squirk 17.05.13, 18:29 Czytałam, że trzeba zblanszować, gdzie indziej że wystarczy obrać i można od razu mrozić, nie chcę po rozmrożeniu otrzymać miękkiej paćki więc proszę o rady jak się do mrożenia z sensem zabrać, będę bardzo wdzięczna. :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mitta Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 19:39 Co roku mrożę obrane, nie blanszuję. Papka nie wychodzi, ale po ugotowaniu są bardziej wiotkie. Nam to nie przeszkadza, bo liczy się smak, a ten się nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 19:57 mitta napisała: > Co roku mrożę obrane, nie blanszuję. Tak zrobię, dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 20:08 zblanszowac, bo wyjda dziwne trocinki jeszcze zamrozone mozna dodawas do zup, sosow, zapiekanek Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 20:11 To może poczekam na więcej odpowiedzi i zdecyduję się na opcję, która będzie miała więcej zwolenników ;-) Dziękuję, Roseanne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 20:38 moze sprawdz sobie na malych porcjach i porownaj Odpowiedz Link Zgłoś
mitta Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 21:47 roseanne napisała: > zblanszowac, bo wyjda dziwne trocinki Nie wiem, o jakich trocinkach piszesz. Od wielu lat zamrażamy bez blanszowania i żadnych trocin nie widziałam. Wszelkie moczenie we wrzątku pozbawia tylko smaku te delikatne warzywa. Oczywiście, szparagi przed mrożeniem należy obrać, zwłaszcza dość grubo dolne części. I nie rozmrażamy, tylko od razu gotujemy. Ostatnie zeszłoroczne szparagi zużyłam na tegoroczną Wielkanoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jak zamrozić szparagi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 21:54 Nie zblanszowalam kiedys, wyszlo cos niejadalnego :-( Łykowatego, mimo obrania. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Jak zamrozić szparagi? 18.05.13, 09:34 Gość portalu: kasia napisał(a): > Łykowatego, mimo obrania. byly po prostu zle obrane, czasami zostaje taka cieniutka blonka i wtedy takie beda:) Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Jak zamrozić szparagi? 18.05.13, 07:39 Nie szkoda ci miejsca w zamrażarce? Nie ma w polskich sklepach mrożonych szparagów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuwu Re: Jak zamrozić szparagi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 21:37 nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek logika.... 18.05.13, 11:00 ...czegos tu nie rozumiem.... szparagi w zasadzie sa praktycznie caly rok osiagalne w sklepach, tak jak truskawki rozumialabym gdybys miala szparagi w ogrodku i chciala nadwyzke zamrozic, ok ale kupowac cos czego i tak nie jadasz codziennie a kiedy potrzebujesz na Boze Narodzenie i Wielkanoc to mozesz kupic swieze....to po co mrozic? zajmowac sobie miejsce w zamrazarce bezsensownie, miec ersatz zamiast smaku, tracic energie i pieniadze.... ??? czekam na rzeczowy argument Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: logika.... 18.05.13, 12:53 tralalumpek napisała: > ...czegos tu nie rozumiem.... Dla mnie szparagi i truskawki to produkty sezonowe. Mam w lodówce 6 pęczków szparagów, za dwa dni dostanę kolejne 8-10 pęczków - w sezonie jem je codziennie nawiasem mówiąc, czasem 2x dziennie. Zjeść nie zdążę, wyrzucać nie zamierzam. Zadałam konkretne pytanie, dziękuję za rzeczowe odpowiedzi. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchareczka Re: Jak zamrozić szparagi? IP: *.dynamic.lte.plus.pl 20.05.13, 14:33 Ja też nigdy nie blanszowałam. Ot, trzeba obrać i wrzucić do zamrażarki. Tak samo mrożę grzyby. Wrzucam zamrożone do wody i gotuję. Wychodzą zawsze super, żadnych trocin (?) ani przykrych niespodzianek. Zapewne łatwiej byś miała z zielonymi - wystarczy uciąć jakies 3cm końcówki i wrzucić do zamrażarki. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 wlasnie obejrzalam madry program 21.05.13, 10:53 w niemieckiej mediatece, a wlasciwie 5 minutowy feature o zamrazaniu jedzenia. mowil pan fizyk-specjalista od zamrazania bedacy w cywilu hobby-kucharzem. niemieccy rezydenci moga go obejrzec na stronie mediateki ard. nazywa sie "die eiskalte physik des einfrierens und auftauens". szparagow nie blanszujemy przed mrozeniem, a jedynie obieramy. jesli chcemy je pozniej spozytkowac, dobre sa wg fizyka-kucharza glownie rzucone zamrozone na kosc na patelnie na ktorej rozgrzalismy sporo masla, czyli niejako w nim uduszone :) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: wlasnie obejrzalam madry program 24.05.13, 19:36 Obrałam, wysuszyłam, wrzuciłam na tacę do mrożenia, potem popakuję w woreczki. Dziękuję za wszystkie rady :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: wlasnie obejrzalam madry program IP: *.devs.futuro.pl 17.11.13, 00:36 Przecież świeżych nie można kupić poza sezonem. O mrożone też ciężko. Dlatego kolejny sezon mam zamiar zamrozić swoje. Uwielbiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wlasnie obejrzalam madry program IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.11.13, 11:19 masz ogrodowa hodowla? Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: wlasnie obejrzalam madry program 17.11.13, 12:38 Gość portalu: iga napisał(a): Dlatego k > olejny sezon mam zamiar zamrozić swoje. Uwielbiam :-) A ja chyba nie zdecyduję się więcej, zamroziłam obrane bez blanszowania i wyszły wiotkie i lekko zmienione w smaku, tragedii nie ma ale spodziewałam się, że będą lepsze, na zupy-kremy jak najbardziej się nadają ale jako dodatek do czegoś już nie bardzo, ciapowate są. :-) Odpowiedz Link Zgłoś