Dodaj do ulubionych

Marchew w surówce

IP: *.kaskada.net 09.04.13, 18:00
Nie robię surówek z marchewki, bo starta na dużych oczkach jest strasznie twarda i dosłownie rośnie mi w ustach, a na drobnej tarce wychodzi, jak dla niemowlaka. Tymczasem nie raz jadłam w różnych barach i marchew była wiotka, miękka, mimo, że nie była drobno starta. Jak uzyskać taki efekt? Bo chyba nie poprzez trzymanie we wrzątku.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Marchew w surówce 09.04.13, 18:13
      Efekt do osiągnięcia przy pomocy czegokolwiek do macerowania: posolenie albo pocukrzenie, zalanie sokiem z cytryny, winegretem, dodanie musztardy albo chrzanu. Wszystko to po pewnym czasie spowoduje, ze marchewka zmięknie, ale trzeba to przeleżakować w lodówce (koniecznie pod przykryciem i nie dlużej niż parę godzin, bo smierdząca lodówką przeleżana surówka jest nie tylko pozbawiona części witamin (C się chyba utlenia), ale i paskudna).
      • Gość: pinia Re: Marchew w surówce IP: *.kaskada.net 09.04.13, 18:49
        Dzięki. Jutro rano jakoś zamaceruję, zobaczę, czy do obiadu zmięknie.
    • budzik11 Re: Marchew w surówce 09.04.13, 19:12
      Moja tarka (właściwie to robot kuchenny) ma jeszcze średnie oczka, czyli coś między dużymi a tymi najmniejszymi. Ale ja trę marchew na najmniejszych, za to jabłko do niej - na średnich. I dodaję właśnie, z tych macerujących - cukier, sok z cytryny i chrzan :-)
      • nchyb Re: Marchew w surówce 09.04.13, 19:32
        ja też w malakserze mam jeszcze średnie oczka...
        ale np. taka tarta marchewka jak w słoikach od Rolnika, w malakserze mi nie wychodzi...

ja wolę większe oczka i jak Bene, sok z cytryny np...
      • Gość: pinia Re: Marchew w surówce IP: *.kaskada.net 09.04.13, 19:34
        Szkoda, że nie mam takiego robota, bo te średnie by mi najbardziej pasowały. Chyba jednak zetrę na najmniejszych. Widziałam jeszcze maszynki, które tną na taki makaronik nitki, fajnie to wygląda, ale nie będę specjalnie kupować :)
        Chciałam zrobić marokańską surówkę z marchwi i pomarańczy (kiedyś znalazłam przepis w galerii)
        • aka10 Re: Marchew w surówce 09.04.13, 20:58
          Tekst linka

Mam cos takiego. Polecam.Marchewka wychodzi idealnie.
        • mhr2 Re: Marchew w surówce 10.04.13, 08:31
          Gość portalu: pinia napisał(a):

> Widziałam jeszcze maszynki, które tną na tak
          > i makaronik nitki,

marchew po prostu ciac nozem do kartofli, powstaja cieniutkie plasterki, potem latwo jest je pokroic wzdluz na cieniutki "makaron":)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka