Dodaj do ulubionych

mlynek reczny - jak i czym myc

17.03.13, 23:26
Tak. Ja wiem, ze to nie jest najwlasciwsze miejsce na moje pytanie ale nie znam lepszego.
Wybaczcie. I odpowiedzcie, prosze.

W piatek w sklepie z antykami sprawilam sobie stary, reczny mlynek na korbke. Spodobal mi sie no i skoro jest, to chcialabym, zeby mi pomielil mak przed swietami.
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3380884,2,1,ml5.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3380885,2,2,mlyn3.html
I tu problem.
Czesc dolna, drewniana odczyscilam i wypucowalam olejkiem pomaranczowym do drewna. Czesc gorna [fajans, a moze nawet porcelana] tez odczyscilam.
Mlynek jest ogolnie byl w dobrym i czystym stanie. Nie wiem jednak jak postapic z metalowa, traca sruba poruszana korbka. W koncu jest to najwazniejsza czesc mlynka i ma kontakt z jedzeniem.
Czym to wyczyscic? Czy znane sa Wam jakies metody?
Bede bardzo wdzieczna za sugestie.

Dziekuje z gory.

Mlynek jest 'otwarty', nie ma zadnej pokrywki. Moze sie zbila? Zastanawiam sie, czy stare mlynki tak mialy, czy brakuje tej czesci.
Obserwuj wątek
    • shachar Re: mlynek reczny - jak i czym myc 17.03.13, 23:37
      może ktoś wie lepiej, ale moim zdaniem on się nie nadaje do maku.
      I umyć też się nie da bez rozbierania na części pierwsze.
    • kk345 Re: mlynek reczny - jak i czym myc 18.03.13, 00:49
      Mechanizm wyglada na zardzewiały, traktowalabym młynek wyłącznie jako ozdobe.
      • pinkink3 Re: mlynek reczny - jak i czym myc 18.03.13, 04:29

Myslalam o jakims tricku, np.zmielic ziemniaka, ktory ma jakies np. desynfekujace wlasciwosci albo jakas miekka kasze, platki owsiane, albo cos oleistego. j
        Jakas sztuczke cwana,innymi slowy...

Dziekuje za odpowiedzi i czekam na dalsze.

Strasznie nie lubie niezmielonego maku;))
        • qubraq Re: mlynek reczny - jak i czym myc 18.03.13, 10:32
          Cześć Pinki! Ale się stęsknilem za Twoim "glosem"... :-) Osobiscie odradzam bo młynek trzeba by rozebrać, wyjąć wirnik i tarnik (stała część żeliwna w ktorej sie obraca żeliwny stożek wirnika) i wszystko czyścić metalową mosiężną szczotką - masa roboty i to dla fachowca ale jesli masz zacięcie technologa to mozesz sie tym pobawic, uwazaj na wkręty ktore Ci mogą rozwalić drzewianną obudowę;
          szczerze: - jesli to jest dawny młynek do kawy to zostaw i nie ruszaj a do maku kup gdzies na pchlim targu taki ręczny specjalny do maku i innych temu podobnych rzeczy o poziomej osi wirnika; sam mam takie trzy młynki, dwa przedwojenne lwowskie - jeszcze sprzed I Wojny a trzeci rosyjski - wszystkie sprawne...
          pozdrawiam słoneczną Kalifornię :-)
          • pinkink3 Kubraczku mily 19.03.13, 04:15
            Dzieki za rady.
            Tak, jestem zapalonym majsterkowiczem i uwielbiam rozkrecac rozne rzeczy. Gorzej idzie mi ze skladaniem ich do kupy, ale od czasu do czasu sie udaje. ;)
            Do pelnego sukcesu brakuje mi jednak cierpliwosci.

Mlynka do maku prozno tu szukac, bo i sam mak jest traktowany z duza podejrzliwoscia. Sprzedaje sie go w uncjowych woreczkach jak przyprawe. I to tylko w etnicznych sklepach.

Mak 'gotowy do uzycia',koszerny, w puszkach, jest takze, niestety, niezmielony za to w jakims potwornym ulepku, syropie czy czyms podobnie nieprzyjemnym.
            Malo 'zjadliwy'.

Pamietam taki mlynek z mojego domu. Nie byl juz uzywany, ale nikt go nie wyrzucal [do czasu] bo byl piekny i stary. I pieknie, tajemniczo pachnial.;)

Pozdrawiam Ciebie tez.
            Serdecznie.))
    • roseanne Re: mlynek reczny - jak i czym myc 18.03.13, 14:24
      bardzo elegancki, ale nie do maku
      to do kawy lub ostatecznie cukru sie nadaje

moze po prostu sola, a potem przetrzec, opukac, by wszystko wylecialo
      • roseanne Re: mlynek reczny - jak i czym myc 18.03.13, 14:28
        do maku najlepiej spradza sie "maszynka do miesa", z drobniejszym sitkiem
        swoja, czeska, kupilam na jakims pchlim targu, w ontario :-)
        • qubraq Re: mlynek reczny - jak i czym myc 18.03.13, 15:43
          Roozi, ale maszynka do mięsa nie pomiażdży ziarenek maku i te młynki do tarcia maku to maja wlasnie taki "narządź" podobny jak w młynku do pieprzu tyle ze poziomo ułożony a to trzeba tak jak w makutrze - "utrzeć mak"... :-) tak mi się wydaje...
          • tralalumpek Re: mlynek reczny - jak i czym myc 18.03.13, 15:53
            tylko ci sie wydaje, maszynka do miesa z drobnym sitkiem i dwa razy mielony mak :)
            • matylda1001 Re: mlynek reczny - jak i czym myc 18.03.13, 22:32
              tralalumpek napisała:

> tylko ci sie wydaje, maszynka do miesa z drobnym sitkiem i dwa razy mielony mak :)<

Qubraq ma rację, mak powinien być roztarty a nie zmielony. Do tego celu służą specjalne maszynki do maku (nie młynki) działające właśnie na takiej zasadzie jak napisał Qubraq. Roztarty mak ma inną konsystencję niż mielony i jest bardziej aromatyczny, lepszy w smaku. Wiele lat temu przywiozłam sobie maszynkę do maku z Czechosłowacji (wtedy jeszcze), kilka razy użyłam, ale to sprzęt ręczny, na korbkę więc lenistwo zwycięża i mielę mak w elektrycznej maszynce do mięsa.
              • matylda1001 Re: mlynek reczny - jak i czym myc 18.03.13, 22:46
                Maszynka do maku
                • qubraq Re: mlynek reczny - jak i czym myc 19.03.13, 09:32
                  Pinki. moze rzeczywiscie spróbuj z jakims suchym ziarnem, moze z kukurydzą lub tp... powinno
                  troche oczyscic rotor i stator mlynka ale przedtem odkrec troche regulator grubosci przemiału,
                  ktory dociska stożek wirnika do gniazda statora... :-)
              • pinkink3 Matyldo, 19.03.13, 04:37
                Na tej makowej pustyni nie moge wybrzydzac. Czy mielony, czy roztarty - kazdy sposob bylby lepszy niz cale ziarenka. Ale w koncu bez (zmielonego)maku tez mozna zyc. Szczegolnie, ze potrzebuje go tylko do jednej potrawy i to jedzonej tylko raz w roku!

Nie moge powiedziec, zebym nie probowala.
                Mam ze trzy maszynki do miesa, [w tym kupiona z rozpedu maszynke do robienia kielbasy]; kupowane wylacznie z mysla o mieleniu maku!
                Maszynek nigdy nie uzylam, bo sitko za duze. A malych sitek nie ma. Nawet kiedys prosilam o przyslanie drobnego sitka z Polski, ale z kolei nie pasowalo ono do maszynki.

Maszynki na korbke to juz rzecz muzealna. Malo kto wie, do czego to sluzy(lo).
                Nikt tutaj miesa w domu nie mieli.
                A jesli to w malakserze, grinderze czy innym food procesorze;).
                A o mieleniu maku to juz szkoda gadac.
                • matylda1001 Re: Matyldo, 19.03.13, 10:02
                  Z całych ziarenek makowca nie będzie ale myślę, że mogłabyś jednak spróbować zemleć maszynką do mięsa. Ja nie mam jakiegoś specjalnego, drobnego sitka, tylko takie standardowe do mięsa. Pewnie takie samo jak Twoje i skoro moje daje radę, to Twoje też powinno. Trzeba zemleć ten mak dwa albo trzy razy i będzie dobry. Skoro juz te maszynki masz, to warto zobaczyć co z tego wyjdzie.
                  Młynek, który pokazałaś zupełnie sie do maku nie nadaje, po prostu nie poradzi sobie. Mak jest oleisty i prędzej zapcha te trybiki, niż coś przepuści.
                  Jeżeli masz dostęp do jakiegoś polskiego albo czeskiego (Czesi używają bardzo dużo maku) sklepu, to możesz spytać o mak mielony, w torebkach. Jest bardzo dobry, ostatnio kupuję tylko taki. Tylko gotowych mas makowych w puszkach unikaj bo zupełnie sie nie nadają.
              • tralalumpek Re: mlynek reczny - jak i czym myc 20.03.13, 07:29
                nie spieram sie, nie znalam maszynki do maku a maszynka do mielenia miesa znakomicie zastepowala wlasciwa a ja uwielbiam makowce od dziecinstwa :)
                • qubraq Re: mlynek reczny - jak i czym myc 20.03.13, 10:11
                  tralalumpek napisała:

> ... a ja uwielbiam makowce od dziecinstwa :)
                  wiesz, a u nas we Lwowie sie mówiło "makownik" i tak mi to jakos zostało, czasem w cukierni pytają "czy to chodzi o makowiec?" ... :-)
          • roseanne Re: mlynek reczny - jak i czym myc 19.03.13, 01:15
            od dwoch dekad, ponad, tej wlasnie uzywam, z bardzo zadowalajacym skutkiem
      • pinkink3 sol? czemu nie? - do Roseanne 19.03.13, 04:17
        roseanne napisała:
        > moze po prostu sola, a potem przetrzec, opukac, by wszystko wylecialo

To jest mysl!
        Dzieki.
    • a74-7 Re: mlynek reczny - jak i czym myc 18.03.13, 19:13
      pinki, sprobuj podobne linki
      www.orphanespresso.com/vintage-hand-grinder-restoration_ep_546-1.html
      • pinkink3 a74-7 link - cudo! 19.03.13, 04:52

Dzieki, dzieki.))
        Fantastyczny link. Moj mlyneczek jest w chyba lepszym stanie niz ten przedstawiony, ale nie wiem, czy starczy mi pary, zeby go tak elegancko wyremontowac.
        W kazdym razie wskazowki, jak to zrobic, juz mam.
        Dzieki, A.
        • Gość: Szadoka Re: a74-7 link - cudo! IP: 212.160.172.* 19.03.13, 09:20
          a moze poswięć troche maku i przemiel go z zalozeniem, ze do wyrzucenia. W ten sposob oczyscisz mechanizm a olej makowy zakonserwuje metalowe czesci.
          • a74-7 Re: a74-7 link - cudo! 19.03.13, 09:47
            no problem ,
            poszukaj jeszcze pod
            " how to clean rust from cast iron "
            byc moze znajdziesz wiecej pomyslow.
            Milej zabawy .
    • osla_skorka Re: mlynek reczny - jak i czym myc 20.03.13, 06:32
      Nie wiem, jak wyczyścić to żelastwo ze środka, chciałam tylko napisać, że młynek jest piękny!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka