Dodaj do ulubionych

Danie dla osoby z chorymi nerkami...

24.10.12, 00:02
Teść nie może przez jakiś czas jeść mięsa w związku z chorymi nerkami. Przeleciałam różne strony odnośnie diety przy chorobie nerek i generalnie pustka w głowie.
W ten weekend mam urodziny męża, muszę teściowi zapodać coś innego niż mięso, które zaplanowałam.
Od biedy może być ryba. Pomyślałam o łososiu... Macie jakiś fajny przepis? Łosoś w folii czy coś...?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... 24.10.12, 00:16
      a co zaplanowalas dla reszty? kupione juz wszystko jest i nie mozna zmienic planow?
      • novinka1 Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... 24.10.12, 01:15
        Nie, jeszcze niczego nie kupiłam...
    • endy-wia Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... 24.10.12, 02:24
      to zalezy w jakims stadium choroby jest tesc...generalnie wskazana jest dieta niskobialkowa (wiec ograniczenie miesa i nabialu), ale kawalek chudej piersi z indyka na pewno nie zaszkodzi...dobra jest tez ryba, najzwyklejszy filet z lososia zapieczony w folii (z koperkiem,cytryna albo ze szpiankiem), do tego cos ziemniaczanego (przy chorobach nerek warzywa, glownie ziemniaki i potrawy z nich sa wskazane, bo weglowodany i tluszcze sa zrodlem energii), tak wiec mozesz do tego podac ziemniaczki zapiekane w folii, lub puree, lub zapiekanke ziemniaczano- warzywna (ziemniaki, marchewka, fasolka szparagowa,pomidorki), jakas surowke...jesli zupa to na chudej piersi z indyka, jakas koperkowa, warzywna, czy barszczyk, zurek czy pomidorowa tez moze byc...nie uzywaj chemii (kostek, wegety, mieszanek przypraw - tylko prawziwe ziola), ogranicz tez sol... do picia najepiej domowej roboty kompocik:) na deser cos ze swiezymi owocami:)
      • go-jab Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... 24.10.12, 05:33
        niestety ziemniaki, pomidory odpadaja jako ze maja duzo potasu, a chore nerki absolutnie nie powinny byc potasem obciazane... banany tez niet :)
        • edyta95 Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... 24.10.12, 08:09
          Potas z ziemniakow mozna "wypłukać", nie zostanie on zlikwidowany calkiem, ale zmniejszony dość znacznie. Ziemniaki oprzed gotowaniem trzeba moczyć w wodzie, gotować potem w innej.
          Polecam ksiązkę
          www.dobreksiazki.pl/b17608-zywienie-w-chorobach-nerek.htm?gclid=CPXin8D-mLMCFYJP3god8mEA0w
          mnie się bardzo przydała
          • nie-tak Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... 28.10.12, 01:41
            Skoro do ugotowanych ziemniaków dodasz trochę mleka wtedy utłuczone ziemniaki będą zawierać białko pełnowartościowe, wiec przy ciężkiej chorobie nerek odpadają.
      • novinka1 Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... 24.10.12, 08:09
        Super! Dzięki serdeczne. :)
    • Gość: Triis Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... IP: 178.73.48.* 24.10.12, 07:49
      Jako "zapychacz" proponuję puree z korzenia poitruszki, albo upieczony korzeń. Podobno jest dobroczyyny na nerki.
    • kajaanna Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... 24.10.12, 11:08
      Pamiętaj też, że osoby z chorobami nerek muszą unikać soli.
    • mhr2 Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... 24.10.12, 12:01
      napewno wiesz co on regularnie je, wiec mozna co skombinowac,
      • Gość: novinka1 Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.12, 15:03
        No właśnie on raczej jada normalnie, dopiero ostatnio dostał zalecenie od lekarza, żeby kategorycznie ograniczyć mięso i białko w nadmiernych ilościach...
        • roseanne Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... 25.10.12, 16:56
          ograniczenie bialka, ograniczenie potasu - poczatki niewydolnosci?

zamiast ziemniakow ryz
          jako jarzynka marchew, fasolka, brokul np gotowane na parze
          z przypraw ziola, ale ostroznie z pietruszka, ktora jest moczopedna i przez to moze obciazyc nerki

jajka, ryby sa bezpieczne wg mojego nefrologa
    • roseanne Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... 24.10.12, 14:43
      chorobie choroba nie rowna, ale zasada ograniczenia soli i bialka zwierzecego, zwlaszcza z czerwonego miesa zawsze dziala

ryba, pieczona w folii powinna byc ok, gotowana, w galarecie itp tez
    • Gość: marja Re: Danie dla osoby z chorymi nerkami... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.12, 13:41
      polecam zrobić przetwory z żurawiny, nie koniecznie muszą to być jakieś wymyślne frykasy. Wystarczy zrobić dżem lun nawet wysuszyć jej owoce i potem przez caly rok dodawać odrobinę czy to do herbaty, czy róznych potraw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka