Dodaj do ulubionych

żarełko na wieczór panieński w ogrodzie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 20:20
W sobotę urządzam wieczór panieński. Przyjdą naj..psiapsiółki, posiedzimy w
ogrodzie, poplotkujemy, może gitarka pójdzie w ruch, jakieś pląsy na trawie.
Żadnych konkursów, o których się naczytałam w portalach typu Weselicho :P,
gołych facetów itp.
Poradźcie, co fajnego przygotować do jedzenia?
Myślałam o czymś lekkim. Warzywka//ewent.krakersy + dipy, sałatki...?
Wykluczam grilla.
Podrzućcie jakieś Wasze hity kulinarne.
Dzięki
Acha, bedzie 10 osób.
Obserwuj wątek
    • lunatica polecam szaszłyki 19.07.04, 20:46
      z owowców... bajecznie kolorowe... truskawki w czekoladzie białej i czarnej...
      spoza sfery jedzeniowej polecam kolorowe lampiony - w sam raz na gardenpraty :-
      ) można je zrobić samemu ze słoików, pomalować witrażowymi farbami, obkleić
      kolorową bibułką lub kolorową przeźroczystą folią. jeśli chodzi o alkohol, nic
      o nim nie piszesz, może warto pokusić się o te mityczne :-) arbuzy z wódką?
      • Gość: ika Re: polecam szaszłyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 21:05
        dzieki za przypomnienie o arbuzie! myślałam o tym jakis czas temu, ale muszę
        przyznać, ze kompletnie zapomniałam o tym pomyśle. Dzięki
        • lunatica poza tym mniej na słodko 19.07.04, 21:13
          jakieś smaczne pieczywko i sery... wedle gustu i uznania + oliwki, pomidorki,
          winogorna, może jakieś grzybki. jak pieczywko, to może jakieś smaczne dipy,
          może jakiś drób, wędzona ryba? krążki cebulowe...
    • Gość: Pichciarz Re: żarełko na wieczór panieński w ogrodzie IP: *.proxy.aol.com 19.07.04, 21:16
      Sądzę, że w tej sytuacji warto pamiętać o aspekcie kolorystycznym takiego menu.
    • fasola25 a do picia arbuz zmiksowany z malinami i wódeczką 20.07.04, 10:32
      mozna ddać troszkę soku pomarańczowego
      albo (zeby nie bylo za mocne) mozna zamiast wodeczki dodac słodkie wino musujace
      udanej zabawy!!!!
      • Gość: monia Re: a do picia arbuz zmiksowany z malinami i wóde IP: *.tele2.pl 20.07.04, 10:54
        Ja proponuje warzywka z dipami, warzywa chrupiace: marchewka, rzodkiewka,
        kalarepka, seler naciowy itp

Dipy na bazie jogurtu:

- zmiksowac z dwoma kubkami 125g jogurtu 5 lyzek sera plesniowego lazur +
        ziolka , ten dip robi zawsze furore i jest wrecz wyzerany

- jogurt + papryka ostra w proszku + ketchup

- jogurt + czosnek duzo +szczypior
    • nobullshit "Szybkie" pyszne sałatki 20.07.04, 11:07
      Ziemniaczana
      1) ziemniaki młode ugotować, pokroić w plastry lub kostkę
      2) dodać zielony groszek z puszki, drobno posiekaną czerwoną cebulę
      (łagodniejsza od białej), dużo dużo drobno posiekanego koperku i swój ulubiony
      majonez, sól, pieprz

Fasolkowa
      1) Zieloną fasolkę ugotować
      2) dodać ćwiartki / ósemki pomidorów, czarne oliwki
      3) polać oliwą z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sól, pieprz

Czy ślub następnego dnia? Żeby tym czosnkiem od panny młodej nie wionęło...
    • marghot Re: żarełko na wieczór panieński w ogrodzie 20.07.04, 11:12
      pasta z bakłażanów; jeśli coś na ciepło to może lasagna?
      wszelkie sałatki (grecka, na bazie makaronów, wg pomysłów własnych); koreczki;
      deska serów i wędlin (do tego wykałaczki); oliwki; cebulki marynowane; dip
      jogurtowo-czosnkowy; z owoców melon, może dla niealkoholowych koktajn mleczno-
      truskawkowy lub jagoodyw, malinowy etc.
      • nobullshit Koreczki 20.07.04, 13:03
        Marghot odświeżyła mi pamięć.
        Koreczki z ósemek serka camemberka i marynowanych śliwek.

I już z pieca (bo grilla ma nie być?)
        śliwki suszone owinięte plasterkami boczku
        • marghot Jeśli o boczku mowa... 20.07.04, 13:10
          to nobullshit odśiwżył/a mi pamięć ;))

cebulę lekko podgotować w wywarze lub w wodzie, owinąć boczkiem i zapakować do
          piekarnika.
          można też przeciąć bakłażana lub cukinię na pół (wzdłóż), wyjąć troszkę środka
          i przyrządzić farsz z miesa i ryżu i pomidora, bazylii, oregano. Zapakować
          całość do wydrążonych wczęśniej warzyw, posypać parmezanem i do pieca na 30 min.
    • Gość: ika Re: żarełko na wieczór panieński w ogrodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:16
      Dzięi wszystkim!
      Nadal nie jestem zdecydowana w 100%, co zrobię, ale na pewno wybiorę coś z
      tego, co mi doradzaliście//doradzałyście.
    • Gość: kaska Re: żarełko na wieczór panieński w ogrodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 17:20
      caprese bardzo pasuje (zwlaszcza w te upaly) i zimna salatka z makaronu
      kolorowego z duza iloscia czosnku.
    • Gość: Krak Re: żarełko na wieczór panieński w ogrodzie IP: *.net.autocom.pl 21.07.04, 08:57
      Polecam taką lekką sałatkę z makaronu:
      - szklanka suchego drobnego makaronu (najładniej wyglądają takie małe kółczka,
      niezłe są też trójkolorowe, ale mogą być np. drobne muszelki, literki itp.) -
      ugotować w wodzie z dodatkiem soli i łyżki oliwy, mozna też na rosołku z
      kostki. Przelać zimną wodą i odcedzić.
      - dwa spore świeże pomidory (ładnie wyglądają jeden żółty jeden czerwony) -
      posiekać w dość drobną kostkę,
      - świeża cebula (też można dać dwie mniejsze - jedną czerwoną jedną białą) -
      posiekać w drobną kostkę,
      - 2-3 jajka na twardo - posiekać w drobną kostkę,
      - 10-15 oliwek bez pestek (moga być zielone albo czarne albo oczywiście, i to
      wygląda najładniej; po połowie jednych i drugich) - pokroić w poprzek i wyjdą
      takie pierścionki,
      - połówka wędzonego kurczaka - obrać z kości i ze skórki i pokroić drobno
      (można też w zamian dać wystudzonego kurczaka z grilla, jakąś wędlinę typu
      szynkowego, resztki pieczeni albo, co całkowicie zmienia charakter sałatki np.
      żółty ser lub podgotowane pieczarki)
      - parę łyżek dobrego majonezu (ja uzywam Kieleckiego albo własnej roboty),
      - pieprz i sól do smaku.
      Wymieszać wszystko i zostawić na parę godzin w lodówce do przegryzienia się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka