Dodaj do ulubionych

Dużo czerstwego chleba

IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 02.07.13, 20:51
Witam.

Mam dużp czerstwego chleba i jeszcze wiecej zamrożonego- macie pomysł jak moge go wykorzystac? Nie chce z tego robić bułki tartej bo nie lubie z chleba. Ah i chleb w jajku juz nam sie przejadł :P

Jutro na obiad zupa cebulowa z grzankami :)

Prosze o propozycje
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Dużo czerstwego chleba 02.07.13, 21:05
      Gość portalu: z napisał(a):

      > Witam.
      >
      > Mam dużp czerstwego chleba i jeszcze wiecej zamrożonego- macie pomysł jak moge
      > go wykorzystac?

      Pancotto.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94386719,94386719.html
      :-)
        • roseanne Re: Dużo czerstwego chleba 02.07.13, 21:40
          tak, z lekko zrumienionymi


          lepiej by bylo rozdzielac duzy bochenek na pol, zamrozic reszte i wyjac wieczorem na rano, ladnie sie rozmrozi i bedzie jak swiezy
          albo na porcje dostosowane do waszych potrzeb

          sama jestem bezglutenowcem, pieke chleb raz na dwa tygodnie, dziennie zjadam dwie kromki na sniadanie i system z mrozeniem swiezego sie doskonale sprawdza
            • mitta Re: Dużo czerstwego chleba 03.07.13, 08:08
              1. Toskańska zupa pomidorowa - na oliwie/oleju podsmażyć cebulę, czosnek, dojrzałe pomidory bez skórki. Zalać bulionem, dodać kawałki czerstwego chleba (można je najpierw trochę podpiec, ale niekoniecznie), zmiksować, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i bazylią (nie żałować, można dodać inne włoskie zioła oregano rozmaryn, tymianek). Pyszna aromatyczna zupa, jutro właśnie zrobię :) W ten sam sposób można zagęszczać inne zupy i sosy do mięs.
              2. Grzanki do zup np porowej. Na maśle zeszklić pory, cebulę, czosnek, zalać bulionem, dodać dwa serki topione lub jeden i trochę słodkiej śmietany, zmiksować, doprawić solą, pieprzem, odrobiną gałki, podać z grzankami - następna nasza ulubiona zupa, w ten sam sposób robimy inne np selerową z grzankami. Grzanki można podawać praktycznie z każdą zupą np do barszczu podaję z zapiekane z żółtym serem. Nie wspominam już o cebulowej, bo to raczej jesienno/zimowa zupa, ale moja nr 1
              3. Sałatka Cezar, Podstawą są grzanki i sałata oraz sos z oleju i żółtka (latem można użyć majonezu), ja robię różne jej wersje np z grillowanym boczkiem, jajkiem, na twardo, kawałkami kurczaka, ryby itp
              4. Rozmoczony chleb dodaję do kotletów mielonych i pulpetów z mięsa lub ryby.
              5. Użyć jako panierki do kotletów, ale w trochę innej wersji - zmielić w blenderze na grubsze kawałki i w takich panierować mielone lub zwykłe kotlety.
              6. Robić tak, jak tosty francuskie, ale do jajka z mlekiem dodać żółty ser lub słodkie dodatki np cukier, cynamon, miód, orzechy, wiórki.
    • Gość: ks40 Re: Dużo czerstwego chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.13, 09:57
      Kroję w kostkę, suszę i trzymam w suchym miejscu w puszce. Od czasu do czasu trzeba zobaczyć, czy nie pleśnieje. Musi być naprawdę dobrze ususzony. I kiedy potrzebuję, mieszam kostki chleba z oliwą do której dodałam wyciśnięty czosnek, pesto lub w oliwie smakowej, lekko skrapiam wodą i do piekarnika, aż się zrumieni. Wychodzą pyszne chrupkie grzanki, do zupy lub sałatki.
    • Gość: x Re: Dużo czerstwego chleba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.13, 11:38
      Kupuję chleb krojony, lub od razu kroję cały bochenek.
      Zostawiam na wierzchu tyle ile potrzebuję na najbliższy posiłek, resztę zamrażam. Wyjmuję z zamrażarki tylko tyle kawałków ile potrzeba. W razie nagłej potrzeby wyjmuję kolejne kawałki - ich rozmrożenie (nawet bez mikrofali) trwa nie dłużej kilkanaście minut.
      Pozdrawiam
      x

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka