Dodaj do ulubionych

Obiad dla teściów :))

15.11.12, 19:31
Pomożecie! W najbliższą sobotę organizujemy obiad dla teściów / organizujemy to szumnie powiedziane gotuje ja niestety/. Niestety Master chef'em nie będę z moimi kulinarnymi możliwościami :)) Doradźcie co ugotować żeby było szybko ale smacznie, najlepiej niestandardowo tzn. kotletom mówimy nie. Info dodatkowe - towarzystwo raczej preferuje mięso. Deser już wymyśliłam. Z góry dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Obiad dla teściów :)) 15.11.12, 19:46
      Fajnie, ze dość duzo napisałas, ale jednak nie dość duzo :)
      Jakaś konkretna kuchnia? Ile dań? Jaki deser wymyśliłaś? Budzet? Jakieś swięto czy zwykły obiad?

Danie zasadnicze: Ja bym dała pieczoną kaczkę, bo za mną - to makabryczny widok - ostatnio chodzi. Nadziewaną klasycznie, czyli bulczano-majerankowo-wątrobiano. Plus kluski francuskie i zielona sałata z pomarańczowo-musztardowym winegretem i filetowanymi pomarańczami. Ale może to zbyt zachowawcze?
      Zupa: na GP jest wątek ani66 o kremie z fenkuła z gremolatą cytrynową - brzmi oryginalnie i pysznie, do tego jest łatwa.
      Entree: jakąś jesienną sałatkę, dużo jest w wątku bobralus o imieninach, gdzieś tu niżej, moze być z podana z grzankami z pieca, zeby było coś ciepłego.

• patiwiwi Re: Obiad dla teściów :)) 15.11.12, 19:56
        Nie mam na myśli konkretnej kuchni, ale biorąc pod uwagę wiek teściów to myślę że jednak bez fajwerków. Budżet - nieograniczony - bardzo ograniczone są jednak moje możliwości kulinarne ! Obiad z okazji urodzin mojego męża - drugi na który są zaproszeni teściowie w 10- letniej historiii naszego małżeństwa - więc możno powiedzieć że obiad świąteczny :))
        Na deser będzie tradycyjny sernik według receptury mojej mamy !
        • patiwiwi Re: Obiad dla teściów :)) 15.11.12, 20:08
          Aha, jeszcze mam dwie dynie z własnego ogródka - może jakiś pomysł co z nimi zrobić ?
          • aqua48 Re: Obiad dla teściów :)) 15.11.12, 20:34
            Zupa cebulowa z grzankami oraz pierś indycza faszerowana. Faszerować możesz mieloną surową cielęciną na przykład - 20 dag mięsa mielisz dodajesz podsmażoną cebulę żółtko i ubite białko, doprawiasz pieprzem i solą wpychasz do kieszonki w indyku zapinasz spinkami do mięsa, albo zaszywasz nitką i pieczesz w 180 stopniach około 1,5 h. Do tego frytki, i surówka - pasuje prawie każda. Możesz zrobić sałatkę z pieczonej dyni, i cebuli czerwonej była tu gdzieś, chyba w dyniowym wątku.
            • kuchniazone Re: Obiad dla teściów :)) 15.11.12, 22:26
              Cebulowa jest ciężą zupą, a jednak teściowie swoje lata mają pewnie - czytaj wątroby nie pierwszej młodości. Zupa z fenkuła o której pisała bene wypróbowana - polecam! Możesz też wykorzystać Autorko dynię i zrobić zupę krem - przepisów jest masa, u mnie na blogu jak chcesz zerknij są 2 przepisy na dyniowy krem, przyrządzam je dość pikantnie i nawet niespecjalnie lubiący takie zupy mój mąż stał się nagle wielkim fanem. Poza tym dyni nie zepsujesz.

Co do mięsa - akurat uważam, że kaczka jest trudna i można ją zepsuć, a piszesz że nie do końca jesteś pewna swoich zdolności. Moim zdaniem najłatwiejsze, a jednocześnie wykwintne będą polędwiczki wieprzowe. Ja polecam Ci szczególnie przepis z tutejszej Galerii Potraw:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,136770144,137489146.html
              tutaj ciężkostrawne są grzyby ale gość ma wybór - może je zjeść lub nie, a i tak aromat w sosie i potrawie jest zachowany
        • bene_gesserit Re: Obiad dla teściów :)) 15.11.12, 20:54
          Możesz zrobić zupę krem z dyni - jest milion odmian, ja świństwa nie znoszę, ale wiele osób ją uwielbia. Np z serem plesniowym i groszkiem ptysiowym. Prosta jak barszcz.
          Niesmiertelny kurczak mumia z GP imo będzie idealny - jest pyszny i robi bardzo dobre wrażenie, do tego pasuje do wszystkiego.
          • kuchniazone Re: Obiad dla teściów :)) 15.11.12, 22:28
            Haha
            mój mąż też mówił, że mu "dyniowy krem w gardle staje" :)) Próbowałaś kremu doprawionego na ostro podanego z wielką grzanką serową na wierzchu? Jak nie, spróbuj :)
            A kurczak mumia, to dobry pomysł, chociaż u mnie czasem spód wychodzi niedopieczony i wodnisty. Miałam nawet na to jakiś patent ale w tej chwili nie pamiętam już jaki.
    • kumite Re: Obiad dla teściów :)) 15.11.12, 23:48
      Ja uwielbiam krem dyniowy ale u mnie w domu zdania są podzielone. Podsmażam cebulkę z czosnkiem, do tego curry, imbir, trochę cynamonu, dynia, chwilka podsmażania i zalać bulionem, gotować to miękkości, zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Podaję z grzankami i kleksem śmietany/jogurtu naturalnego.
      A na drugie danie - może indyk z jabłkami (możesz użyć tylko piersi, upieczesz w rękawie w piekarniku), schab faszerowany grzybami, roladki z kurczaka ze szpinakiem?
    • ania_m66 Re: Obiad dla teściów :)) 16.11.12, 00:09
      moze zrob zupe-krem z pieczonej czerwonej papryki z grzanka z serem kozim?
      a na drugie np pieczona poledwice w smietanie, albo cielecine z kurkami?
      a propos dyni, znalazlam dzisiaj obledny tajski deser w pieczonej dyni.
      przydac ci sie pewnie nie przyda, ale zawiesic oko fajnie :)
      • patiwiwi Re: Obiad dla teściów :)) 16.11.12, 10:49
        Serdecznie dziękuję za wszystkie rady ! Postaram się zrobić zupę cebulową, polędwiczki wieprzowe lub polędwicę w śmietanie / te polędwiczki z linka wyglądają super ale będą też moje 9-letnie bliźniaczki a tam jest alkohol :))/ i sałatkę z pieczonej dyni. Poszukam przepisów przez wyszukiwarkę - mam nadzieję że znajdę.
        • kk345 Re: Obiad dla teściów :)) 16.11.12, 13:56
          > super ale będą też moje 9-letnie bliźniaczki a tam jest alkohol

PO 30 minutach duszenia z alkoholu pozostaje wyłącznie aromat...
          • patiwiwi Re: Obiad dla teściów :)) 16.11.12, 18:41
            Jeszcze raz muszę prosić o pomoc nie mogę znaleźć w wyszukiwarce przepisu na pieczoną polędwice w śmietanie i sałatkę z pieczonej dyni. HELP !
            • kumite Re: Obiad dla teściów :)) 16.11.12, 20:37
              polecam wrzucić w google roasted pumpkin salad i wyskakuje kilka przepisów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka