Dodaj do ulubionych

A kto lubi ziemniaki duszone z sosem? :)

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.04, 11:46
Na fali wątku o kuchni polskiej muszę się do czegoś przyznać. Otóż uwielbiam
wprost ziemniaki, jak się mówi w moim regione - dukane, z sosem. Mięsa
mogłoby w tym w ogóle nie być :) Narażam się często na żarty znajomych i
oburzenie wyrafinowanych teściów, że prostacko zajadam takie "papki" ale cóż
mogę zrobić :) Lubię taki smak, podobnie jak ziemniaki obficie polewane
mizerią :)To pewnie wspomniania z dzieciństwa.
Może to i prostackie, ale za to jakie smaczne! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: sonny Re: A kto lubi ziemniaki duszone z sosem? :) IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.07.04, 12:28
      mmmmm, czasami też robię sobie taką przyjemność, chociaż rzadko. Wolę jednak
      jakieś mięsko do takiego zestawu, ale 'papką' nie pogardzę, a taka z mizerią
      jest wprost cudowna!!!
      i faktycznie - to są wspomnienia z dzieciństwa,bo przypomina mi to wakacje
      spędzane na Podlasiu u mojej babci ileś tam lat temu...
      • yapkovitz Re: A kto lubi ziemniaki duszone z sosem? :) 06.07.04, 12:34
        Dawno temu to uwielbialem:) ale po zmianie stanu cywilnego niestety nie jest mi
        dane poznac smaku sosow:( moze droga pania Matka mi zrobi sosu z ziemniakami,
        gdy ja odwiedze:)
    • Gość: monia Re: A kto lubi ziemniaki duszone z sosem? :) IP: *.tele2.pl 06.07.04, 12:36
      Oj ja tez od czasu do czasu lubie.Polecam moja wersje papki: ugotowane
      kartofelki (stare bo mlode lubie cale), duzo czosnku ok. pol glowki na kg
      wcisnac do goracych, dodac lyzke masla, pol lyzeczki majeranku oraz mleko lub
      smietane (pol szklanki, moze ciut wiecej), wszystko razem ugniesc ugniataczem.

Po prostu uwielbiam takie i do tego kefirek...uhmmmm
    • amused.to.death Re: A kto lubi ziemniaki duszone z sosem? :) 06.07.04, 14:15
      Też lubię chociaż rzadko jem.
      W dzieciństwie uwielbiałam, a w dorosłym życiu wróciłam do tego gdy okazało się, że skoro najbardziej z ruskich pierogów lubię nadzienie, to może by tak po prostu jeść same nadzienie? A więc najczęstsza papka to właśnie taka a la ruskie pierogi. Chociaż tą z mizerią też nie pogardzę:)
      • Gość: Fellicitty Re: A kto lubi ziemniaki duszone z sosem? :) IP: *.chello.pl 07.07.04, 21:54
        A wez i jeszcze uformuj z tego nadzienia "kotleciki" i podsmarz na patelni....
        Mmmmmmm..... Cudo w gebie:)
    • Gość: Pichciarz Re: A kto lubi ziemniaki duszone z... mizerią??? IP: *.proxy.aol.com 06.07.04, 21:29
      Zaskakujesz mnie. Zawsze sądziłem, że mizeria to ogórki ze śmietaną (typowe)
      lub oliwą i octem (mniej typowe), ale mizeria ziemniaczana???...
      Jadałem (chętnie) pure z ziemniaków ze śmietaną i majerankiem - czy to masz na
      myśli?
      • Gość: Ewa Re: A kto lubi ziemniaki duszone z... mizerią??? IP: *.chello.pl 06.07.04, 21:49
        Eeee, raczej prawdziwą mizerię mają na myśli przedmówcy, więc niepotrzebnie się
        dziwisz.
        Pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: prostaczka_czasami Re: A kto lubi ziemniaki duszone z... mizerią??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 09:16
        My w domu jadamy raczej wariację na temat normalnej mizerii ze śmietaną ;) Są
        to ogórki starte na tarce o grubych oczkach, z solą, pieprzem ziołowym,
        koperkiem i - zamiast śmietany - gęstym naturalnym jogurtem w dużych ilościach.
        Ziemniaczki polane takim sosem to niebo w gębie :)
        • Gość: P. Re: A kto lubi ziemniaki duszone z... mizerią??? IP: *.proxy.aol.com 08.07.04, 23:11
          No ale to jest typowa indyjska raita!
    • qubraq Re: A kto lubi ziemniaki duszone z sosem? :) 07.07.04, 11:28
      Gość portalu: prostaczka_czasami napisała:

> ... Narażam się często na żarty znajomych i oburzenie wyrafinowanych teściów,
      > że prostacko zajadam takie "papki" ...

Powiedz, czy znajomi oraz wyrafinowani teściowie już zapomnieli o różnicy w
      znaczeniu słów "człowiek prosty" i "prostak"? Czyż można uważać się za
      "nieprostaka" i nazywać "prostakiem" kogoś kto np. je kartofle z kwaśnym
      mlekiem albo wiejskie pierogi polane śmietaną!?
      Dziewczyno, nie daj się udeptać, walcz o swoje! Mozesz przez to, podobnie jak
      ja, stracić wielu znajomych i część rodziny ale nie tęskinj za ludźmi, którzy
      swój rozwój cywilizacyjny i społeczny upatrują w pogardzie prostoty i
      skromności. Nie jestem, Boże uchowaj, duchownym ani nawiedzonym ale sądzę, że
      są to bardzo piękne cechy charakteru dziś już coraz rzadziej spotykane.
      Nie daj się!
      Andrzej
      • Gość: prostaczka_czasami Re: A kto lubi ziemniaki duszone z sosem? :) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 11:33
        Zapewniam Cię, że nie daję się zadeptywać ;) Poza tym zachowuję do siebie i do
        nich duży dystans ;) Zawsze odpowiadała mi prosta kuchnia moich dziadków,
        niezależnie od tego, że zdarza mi się i jadać i gotować inaczej :) A znajomych
        na szczęście mam z podobnymi gustami więc ich utrata mi raczej nie grozi :)
        Pozdrawiam Cię ciepło
        Iza
        • qubraq Re: A kto lubi ziemniaki duszone z sosem? :) 07.07.04, 20:13
          Izuniu miła, zazdroszczę Twojemu człowiekowi takiej dziewczyny!
          Pozdrowienia
          Andrzej
    • brunosch krychane pyry 09.07.04, 08:45
      1. Nie widzę w tym nic zdrożnego - od dzieciństwa za mną chodzi taka potrawa,
      która ma wiele wspólnego z tym, co opisałaś - tłuczone ziemniaki + gotowana
      kiszona kapusta + mięsny sos. Wymieszane na jednolitą maź. 3 w 1, ale pyszne,
      że hej!
      2. P., tak oto potrawy teleportują się po świecie. Też nie wiedziałbym, że
      tarte zielone ogórki + śmietana (jogurt) + zioła to potrawa hinduska. Wymyślona
      samoistnie przez moją mamę. Ot, tak sobie, żeby nie było nudno: w plasterki i w
      plasterki. A tak są wiórki. Ja dodaję jeszcze czosnek i miętę - co mamy? -
      caciki!
      3. Pyry krychane z majerankiem i czosnkiem - jem na ciepło do mięs i na zimno,
      jeśli zostaną ;) do sałatek, śledzi czy wędlin na kolację

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka