.07.04, 12:35
      Z autopsji.
      Jedzenie wilkow powoduje niepowstrzymalna potrzebe wycia do ksiezyca w pelni.
      Na wlasne ryzyko.
      • Gość: senin nie prawda, szopen.. IP: *.prem.tmns.net.au 05.07.04, 13:03
        ja nie jem i tez wyje, znaczy sie mam potrzebe wycia...

...zwlaszcza po kolejnej probie dogodzenia swojemu podniebieniu w jakiejs tam
        (jednej z najlepszych) restauracji w moim "prowincjonalnym miasteczku" (takim
        np. Cairns) ;))
    • brunosch Re: Jak ugotować wilka 05.07.04, 13:00
      Nie odwracaj porządku świata - to wilk ma zjadać człowieka, a nie na odwrót.
    • baky Nie wiem jak ugotować, ale... 05.07.04, 13:06
      ... wiem, jak dostać! :O)))
      • marghot Re: Nie wiem jak ugotować, ale... 05.07.04, 13:14
        wilka, ksiażkę czy może jeszcze coś innego?
        • baky Re: Nie wiem jak ugotować, ale... 05.07.04, 13:22
          marghot napisała:

> wilka, ksiażkę czy może jeszcze coś innego?

Coś innego, ale też wilka :O))
          • Gość: szopen O wilku, wyciu i knajpach w Carins IP: 204.79.89.* 06.07.04, 05:52
            Wilka jadlem w Mongoli, w "kociolku" stad to wycie.
            Tam wprawdzie glownie baranina, konina ale jest pare rzeczy zadziwiajacych.
            Pieczony "kangaroo rat" taki szczurek niby kangur, poluje sie na nie uzywajac
            dlugiego kija i czajac sie w pobilzu nory. Po zdobyciu stwora sie go patroszy,
            skoruje, tuszka ciut obgotowuje, obiera mieso z kosci i kroi na malutkie
            kawaleczki, to mieso miesza sie z posiekana cebula, sol pieprz i troche chili.
            Ta masa wypelnia sie skore, zaszywa i pare godzin piecze w popiele.
            Zaskakujaco dobre.
            Po tym sie nie wyje ale ciut skacze.
            Co do jedzenia w Carins.
            Najbardziej mi smakowalo:
            1. Esplanade Food Court, stojac tylem do morza po lewej stronie mniej wiecej
            posrodku jest stoisko z Azjatyckimi makaronami, jeden z nich "makaron ze
            wszystkim w ostrej zupie" po prostu rewelacja. Moze to nie jest high class
            establishment ale dobre.
            2. Przechdzac przez ten Food Court, dalej przez stoiska z bzdetami, nastepnna
            ulica, skret w lewo, na skrzyzowaniu w prawo, na nastepnym w lewo (o ile sie
            nie myle). Po prawej stronie ulicy mala tajska restauracja tez bardzo dobre.

• Gość: Pichciarz Re: Jak ugotować wilka IP: *.proxy.aol.com 06.07.04, 06:15
      www.powells.com/cgi-bin/biblio?inkey=2-0865473366-2
      www.sallys-place.com/food/book_reviews/mfk_fisher.htm
      www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0865473366/104-2667733-0231153?v=glance#product-details
      www.larkfarm.com/books/how_to_cook_a_wolf.htm
      www.alibris.com/search/books/title/how%20to%20cook%20a%20wolf/author/fisher
      www.bookhills.com/The_Art_of_Eating_0020322208.htm
      And so on.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka