Dodaj do ulubionych

Chleb zakalec :(

IP: *.awacom.net 12.03.13, 19:38
Czesc, mam problem z wypiekiem chleba. Oto przepis:
- 40 dag mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
- 0,5 l maślanki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka soli
- 5 dag masła
- mąka do posypania blachy

Wszystko wymieszać i do piekarnika na 40 minut i 180 stopni... A i tak wychodzi zakalec :(
Co z tym fantem zrobić? Czy temperatura za mała? Czytałem ze powyżej 200 stopni może nie wyjść. A może konsystencja nie taka? Za bardzo płynna lub sucha?A może też czas wypieku za długi lub krótki? Znajomya radziła, że nie wolno owierać piekarnika w czasie pieczenia, dopiero w ostatniej fazie zajrzeć.Dodam, że piekarnik mam bez termoobiegu, niestety.
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Chleb zakalec :( 12.03.13, 20:05
      zakalec sie robi gdy:
      - ciasto za mokre - nie zdąży wyschnąć w czasie pieczenia i po zakończeniu opada
      - temperatura za niska - jak wyżej
      - albo za wysoka - spiecze się z zewnątrz a w środku nadal surowe i opada

więc trza pokombinować, zacznij ood zmniejszenia ilości płynu i nieznacznie podwyższonej temperatury. spróbuj na 185-190 stopni i nieco dlużej piecz.
      sprawdzaj wykalaczką wilgotnośc pieczonego chleba.
    • Gość: Aśka Re: Chleb zakalec :( IP: *.146.35.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.03.13, 20:05
      Wydaje mi się że za krótko ja piekę (od ponad dwóch lat) z razowej mąki 1 godz. i 15min (po wielu.... próbach)w 180 st. i jest idealny z tym że ciasto jest na zakwasie (czasem też z drożdżami dla dzieci) i wyrasta ok 3 godz.
    • izawawa Re: Chleb zakalec :( 12.03.13, 20:51
      Do tego chleba biorę 250 ml maślanki (max. 300) i piekę w 200 stopniach 40 - 50 minut. Można go ulepić w kulę i piec luzem lub włożyć do foremki. Naciąć żeby nie popękał.
      • izawawa Re: Chleb zakalec :( 12.03.13, 20:59
        Wygląda tak:
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3376708,2,1,chleb-na-sodzie.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3376709,2,2,chleb-na-sodzie.html
        • Gość: biernasiubb Re: Chleb zakalec :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 19:36
          Po 3 próbach stwierdzam, że przepis jest do kitu. Nawet w termo-obiegu wychodzi zakalec. Kombinowałem z różnymi proporcjami, raz mniej raz trochę więcej składników to samo z temperaturą i czasem wypieku a i tak efekt taki sam.
          Czy ma ktoś lepszy i sprawdzony przepis? Będę wdzięczny

pozdrawiam
          • budzik11 Re: Chleb zakalec :( 31.03.13, 21:40
            Nie za mało sody? Mąka "bardzo" razowa jest ciężka, nie wiem, tyle sody ją "uniesie".
            • Gość: biernasiubb Re: Chleb zakalec :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 21:59
              Może i za mało ale kombinowałem jak koń pod górę i dalej nic... Coś musi być nie tak z tym przepisem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka