Dodaj do ulubionych

ciezka, polska kuchnia, hurry!

IP: *.dyn.iinet.net.au 17.04.13, 07:39
naszlo mnie na kluski na parze (pampuchy, pyzy itp)
ciasto juz wyrasta, gulasz wolowy do tego robie i chcialabym cos jeszcze

chodzi mi po glowie kapusta kiszona ,zasmazana jakas, czy cos

modrej nie chce (bo nie mam i nie przepadam), mam kiszona i zwykla biala swieza

jakies dobre przepisy/pomysly

nie przyrzadzalam takich dan od baaardzo dawna, wiec wole zapytac

ktos doradzi?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 09:13
      kluski na parze z gulaszem?
      pierwsze slysze, mi sie takowe kojarza wylacznie na slodko.
      do gulaszu zrobilabym kopytka.
      jesli ma byc tradycyjnie i po polsku, odpusc sobie przyprawy poza sola i pieprzem w tej kapuscie.
      sama jadam takowa b. rzadko, ale kolezanka robi czesto i namietnie.
      gotuje poszatkowana swieza, badz kiszona i dodaje ciemna zasmazke. tudziez przecier pomidorowy i pieprz. i doprawia odrobina cukru, zeby calosc byla slodko-kwasna. do zwyklej bialej dodaje na koncu kapke octu.
      wiem jak robi, bo ja pytalam :)
      ale u ciebie skonczy sie i tak jak zawsze dodaniem swiezej kolendry, imbiru, czosnku i chili. i pewnie soku z limetki zamiast octu...
      • mhr2 Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 09:21
        takie kluski sa znane i bardzo popularne, roznie sie nazywaja, zalezy od kraju:)
      • Gość: senin Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! IP: *.dyn.iinet.net.au 17.04.13, 09:24
        i po co sie trudzilas?
        znowu mialas zly dzien?
      • momas Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 10:05
        wielkopolskie pyzy na parze głownie podaje sie do mięsa :) Do gulaszu z sosem sa idealne.
        na slodko, to dzieci niejako "przy okazji" je dostają
        Moze kapusta szmurowana?
        \(tluste i ciezkie jak cholera :P)
        Gtujesz kapuste kiszoną na polmiękko i na patelni przesmazasz ze smalcem. Inna wersja - przesmazasz kapuste kiszona bez gotowania.

Chcesz to masz. Ciężko...
        :D

• momas Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 10:07
          poleciłam to co Fettinia, tyle ze pózniej. mam klopoty z komputerem/gazetą. nie wyświetla mi calosci postów...
      • annjen Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 13:33
        u mnie połączenie klusek na parze z gulaszem jest jak najbardziej klasyczne - i pyszne. a jeśli ma być kapusta, to zrobiłabym zwykłą surówkę z kiszonej (pod warunkiem, że dobrej jakości, najlepiej domowa, bo o tej porze w sklepach to może być różnie)
      • Gość: avg Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 19:32
        >jesli ma byc tradycyjnie i po polsku, odpusc sobie przyprawy poza sola i pieprzem w tej kapuscie.

ktoś tu bzdury pisze, widać, że tradycyjna polska kuchnia kojarzy mu się z tym, czego nauczyły ludzi komunistyczne stołówki. brawo.
    • fettinia Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 09:22
      zrob kiszona zasmazana-sol,cukier,pieprz i cebula zezlocona na zloto na masle+lyzka maki do zasmazki:)
      ps-ja dodaje jeszcze ciutke maggi choc wiem,ze to "niepoprawne politycznie":P ale coz-do wodzionki i wlasnie kapusty zasmazanej maggi musi byc i juz:D
      • Gość: senin dzieki fettinia IP: *.dyn.iinet.net.au 17.04.13, 09:27
        wlasnie tak zrobilam, jak podpowiadasz
        a obiad juz zjedzony :)

ja zamiast maggi dodaje tutejszy specyjal "vegemite", ladnie podkreca smak
        • fettinia Re: dzieki fettinia 17.04.13, 09:55
          :)
      • mona_mayfair Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 09:59
        Ja daje jeszcze trochę kminku :)
      • loola_kr Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 14:56
        moja mama do takiej podsmażanej kapusty daje jeszcze kminek :)
    • buka007 Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 10:07
      ale mi narobilas apetytu na kluski na parze z gulaszem!!! bede musiala zrobic w weekend.. :-)
    • mhr2 Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 10:17
      zamiast zasmazki dodaje kartofel starty na "miazge":)
      • buka007 Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 11:07
        do kapusty czy do sosu?
        • fettinia Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 11:11
          chyba do sosu-czasem tez tak robie,ale czesciej daje duzo cebuli-rozpuszcza sie i zageszcza (gulasz np)
        • mhr2 Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 11:12
          do kapusty i do sosu mozna dodac;)
        • roseanne Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 14:25
          moja babcia dodawala kartofla ( nie ziemniaka):-) do kapusty,w celu zageszczenia
          • smutas13 Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 18:48

moja babcia dodawala kartofla ( nie ziemniaka):-) do kapusty,w celu zageszczenia

Moja, dodawała ziemniaki (nie kartofle) :-) Kiedy po latach, przypomniałam sobie smak takiej kapusty, zrobiłam. Mąż zjadł i od tamtego czasu nie chce innej kapusty zasmażanej.
            Mnie też bardzo smakuje. Jest łagodna.
      • Gość: anthonyb Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! IP: 94.167.122.* 17.04.13, 11:34
        surowy czy ugotowany ???
        • roseanne Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 17.04.13, 14:47
          ugotowany
          a dokladniej, miekka, rozgnieciona widelcem pyrke :-)
          • Gość: dorotkah Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.04.13, 06:13
            A dodajcie wiecej tych ziemniakow i sprobujcie jakie to pyszne.Taki "Gerber" dla doroslych:ziemniaki z kapusta zasmazana,albo jeszcze lepsze z surowka z kiszonej kapusty.
        • mhr2 Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 18.04.13, 08:42
          Gość portalu: anthonyb napisał(a):

> surowy czy ugotowany ???

oczywiscie surowy, dodajac ugotowany to juz cos innego:)
          • Gość: anthonyb Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! IP: 94.161.226.* 19.04.13, 15:33
            przepraszam, ze sie pytam, ale jak go sie dodaje?
            U mnie w domu do zageszczania sosow robilo sie zaklepke (make z woda) ewentualnie zasmazke np. do flaczkow wiec temat ziemniaka jest dla mnie nowy.
            Jak go dodajesz? tak zwyczajnie zetrzec i siup do sosu?
            • smutas13 Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 19.04.13, 18:53

przepraszam, ze sie pytam, ale jak go sie dodaje?
              U mnie w domu do zageszczania sosow robilo sie zaklepke (make z woda) ewentualnie zasmazke np. do flaczkow wiec temat ziemniaka jest dla mnie nowy.
              Jak go dodajesz? tak zwyczajnie zetrzec i siup do sosu?

Nie do sosu. Do kapusty kiszonej - tzw. zasmażanej

Osobno gotuję kapustę kiszoną, z której po ugotowanu, odlewam wodę, w której kapusta się gotowała. (nie wylewam - wypijam)
              Osobno gotuję ziemniaki z przeznaczeniem na zagęszczenie kapusty. Odlewam (do rondelka, będzie potrzebna do ew. rozrzedzenia kapusty)
              część wody, w której gotowały się ziemniaki. Resztę ziemniaków z częśćią wody - miksuję - wlewam do odcedzonej kapusty, dodaję przysmażoną na złoty kolor cebulę i przyprawy wg. smaku.
              Resztę zbędnej wody z ziemniaków wylewam. Chociaż, kiedyś przeczytałam, że na tej wodzie powinno się gotować zupy.
            • mhr2 Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! 20.04.13, 09:07
              Gość portalu: anthonyb napisał(a):

> Jak go dodajesz? tak zwyczajnie zetrzec i siup do sosu?

tak poprostu starty i dodany do potrawy z ktora sie potem lekko gotuje kilka minut, taki sos nie zmienia koloru, zmixowany ma lekka konsystecje:)
              • Gość: senin Re: ciezka, polska kuchnia, hurry! IP: *.dyn.iinet.net.au 20.04.13, 09:27
                mhr2 napisała:

> Gość portalu: anthonyb napisał(a):
                >
                > > Jak go dodajesz? tak zwyczajnie zetrzec i siup do sosu?
                >
                > tak poprostu starty i dodany do potrawy z ktora sie potem lekko gotuje kilka mi
                > nut, taki sos nie zmienia koloru, zmixowany ma lekka konsystecje:)

moj M ma w repertuarze jedna taka zimowa zupe (ze lyzka staje ;P), przyrzadzana na wedzonej golonce, tez zageszcza ziemniakami, po prostu je rozgotowuje "na packe", zupa raczej niewygledna, ale wyjatkowo smaczna

a swoja droga to mozna tak zagescic niektore curries, wszak bardzo sie lubia z ziemniakami, musze sprobowac nastepnym razem

zas co do mojej ciezkiej (tak, tak, wielkopolskiej potrawy - babcia pochodzila z pyrlandii), wyszla znakomita. Kapusty dzisiaj ugotowalam za duzo, wiec dzis dodalam podsmazonych pieczarek, zawinelam w ciasto francuskie, upieklam i mamy fajna przegryzke

dziekuje za podpowiedzi
                • Gość: senin uupss! IP: *.dyn.iinet.net.au 20.04.13, 09:30
                  mialo byc "kapusty ugotowalam za duzo" (w srode znaczy sie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka