Dodaj do ulubionych

Mlode ziemniaki

07.07.13, 15:49
Witam zostaly mi z obiadu mlode ziemniaki takie male jak orzeszki,co moge znich zrobic???
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Mlode ziemniaki IP: *.pete.adsl.virginmedia.com 07.07.13, 17:23
      Odsmazyc w calosci, takie jak są na oleju i zjesc jutro z kefirem lub zsiadlym mlekiem. Albo ostudzone dodać do sałatki ziemniaczanej. Albo po prostu polać kwaśną śmietaną, posypać szczypiorem i zjeść na zimno na kolację :)
    • kk345 Re: Mlode ziemniaki 07.07.13, 17:24
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,137007696,137007696.html
    • mariola233 Re: Mlode ziemniaki 07.07.13, 17:37
      tak podac
    • Gość: en Re: Mlode ziemniaki IP: *.spine.pl 08.07.13, 00:29
      E tam, odpowiedzi całkiem na temat, pomijając jedną nie na temat.
      Takie ziemniaki odsmażam w całości na maśle z ząbkiem czosnku, posypuję koperkiem i gotowe. Do kefiru doskonałe. Można też z jajkiem sadzonym albo w koszulce.
      • squirk Re: Mlode ziemniaki 08.07.13, 01:24
        Robię tak samo tylko bez czosnku, koperek z młodymi ziemniakami rządzi ;-)
        • Gość: miki202 Re: Mlode ziemniaki IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.13, 11:30
          Jeśli mi kulinarnie odbija, to drążę takie maleństwa i nadziewam - sałatką śledziową, albo ostrym twarożkiem, albo mleczem. Później to otaczam w koperku i podaję na patyczku. Takie amuse-bouche kartoflane.
          • Gość: z Re: Mlode ziemniaki IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 08.07.13, 12:13
            A ja nawet czasami celowo obieram za dużo ziemniaczków.
            Zwłaszcza wtedy gdy np na obiad dodatkowo mam kalafior.

Resztki z obiadu na nasteny dzień ubijam razem tym tłuczkiem do ziemniaków dodaję jajko, bułkę tartą, przyprawy i robie z nich kotlety :)

Mam z głowy pomysł na następny dzień :)
            • squirk Re: Mlode ziemniaki 08.07.13, 12:20
              Jeśli pozwolisz "odgapię" ten pomysł, zbyt entuzjastycznie podeszłam do zakupów, mam 2 kg ziemniaków i wielkiego kalafiora a przez najbliższe 4 dni gotuję tylko dla 1 osoby (niestety) i muszę kombinować żeby wszystko zużyć :-)
              • Gość: z Re: Mlode ziemniaki IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 08.07.13, 14:03
                Ależ prosze Cie bardzo :)

Podpowiem tylko ze to powinno być dość pieprzne, najbardziej smakuj mi przyprawione wegetą.
                Najważniejsze jest to by nie dac za dużo bułki tartej bo wtedy zmienia się smak- ja kiedyś jak ugniotłam tylko kalafiora i miałam za dużo wody to poprostu odcisnełam ją w papierowy ręcznik :) Mocno rozgrzany tłuszcz i nie sprawdzaj zbyt często bo lubią sie rozlatywać :)

Ja je uwielbiam, daj znać jak wyszły :)
                • squirk Re: Mlode ziemniaki 08.07.13, 14:13
                  Zrobię na pewno - nie dziś i nie jutro raczej, mam 2 kg bobu i złoża fasoli, muszę zacząć od nich - ale zrobię i pochwalę (się), dziękuję :-)
                  • Gość: z Re: Mlode ziemniaki IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 08.07.13, 14:22
                    na fasolke tez mam pomysł :)

Ugotowaną (u mnie zawsze resztki :)) wrzucam na rozgrzane masełko i podsypuje ją bułka tarta z wegetą. Jak sie przyrumieni jest gotowe.

Moja mama na ugotowana i podsmażoną fasolke (bez bułki) wlewa roztrzepane jajka :)

• squirk Re: Mlode ziemniaki 08.07.13, 14:29
                      Gość portalu: z napisał(a):

> na fasolke tez mam pomysł :)
                      >
                      > Ugotowaną (u mnie zawsze resztki :)) wrzucam na rozgrzane masełko i podsypuje j
                      > ą bułka tarta z wegetą. Jak sie przyrumieni jest gotowe.

Nie smażę jeśli naprawdę nie muszę a zwykle nie muszę (a jeśli już to bez tłuszczu), więc fasolkę z bułką robię tak, że do ugotowanej fasolki wkładam trochę masła i dosypuję bułkę, po 2 minutach bułka jest miękka i potrawa wcale nie jest sucha. Wiem, że to nie to samo co uwielbiana przez mnóstwo osób przyrumieniona bułeczka ale zdążyłam się przyzwyczaić i wolę taką od podsmażonej :-)

>
                      > Moja mama na ugotowana i podsmażoną fasolke (bez bułki) wlewa roztrzepane jajka
                      > :)

Nie spotkałam się z takim przepisem ale pomyślałam właśnie, że tortilla czy frittata z fasolką mogłaby być interesująca, dorzuciłabym jeszcze jakąś wędlinę pewnie.
                      :-)
    • mhr2 Re: Mlode ziemniaki 08.07.13, 13:55
      takie to zjadam w miedzyczasie bez dodatkow!
    • default Re: Mlode ziemniaki 08.07.13, 14:16
      Możesz je podziabać byle jak widelcem, do tego : wbić 2 jajka, wsypać dwie łyżki mąki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną niedużą cukinię, dodać soli, pieprzu, koperku, garść startego żółtego sera (albo podziabanego pleśniowego), wszystko wymieszać na gęstą paćkę (jak za rzadka to dosypać mąki) i łyżką kłaść na rozgrzany olej nieduże placuszki. Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
      • dotkana Re: Mlode ziemniaki 09.07.13, 14:51
        Często to robię więc polecam. A ziemniaki do tego nie muszą być młode.
    • mhr2 Re: Mlode ziemniaki 10.07.13, 12:25
      sa bardzo smaczne w ciescie tempura z ostrym sosem:)
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Mlode ziemniaki IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.13, 12:58
      Pokroić w talarki i wrzucić na patelnię z czosnkiem i ugotowanym, wyłuskanym bobem. Można ew. dodać trochę szpinaku. Całość polać jogurtem naturalnym/ twarożkiem/ naturalnym serkiem homo doprawionym solą, pieprzem i ziołami,
    • lucjans_76 Re: Mlode ziemniaki 11.07.13, 13:38
      Podsmażyć na patelni :D
    • vivyan Re: Mlode ziemniaki 11.07.13, 15:27
      Dogotuj jeszcze kilka i zrób sałatkę: młode ziemniaki, ogórek małosolny pokrojony w kostkę, ząbek czosnku, kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany, mnóstwo koperku, sól i pieprz.
    • wersja_robocza Re: Mlode ziemniaki 11.07.13, 18:38
      Możesz dodać do nich pokrojoną rzodkiewkę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, mnóstwo kopru, szczypiorku. Nie zaszkodziłby też ogórek kiszony. Plus prosty winegret. Voila.;)
      • ania_m66 Re: Mlode ziemniaki 11.07.13, 20:10
        no, ja bym ziemniaki po 4 dniach raczej wyrzucila niz robila salatke.
        wersja_robocza napisała:

> Możesz dodać do nich pokrojoną rzodkiewkę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka,
        > mnóstwo kopru, szczypiorku. Nie zaszkodziłby też ogórek kiszony. Plus prosty w
        > inegret. Voila.;)
        • wersja_robocza Re: Mlode ziemniaki 11.07.13, 21:47
          A przepraszam. Nie zauważyłam, że wątek się zestarzał tak jak te ziemniaki i tak jak one nie nadaje się do użytku. :)
          • Gość: kobalt Re: Mlode ziemniaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.13, 18:49
            Odsmażane polecam smażyć z ziarnami sezamu. Pycha!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka