Gość: krakow31 IP: *.multi-play.net.pl 08.02.13, 22:46 Szukam propozycji najlepiej z przepisami na urodzinowe party raczej na stojaco dla 8 dorosłych osób: na zimno i jednoa, dwa dania gorace, w tym cos ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: urodziny 08.02.13, 22:55 Koreczki, bigos, śledź w oleju i ekstra barszczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: urodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 02:55 wadera3 napisała: > Koreczki, bigos, śledź w oleju i ekstra barszczyk. Z krokietem na ciepło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: urodziny 09.02.13, 10:24 Zapomniałam, że miało bbyć z prostymi przepisami, proszę: Śledż Bigos Koreczki Barszczyk i jeszcze krokiety Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: urodziny 09.02.13, 15:20 Czy mają być to jakieś konkretne przekąski, lubicie jakąś szczególną kuchnie lub klimat? Jakie będzie towarzystwo? Męskie, żeńskie, mieszane? Bardziej tradycyjne czy lubiące nowe smaki? To wszystko jest ważne przy ustalaniu menu. Ja podam przekrój różnych rzeczy, które sprawdzały się u mnie na imprezach. :) Zawsze dobrym pomysłem są różne kompozycje na krakersach, czyli kanapeczki - klik. Tutaj też kanapeczki-koreczki - klik Również fajnie sprawdza się deska wędlin(u mnie ostatnio była deska staropolska), lub serów. Można pokusić się o "męski kącik", deskę dobrych wędlin(może być polska, włoska, hiszpańska itd. w większości marketów i delikatesów kupi się różne dobre wędliny, których niekoniecznie wszyscy używają na co dzień do kanapek, dlatego jest to fajna okazja do spróbowania czegoś nowego), do tego smalczyk, ogóreczki, dobry chleb(jeśli ktoś potrafi to fajnie jest samemu upiec) i domowe pasztety - z gęsi, z kaczki. Do deski można też podać takie paluszki(znajdziesz je też w sklepie ale bardziej opłaca się upiec) - klik. Z krakersowych rzeczy u nas świetnie sprawdza się gravlax, jest pyszny, podajemy go też właśnie na krakersach z sosem, można też sos postawić osobno. Tutaj gravlax klasyczny - klik i jeszcze wersja z burakami - klik. Tak jak tutaj ktoś wyżej radził dobre są koreczki, ja np. robię takie mini caprese - klik, ładnie wygląda i jest proste do zrobienia. Można też zrobić wariacje na temat szynki parmeńskiej z melonem, ja np. kupowałam dwa rodzaje melona i wycinałam z nich kulki i gotowe koreczki wbijałam w połówkę jednego z nich. Jak już jesteśmy przy kuchni włoskiej to ja na włoski wieczór robiłam takie antipasto - tartra z zielonego groszku - nie musisz mieć kokilek ja robiłam w osobnych foremkach do muffinek, wyszło pyszne i ma śliczny zielony kolor. :) Fajnie jest też jeśli są jakieś owoce morza, poniżej kilka przepisów: Kokosowe krewetki Langustynki z grilla Awokado z krewetkami Ostrygi - to tak Walentynkowo ;) Mule - tutaj bez zdjęcia bo przepis z książki, sprawdzony :) - mule pieczone pod bułką tartą. Gotuje się, otwiera, układa na blasze, posypuje mieszanką bułki tartej, skórki z cytryny, czosnku i pietruszki(u mnie bez pietruszki, bo nie lubię), wsadza do nagrzanego piekarnika na 3 minuty i gotowe. To też fajny sposób dla kogoś kto nie do końca przepada za owocami morza, bo mają mniej "oślizgłą" konsystencje. [url=http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/girandole/girandole.html]Rybna przystawka[/url] Jak jesteśmy przy owocach morza i rybach to nie można zapomnieć o sushi, jest to fajny sposób na gotowanie z gośćmi(ostatnio się dowiedziałam, że takie gotowanie się nazywa "fooding", bardzo mnie bawi to słówko:P). Dobrze przygotować sobie wcześniej półprodukty, pokroić np. ogórka, awokado, oshinko(taka żółta rzepa marynowana), tykwę(ja uwielbiam, bo jest słodziutka ;)), do tego serek philadelphia, sezam(czarny i biały), wasabi, imbir marynowany, sos sojowy. Z ryb używamy przeważnie łososia, tuńczyka, dajemy też czasem krewetki, paluszki krabowe. I potem wystarczy tylko z gośćmi zawijać i zawijać, popijając wino śliwkowe. ;) Tutaj jeszcze przepis na sushi z łososia pieczonego - klik A jeśli nie do końca jesteście fanami, to polecam sushi naleśnikowe, jest bardzo dobre i kolorowe. Nie ma przy tym zbyt dużo roboty a wygląda super. - klik Jeśli lubicie bardziej rozgrzewające smaki, można pokusić się o półmisek(lub półmiski) hiszpańskich tapas. :) Poniżej wypiszę tylko nazwy, bo przepisy mam w książce, więc jeśli Ci się jakieś spodobają daj znać, wtedy przepiszę cały przepis: - Smażone papryczki - Ser manchego(do kupienia np. na Allegro, albo w sklepie hiszpańskim) z miodem - Szparagi z patelni - Chorizo z czosnkiem - Anchois - Smażone chorizo z soczewicą - Morcilla(można zastąpić kaszanką) - Małe małże - Chorizo i wątróbki drobiowe - Puree z ciecierzycy Przepisów mam więcej ale wybrałam tylko te, w których nie będzie problemu z produktami. :) Następna fajna rzecz to teryny - np. taki zestaw - z kaczki, z koziego sera, z łososia. W takim zestawie mamy coś dla miesożerców, rybożerców i wegetarian. :) Różne jedzenie na jeden kęs(finger food), niżej wymienię po prostu różne rodzaje bez jakiegoś większego porządku, wszystkie przepisy robiłam sama i są sprawdzone. :) - roladki z cukini - antipasti z bakłażana - faszerowane liście cykorii - przepisów na farsze jest w necie mnóstwo. - Jajka faszerowane, u nas prawie na każdym przyjęciu, są pyszne, ładnie wyglądają i można robić przeróżne nadzienia - musztardowe, na ostro, różne nadzienia - Kubeczki ogórkowe - tutaj tak jak z cykorią nadzienia mogą być przeróżne, np. z wędzonym łososiem, z wołowiną, a nawet można podawać w nich zupę czy chłodnik "na jeden łyk". :) klik i klik - Tatar - nie musi być koniecznie jako przystawka podawany może też być jako przekąska, np. na kanapkach, albo na mini salaterkach czy łyżeczkach - tradycyjny, z tuńczyka - ten jest super, można go podawać na łyżeczkach w mniejszych porcjach, robiłam, wyszedł mniam. :) śledziowy, śledzie to nie do końca moja bajka ale ten też wygląda super i łatwo go przerobić na przekąskę. z łososia, na ciepłych blinach, Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 cd. 09.02.13, 15:21 No i na koniec nie zapominajmy o mięsożercach. :) - Boczek na różne sposoby - hitem na wszystkich imprezach jest boczek owijany w różne dobre rzeczy, np. pijane świnki - klik, ja je zawsze najpierw namaczam w dobrym alkoholu, najlepiej do tej pory sprawdziło się porto. Mogą też być - figi, ziemniaczki, daktyle. - Cielencina z warzywami - może też być z wołowiną. :) - Szparagi z kurczakiem i boczkiem - podobne danie jak wyżej tylko z kurczakiem - [url=http://www.bajceps.pl/2012/11/parowki-w-ciescie-francuskim-w.htmlwww.bajceps.pl/2012/11/parowki-w-ciescie-francuskim-w.html]Parówki w cieście francuskim[/url] - tutaj dziewczyny się ze mnie śmieją, ale takie parówki są naprawdę dobre, roboty za dużo z tym daniem nie ma, a wszyscy u nas je bardzo lubią. :) Ja akurat robię bez sera. - Koktajlowe klopsiki - kto choć raz odwiedził Ikea ten wie, że szwedzkie klopsiki są super. ;) I jeszcze co prawda nie mięsne ale już mi się w poprzednim poście nie zmieściło: - Kulki serowe - pyszne, ślicznie wyglądają i każdy może sobie nakładać ile chce. Ja najbardziej lubię tę z cheddarem. Co do dań na ciepło, dużo osób poleca na takie imprezy Chili con carne, my też je lubimy. Fajnym sposobem na podrasowanie takiego jednogarnkowego dania jest zapieczenie go w paprykach - klik. W wersji wegetariańskiej nadziewałam fetą i ziołową philadelphią, można też dołożyć np. szczypiorek i rzodkiewkę. :) Drugą fajną opcją jest paella, trzeba mieć tylko duuuużą patelnie lub gotować na dwie. ;) Potem można położyć patelnie na stół i każdy może nabierać sobie ile chce. Klasyczna wersja z owocami morza - klik, ale ja bardzo lubię też z kurczakiem - klik. W drugiej moim zdaniem porcje są nieco zaniżone, nam wychodzą z nich dwie duże, lub trzy normalne porcje. Trzeci pomysł to fajita, zostajemy w ciepłym klimacie ale tym razem przenosimy się do Meksyku. klik, przepisów znajdziesz dużo, musisz wybrać najlepszy dla Was. Ja najbardziej lubię podawać tak jak w Jeffsie, czyli osobno tortile i osobno dodatki, każdy może skomponować sobie własne danie, z tego co najbardziej lubi. :) I ostatnia propozycja to burgery domowe. Klik - tutaj znajdziesz różne przepisy, jeśli chcesz coś ekstra to możesz zrobić, np. burgery jagnięce, tak samo jak z fajita dobrze jest przygotować różne dodatki i dać każdemu możliwość skomponowania idealnego burgera. :) Podobnie jak przy sushi tutaj również wszyscy goście dobrze bawią się przy gotowaniu. My takie rozwiązanie(bufet, plus goście gotowanie razem z gośćmi) wprowadziliśmy na urodzinach męża. Właśnie wtedy najpierw zawijaliśmy sushi, a potem już późno w nocy na wzmocnienie robiliśmy burgery, zabawa była pyszna. ;) Mam nadzieje, że trochę pomogłam. Przepisów jest mnóstwo, ja podałam w większości sprawdzone przeze mnie, jak podasz trochę więcej danych będzie można lepiej pomóc. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: cd. IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.13, 15:49 dzieki dzieki ale juz tyle tych"klik" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 19:34 html]Ciel > encina z warzywami[/url] A cóż to za cudo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 21:13 Gość portalu: gosc napisał(a): > html]Cielencina z warzywami[/url] > A cóż to za cudo? To taka specjalna odmiana cielaków :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: cd. 09.02.13, 21:28 Oj, no błąd mi się wkradł. ;) Przy takiej ścianie tekstu i sprawdzaniu miliona linków nie dziwota. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: urodziny 09.02.13, 19:14 >- Ser manchego(do kupienia np. na Allegro, albo w sklepie hiszpańskim) z miodem I w Biedronce:) >- Szparagi z patelni Wszak sezon szparagowy mamy w pełni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakow31 Re: urodziny IP: *.multi-play.net.pl 10.02.13, 20:47 zia , dziekuje, pomoglas mi Odpowiedz Link Zgłoś