Dodaj do ulubionych

Ryba molwa

06.01.13, 09:40
Kupowaliscie kiedys? Warta uwagi? Pierwszy raz widze ja w sklepie: w przepisach tez nigdy sie z nia nie spotkalam.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Ryba molwa 06.01.13, 11:30
      a w jakim to jezyku ta molwa?
      moze chodzi o rybe ksiezycowa mole?
      de.wikipedia.org/wiki/Mondfisch
      • linn_linn Re: Ryba molwa 06.01.13, 13:14
        Po polsku: pl.wikipedia.org/wiki/Molwa_pospolita
        Dorszowata.
    • 363636r Re: Ryba molwa 06.01.13, 11:37
      Systematycznie blisko dorsza, kulinarnie więc pewnie też, ale nie próbowałem.
    • mhr2 Re: Ryba molwa 06.01.13, 11:46
      niestety to nic mi nie mowi,
      de.wikipedia.org/wiki/Leng
      • aka10 Re: Ryba molwa 06.01.13, 12:17
        Ryba bardzo znana w Szwecji i Norwegii, jako, ze z niej przyrzadza sie tzw. lutfisk (suszona ryba lezy w roztworze sody i wapna gaszonego przez okolo dwa tygodnie). Tradycja siega XXV wieku.
        • ania_m66 Re: Ryba molwa 06.01.13, 12:21
          aka10 napisała:

> Ryba bardzo znana w Szwecji i Norwegii, jako, ze z niej przyrzadza sie tzw. lut
          > fisk (suszona ryba lezy w roztworze sody i wapna gaszonego przez okolo dwa tygo
          > dnie). Tradycja siega XXV wieku.

??? WTF?
          • aka10 Re: Ryba molwa 06.01.13, 12:27
            :-) Oczywiscie o jeden X za duzo.
            • ania_m66 Re: Ryba molwa 06.01.13, 12:30
              ufff, juz myslalam, ze macie zagiecie czasoprzestrzeni :D
        • mhr2 Re: Ryba molwa 06.01.13, 12:50
          aka10 napisała:

> Ryba bardzo znana w Szwecji i Norwegii, jako,

mozesz podac jakies zrodlo na ten temat, bo wiki milczy?
          • aka10 Re: Ryba molwa 06.01.13, 13:20
            mhr2 napisała:

> aka10 napisała:
            >
            > > Ryba bardzo znana w Szwecji i Norwegii, jako,
            >
            > mozesz podac jakies zrodlo na ten temat, bo wiki milczy?
            >
            Prosze bardzo:
            sv.wikipedia.org/wiki/Lutfisk
            Po polsku niestety nie ma.
            Molwa po szwedzku nazywa sie långa.
            • squirk Re: Ryba molwa 06.01.13, 17:07
              Po polsku i angielsku można poczytać wyszukując "lutefisk".
        • linn_linn Re: Ryba molwa 06.01.13, 13:20
          Wlasnie w sklepie widze ja w soli, na tackach.
          Nazwy: molva, molva molva, pewnie inne tez.
          Poklikalam troche i podobno bywa sprzedawana jako "baccalà" / ta kosztuje chyba 2 razy drozej /. Ja widze w supemarkecie pod jej wlasciwa nazwa, ale jakos mnie nie przekonuje. Byc moze nieslusznie. Kto wie...
          • aka10 Re: Ryba molwa 06.01.13, 13:33
            Linn, mnie tez nie przekonuje, szczegolnie jak swego czasu sama zastanawialam sie, dlaczego wlasnie "långa" (molwa) uzywana jest do przyrzadzania "lutfisk". Sama nie jadlam jej pod zadna inna postacia, ale wielu znajomych, a nawet ich rodzice czy dziadkowie twierdzili, ze molwa nie jest ryba specjalnie smaczna, ani droga, stad robi sie z niej "lutfisk", ktory juz prawie w ogole nie ma smaku ani konsystencji ryby. W zasadzie nie ma smaku w ogole;-) Smak ma sos, z ktorym sie ta rybe je.
            • linn_linn Re: Ryba molwa 06.01.13, 14:49
              Ja nie kupilam glownie dlatego, ze mialam juz wpadke z panga / wina moja: nie doczytalam w pospiechu szczegolow etykiety /. Jutro podam cene: byla raczej niska. Tu jednak widze, ze podobno ryba jest ceniona w Skandynawii, a cena wiecej niz wysoka:
              www.laboutiquedelgusto.it/prodotti_dettagli.asp?prodotto=Filetto_di_Ling_salato_kg.1,2_circa&id=363&idcategoria=6&idsottocategoria=
              / drozej niz baccalà /.
              Skoro jednak sprzedaja ja tez zamiast dorsza, droga byc nie moze. Raczej jej nie kupie: zbyt pogmatwana sprawa.
              • lashqueen Re: Ryba molwa 06.01.13, 16:40
                To trochę jak z tańszym rekinem, który udaje miecznika :), łatwo się naciąć, gdy kupuje się mrożonego w kawałkach. Najlepiej kupować świeżą rybę, wtedy widać z czym mamy do czynienia. Molvę widuję, ale nigdy nie zdarzyło mi się jej kupić.
              • aka10 Re: Ryba molwa 06.01.13, 17:03
                linn_linn napisała:

Tu jednak widze, ze podobno ryba jest ceniona w Skandynawii, a cena wiecej n
                > iz wysoka:
                > www.laboutiquedelgusto.it/prodotti_dettagli.asp?prodotto=Filetto_di_Ling_salato_kg.1,2_circa&id=363&idcategoria=6&idsottocategoria=
                > / drozej niz baccalà /.
                > Skoro jednak sprzedaja ja tez zamiast dorsza, droga byc nie moze. Raczej jej ni
                > e kupie: zbyt pogmatwana sprawa.

Linn! W Szwecji 1 kg "lutfisk" kosztuje 50 kr. To 5,50 euro. Filet z dorsza kosztuje 4 razy wiecej.
                • linn_linn Re: Ryba molwa 07.01.13, 09:20
                  No wlasnie... Tez mnie zdziwlo, ze taka ryba jest ceniona w Skandynawii. O cenie nie wspomne. We Wloszech dorsz jest tanszy niz w Szwecji / mrozony chyba 10-12 euro /, ale na pewno drozszy od molvy. W tym wypadku akurat supermarket jest w porzadku: nie podmienia i nie pisze dorsz.
                  • aka10 Re: Ryba molwa 07.01.13, 14:08
                    Linn! Polecam Ci "hoki", Macruronus novaezelandiae (niebieski grenadier), Nasello o Merluzzo Azzurro. Najpopularniejsza nazwa we Wloszech to chyba wlasnie hoki. Biale, dobre mieso, podobne do dorsza, jednak duzo mniej pachnie ryba:-)
                    • linn_linn Re: Ryba molwa 07.01.13, 14:55
                      Nasello to morszczuk. Znam oczywiscie. Pozostale tez.
          • Gość: moskwiczanka Re: Ryba molwa IP: *.31.118.13.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.08.13, 22:44
            molwa to bardzo smaczna ba pyszna rybka. Spotkałam się z nią w Krynicy Morskiej. Jestem łodzianką i tu jej nie mogę kupić a rybka jest warta grzechu
    • mat_bo Re: Ryba molwa 07.01.13, 14:27
      Podobno do dorsza zbliżona, ale to ze słyszenia tylko wiem :)
      • Gość: nanino Re: Ryba molwa IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 10:59
        Kupiłam wczoraj świeży filet w Leclercu. Ryba delikatna i bardzo smaczna. Cena 46,99 zł za kilo.
        • linn_linn Re: Ryba molwa 15.02.13, 12:14
          To chyba bardzo drogo? Ja juz jej nie widze w sklepach: zniknela.
      • mhr2 Re: Ryba molwa 15.02.13, 12:32
        mat_bo napisała:

> Podobno do dorsza zbliżona,

to jego rodzina,
    • Gość: Dorkafri Re: Ryba molwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.14, 16:15
      Ryba bardzo smaczna, jeszcze lepsza od dorsza. Mięsko bialutkie i nie jest sucha tak jak dorsz. Bardzo plecam!!!! Zajadamy się nią.
    • Gość: Zibi Re: Ryba molwa IP: 212.14.63.* 09.02.15, 12:02
      Doskonała ryba dorszowata, lepsza niż dorsz. Palce lizać!
    • Gość: Pawel Norwegia Re: Ryba molwa IP: *.bb.online.no 05.06.17, 16:18
      właśnie złowiłem dzisiaj ją myślałem na początku że to brosma no ale jednak nie ja myślę że ją upiekę w piekarniku ;)
    • Gość: Piotr5043 Re: Ryba molwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.19, 16:27
      Kupiłem filet z Molwy bez skóry, po usmażeniu pełne rozczarowanie. Ryba bez smaku rozpadające się wodniste mieso.
      Od osób łowiacych w Norwegii słyszałem ze to dobra dorszowata ryba, może więc to co jest sprzedawane w polskich sklepach
      pod nazwą Molwa nie jest tą rybą.
      • mmagi Re: Ryba molwa 11.06.19, 13:18
        dorsz po rozmrozeniu też sie rozpada,własciwie kazda ryba:/
        • kobalt_x Re: Ryba molwa 28.07.22, 21:22
          To ja też wpadłam na molwę. Ciekawe co z niej wyjdzie. Na sos nie mam szans, bo mogę ją zrobić w trakcie przerw w pracy zdalnej. Już widzę, że usmażenie na szybko może nie być dobrym pomysłem.
          • kobalt_x Re: Ryba molwa 29.07.22, 18:05
            Całkiem dobra ale rarytasem nie jest. Szybko się upiekła. Nie przesuszyłam a i tak straciła masę w piekarniku. Zrobiła się dużo mniejsza i trafił mi się jeden kawałek ościsty. Trzeba było dłubać. Dlatego rybka mało ekonomiczna. Smakowa dobra, choć po przeczytaniu wątku mocniej ją przyprawiłam.
      • kobalt_x Re: Ryba molwa 14.12.22, 19:26
        Moja kupiona w Polsce zła nie była ale też nie najlepsza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka