Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc.

IP: *.tel.tkb.net.pl 04.12.12, 15:17
Kochani, może ktoś zna przepis na niemieckie kulki wielkości pączka. Wygladało to na kawałeczki ciasta nałożonego stopniowo na siebie aż do wielkości pączka. Polane polewą w kolorze mlecznej czekolady delikatnie oprószone orzechami (jadłam je w Saksonii - Drezno). Na etykiecie było napisane:"Ballen mit Cointreautruffelfullung"
Obserwuj wątek
    • wielkafuria Re: Proszę o pomoc. 04.12.12, 19:15
      brzmi pysznie ;)
      daj znac jak wyszło :P
      • negres Re: Proszę o pomoc. 04.12.12, 20:12
        Niestety nie znam przepisu, a chciałabym zrobić.

I jeszcze jedno: kto może widział foremki do mini ciasteczek w postaci ziarenka kawy (dł. 2 cm)
        • bene_gesserit Re: Proszę o pomoc. 04.12.12, 20:23
          Myślę, ze mozna zrobić takie ciasteczka bez foremek, z ciasta kruchego - tylko po uformowaniu a przed pieczeniem lepiej byłoby je chyba zamrozić i zamrożone wstawić do bardzo mocno nagrzanego pieca, zeby się nie rozlazły.
          • Gość: negres Re: Proszę o pomoc. IP: *.tel.tkb.net.pl 04.12.12, 20:31
            Tak też myślałam- ciasto kruche ale foremka zrobi to dokładniej. Widziałam takie ciasteczka mini ziarenka kawy w cukierniczym. Czyli są gdzieś foremki.
            • bene_gesserit Re: Proszę o pomoc. 04.12.12, 20:48
              Ale czy dokładność jest taka pociągająca? Ja wolę domowy wdzięk, coś jest nierówne, coś się lekko kruszy, gdzieś cieknie polewa i jest wzruszająco :)

Jesli ci zależy na dokładności, może kup foremki do czekoladek w kształcie (przybliżonym do) ziaren kawy i odciskaj w nich ciastka?
              • Gość: negres Re: Proszę o pomoc. IP: *.tel.tkb.net.pl 04.12.12, 20:59
                Dobry pomysł, dziękuję:)
                Nie trzeba będzie bawić się z jedną foremką ziarenka, wyskoczy kilka.
                Wrócę jeszcze z prośbą o przepis na kule niemieckie, może coś doradzicie.
    • ania_m66 Re: Proszę o pomoc. 04.12.12, 22:23
      mysle, ze to jadlas.
      bez specjalnego sprzetu jest doopa - nie skopiujesz :-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka