Dodaj do ulubionych

Jak zamrozić szparagi?

17.05.13, 18:29
Czytałam, że trzeba zblanszować, gdzie indziej że wystarczy obrać i można od razu mrozić, nie chcę po rozmrożeniu otrzymać miękkiej paćki więc proszę o rady jak się do mrożenia z sensem zabrać, będę bardzo wdzięczna.
:-)
Obserwuj wątek
    • mitta Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 19:39
      Co roku mrożę obrane, nie blanszuję. Papka nie wychodzi, ale po ugotowaniu są bardziej wiotkie. Nam to nie przeszkadza, bo liczy się smak, a ten się nie zmienia.
      • squirk Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 19:57
        mitta napisała:

> Co roku mrożę obrane, nie blanszuję.

Tak zrobię, dziękuję :-)
    • roseanne Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 20:08
      zblanszowac, bo wyjda dziwne trocinki
      jeszcze zamrozone mozna dodawas do zup, sosow, zapiekanek
      • squirk Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 20:11
        To może poczekam na więcej odpowiedzi i zdecyduję się na opcję, która będzie miała więcej zwolenników ;-) Dziękuję, Roseanne :-)
        • roseanne Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 20:38
          moze sprawdz sobie na malych porcjach i porownaj
      • mitta Re: Jak zamrozić szparagi? 17.05.13, 21:47
        roseanne napisała:

> zblanszowac, bo wyjda dziwne trocinki

Nie wiem, o jakich trocinkach piszesz. Od wielu lat zamrażamy bez blanszowania i żadnych trocin nie widziałam. Wszelkie moczenie we wrzątku pozbawia tylko smaku te delikatne warzywa. Oczywiście, szparagi przed mrożeniem należy obrać, zwłaszcza dość grubo dolne części. I nie rozmrażamy, tylko od razu gotujemy. Ostatnie zeszłoroczne szparagi zużyłam na tegoroczną Wielkanoc.
    • Gość: kasia Re: Jak zamrozić szparagi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 21:54
      Nie zblanszowalam kiedys, wyszlo cos niejadalnego :-(
      Łykowatego, mimo obrania.
      • mhr2 Re: Jak zamrozić szparagi? 18.05.13, 09:34
        Gość portalu: kasia napisał(a):

> Łykowatego, mimo obrania.

byly po prostu zle obrane, czasami zostaje taka cieniutka blonka i wtedy takie beda:)
    • lashqueen Re: Jak zamrozić szparagi? 18.05.13, 07:39
      Nie szkoda ci miejsca w zamrażarce? Nie ma w polskich sklepach mrożonych szparagów?
      • Gość: wuwu Re: Jak zamrozić szparagi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 21:37
        nie ma.
    • tralalumpek logika.... 18.05.13, 11:00
      ...czegos tu nie rozumiem....
      szparagi w zasadzie sa praktycznie caly rok osiagalne w sklepach, tak jak truskawki
      rozumialabym gdybys miala szparagi w ogrodku i chciala nadwyzke zamrozic, ok
      ale kupowac cos czego i tak nie jadasz codziennie a kiedy potrzebujesz na Boze Narodzenie i Wielkanoc to mozesz kupic swieze....to po co mrozic?
      zajmowac sobie miejsce w zamrazarce bezsensownie, miec ersatz zamiast smaku, tracic energie i pieniadze.... ???
      czekam na rzeczowy argument
      • squirk Re: logika.... 18.05.13, 12:53
        tralalumpek napisała:

> ...czegos tu nie rozumiem....

Dla mnie szparagi i truskawki to produkty sezonowe.
        Mam w lodówce 6 pęczków szparagów, za dwa dni dostanę kolejne 8-10 pęczków - w sezonie jem je codziennie nawiasem mówiąc, czasem 2x dziennie. Zjeść nie zdążę, wyrzucać nie zamierzam. Zadałam konkretne pytanie, dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.
      • mhr2 Re: logika.... 18.05.13, 13:21
        to byly czasy, teraz sie nie oplaca:)
    • Gość: kuchareczka Re: Jak zamrozić szparagi? IP: *.dynamic.lte.plus.pl 20.05.13, 14:33
      Ja też nigdy nie blanszowałam. Ot, trzeba obrać i wrzucić do zamrażarki. Tak samo mrożę grzyby. Wrzucam zamrożone do wody i gotuję. Wychodzą zawsze super, żadnych trocin (?) ani przykrych niespodzianek.
      Zapewne łatwiej byś miała z zielonymi - wystarczy uciąć jakies 3cm końcówki i wrzucić do zamrażarki.
      • ania_m66 wlasnie obejrzalam madry program 21.05.13, 10:53
        w niemieckiej mediatece, a wlasciwie 5 minutowy feature o zamrazaniu jedzenia.
        mowil pan fizyk-specjalista od zamrazania bedacy w cywilu hobby-kucharzem.
        niemieccy rezydenci moga go obejrzec na stronie mediateki ard. nazywa sie "die eiskalte physik des einfrierens und auftauens".
        szparagow nie blanszujemy przed mrozeniem, a jedynie obieramy. jesli chcemy je pozniej spozytkowac, dobre sa wg fizyka-kucharza glownie rzucone zamrozone na kosc na patelnie na ktorej rozgrzalismy sporo masla, czyli niejako w nim uduszone :)
        • squirk Re: wlasnie obejrzalam madry program 24.05.13, 19:36
          Obrałam, wysuszyłam, wrzuciłam na tacę do mrożenia, potem popakuję w woreczki. Dziękuję za wszystkie rady :-)
          • Gość: iga Re: wlasnie obejrzalam madry program IP: *.devs.futuro.pl 17.11.13, 00:36
            Przecież świeżych nie można kupić poza sezonem. O mrożone też ciężko. Dlatego kolejny sezon mam zamiar zamrozić swoje. Uwielbiam :-)
            • Gość: gość Re: wlasnie obejrzalam madry program IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.11.13, 11:19
              masz ogrodowa hodowla?
            • squirk Re: wlasnie obejrzalam madry program 17.11.13, 12:38
              Gość portalu: iga napisał(a):
              Dlatego k
              > olejny sezon mam zamiar zamrozić swoje. Uwielbiam :-)

A ja chyba nie zdecyduję się więcej, zamroziłam obrane bez blanszowania i wyszły wiotkie i lekko zmienione w smaku, tragedii nie ma ale spodziewałam się, że będą lepsze, na zupy-kremy jak najbardziej się nadają ale jako dodatek do czegoś już nie bardzo, ciapowate są.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka