Dodaj do ulubionych

Mrożona łopatka

18.12.12, 01:22
Łopatka, prawie 3kg - posolona, przyprawiona, zrolowana, wepchnięta do siatki - noc spędziła na balkonie żeby się przegryzła. Potem wylądowała w zamrażarce (no, tak wyszło). Odmrażać przed pieczeniem, czy lepiej piec zamrożoną? Normalnie by się piekła ze 2,5 godziny w termoobiegu. Ile czasu dodać w przypadku pieczenia zamrożonej?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Mrożona łopatka 18.12.12, 01:29
      Odmroziłabym i piekła przez dobrych kilka h w niskiej temperaturze, ostatnia tak upieczona łopatka wywołała u nas ogromny zachwyt.
      :-)
      • matylda1001 Re: Mrożona łopatka 18.12.12, 02:02
        Boję się, że jak rozmrożę, to wszystkie przyprawy wyciekną. "Dobrych kilka godzin w niskiej temperaturze" to ile to będzie? Też bym chciała zachwytu ;)
        • squirk Re: Mrożona łopatka 18.12.12, 02:10
          Jeśli będziesz rozmrażała powoli to przyprawy i tak zrobią swoje, i tak już zrobiły bo wnikały w mięso podczas powolnego zamrażania. Poza tym łopatka to mięso świetne samo w sobie i nie ma co nadmiernie naturalnego smaku zagłuszać.
          Przyznam, że aż 3 kg jeszcze nie piekłam więc mam nadzieję, że ktos mnie poprawi, jeśli coś palnę, ale piekłabym przez co najmniej 1,5 h na każdy kg mięsa, pogooglałam i podoba mi się to zmagazynu.blogspot.com/2012/02/wolno-pieczona-opatka-wieprzowa.html - mam nadzieję, że Ci się przyda. Łopatka to wspaniały produkt do pieczenia więc zachwytu spokojnie możesz oczekiwać :-)
        • jackk3 Re: Mrożona łopatka 18.12.12, 07:04
          Musisz rozmrozic bo inaczej wyjdzie popelina a nie lopatka. Czas pieczenia b. zalezy od temperatury w jakiej pieczesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka