Dodaj do ulubionych

Własna piekarnia - pomocy!

09.01.13, 14:24
Zrobiłam już którejś podejście do chleba, bułek itd. i nie wyszło(raz tylko wyszły mi dobre bułki), ciasto drożdżowe na pieczywo mnie nie lubi a bardzo bym chciała się nauczyć piec własne pieczywo. Macie jakiś przepis żeby było dokładnie napisane co, krok po kroku, ile, w jakiej temperaturze itd.? Ciasto do pizzy mi wychodzi, focaccia też bez problemów a chleb i bułki to jakaś czarna magia. Help! :)
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Własna piekarnia - pomocy! 09.01.13, 14:37
      Chleb piekę w maszynie, więc to żadna specjalna sztuka. Mam przepis na chlebek z piekarnika, zanim kupiłam automat - zawsze wychodził. Bardzo prosty:
      1kg mąki pszennej
      2 łyżki soli
      1 łyżeczka cukru
      1/2 paczki otrąb
      2 opakowania drożdży suszonych dr Oetkera
      ok. 0,5l. ciepłej wody
      ziarna słonecznika, dyni, sezamu czy co kto lubi

Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do formy keksowej (2 formy), posmarować
      ciepłą wodą, wstawić do ciepłego piekarnika na ok. 1 godz. Po wyrośnięciu
      ponownie posmarować ciepłą wodą i piec ok. 1 godz. w średnio nagrzanym piekarniku.

Jeśli chodzi o bułki, drożdżówki, ciasta drożdżowe, to korzystam prawie wyłącznie z przepisów na "Moich wypiekach". Tu np. masz instrukcję dotyczącą generalnie pieczenia ciast drożdżowych: www.mojewypieki.com/post/jak-upiec----perfekcyjne-ciasto-drozdzowe
    • ania_m66 Re: Własna piekarnia - pomocy! 09.01.13, 14:38
      zia86 napisała:

> Zrobiłam już którejś podejście do chleba, bułek itd. i nie wyszło(raz tylko wys
      > zły mi dobre bułki), ciasto drożdżowe na pieczywo mnie nie lubi a bardzo bym ch
      > ciała się nauczyć piec własne pieczywo. Macie jakiś przepis żeby było dokładnie
      > napisane co, krok po kroku, ile, w jakiej temperaturze itd.? Ciasto do pizzy m
      > i wychodzi, focaccia też bez problemów a chleb i bułki to jakaś czarna magia. H
      > elp! :)

boszzzz,
      kobieto jesli chcesz pomocy, zrob cos w tym kierunku.
      np zalinkuj przepisy z korych nie wyszlo.
      sa swietne kanaly na youtube, watki w galerii potraw, blogi jak pracowniawypiekow gdzie wszystko krok po kroku jest wytlumaczone.
      polecam zaczac od galerii, np od watkow o bulkach i buleczkach.
      • jola.iza1 Re: Własna piekarnia - pomocy! 09.01.13, 23:17
        ania_m66 napisała:
        > boszzzz,
        > kobieto jesli chcesz pomocy, zrob cos w tym kierunku.
        > np zalinkuj przepisy z korych nie wyszlo.
        > sa swietne kanaly na youtube, watki w galerii potraw, blogi jak pracowniawypiek
        > ow gdzie wszystko krok po kroku jest wytlumaczone.
        > polecam zaczac od galerii, np od watkow o bulkach i buleczkach.
        A Ty tak normalnie nieżyczliwa , czy tylko dzisiaj?
        Polecam wizytę .
    • aleska Re: Własna piekarnia - pomocy! 09.01.13, 20:33
      Ja na początek polecam ten przepis (i uwagi w komentarzach) : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60478506,60478506.html

Rewelacyjnie prosty chleb i bardzo smaczny.
      • hazo Re: Własna piekarnia - pomocy! 09.01.13, 22:37
        aleska napisała:
        > Ja na początek polecam ten przepis (i uwagi w komentarzach) : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60478506,60478506.html
        >
        > Rewelacyjnie prosty chleb i bardzo smaczny.
        >
        Też chciałam wkleić link do chleba wieloziarnistego. On udał się nawet mojej córce, która piekła wtedy pierwszy raz w życiu cokolwiek.
        Może tylko zrobisz na początek jeden bochenek z połowy porcji. Od siebie dodam, że ten chleb jest smaczniejszy jak wszystkie ziarna są lekko uprażone na suchej patelni.
        Piekłam go wiele razy, ale nigdy nie zmieniałam krupczatki na inną mąkę. I nie trzeba go wyrabiać tylko dobrze wszystkie składniki wymieszać łyżką i nie przekraczać podanych czasów wyrastania.
        Jak bedziesz trzymać się przepisu ten chleb nie ma prawa się nie udać!
        • default Re: Własna piekarnia - pomocy! 10.01.13, 10:01
          A ja ten chleb wieloziarnisty komarki piekę w wersji bez ziaren w ogóle. Nie lubię ziaren w chlebie , a jeszcze w tym przepisie jest ich wyjątkowo dużo (faktycznie - jak "obrok dla konia" :)) Ale potwierdzam - chlebek jest łatwy, zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny, długo świeży.
      • bucefal_macedonski Re: Własna piekarnia - pomocy! 10.01.13, 00:50
        Rewelacyjnie prosty chleb to jest mąka, woda, drożdże i sól, a nie obrok dla konia zlepiony krupczatką.

- 450 g mąki
        - 330 ml wody
        - 30g drożdży świezych, lub 1 łyżka (15g) drożdży suchych aktywnych, lub 1 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych błyskawicznych
        - 1 łyżeczka soli.

Wyrobić, wyrosnąć, uformować, upiec.
    • Gość: jagoda Re: Własna piekarnia - pomocy! IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 22:22
      Może tutaj znajdziesz potrzebne informacje
      chleb.republika.pl/receptury.htm
    • angazetka Re: Własna piekarnia - pomocy! 10.01.13, 09:55
      A po tytule już myslałam, że zakładasz piekarnię i chciałam zawału dostać :D
      • squirk Re: Własna piekarnia - pomocy! 10.01.13, 10:07
        angazetka napisała:

> A po tytule już myslałam, że zakładasz piekarnię i chciałam zawału dostać :D

Nie śmiałam tego napisać ;-)

Pieczenie jest banalne, ale piszę to po dobrych kilku latach intensywnego pieczenia, pierwsze podejścia miałam udane, może dzięki temu odnotowane potem te 2-3 porażki (np. upieczenie chleba w formie niczym nie pomazianej, w celu wydobycia wypieku użyłam męża z dłutem ;-)) nie zniechęciły mnie. Mam listę sprawdzonych wielokrotnie przepisów na chleby i bułki z rozmaitych stron i blogów ale po uzyskaniu doświadczenia człowiek zaczyna kombinować sam, zmienia rodzaje mąki, proporcje itp. Rewelacyjna rzecz i ogromna satysfakcja.
        :-)
    • ansil Re: Własna piekarnia - pomocy! 10.01.13, 12:45
      proszę- prostszego przepisu nie ma, a wychodzi idealna polska kajzerka. Przepis chyba z cin-cin, ale pewna nie jestem, bo mialam skopiowany.

300g maki pszennej
      1 saszetka drozdzy suchych (7g)
      po plaskiej lyzeczce soli i cukru
      1 lyzka oleju
      200ml cieplej wody.

Wszystkie skladniki wrzucic do miski, mikserem przez okolo 5 minut polaczyc skladniki, ciasto powinno lekko odchodzic od miski.

Przykrywamy sciereczka i stawiamy na godzine w cieple miejsce z dala od przeciagu.

Ciasto wyjac na oproszony maka blat, lekko ugniesc i podzielic na 8-9 sztuk, uformowac buleczki. Ulozyc na blaszce w odstepach, naciac wzdluz i ponownie odstawic do wyrosniecia. Po okolo 15 minutach wlaczyc piekarnik na 200°C i piec 15 minut.

img694.imageshack.us/img694/2303/buyi.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka