Dodaj do ulubionych

Pasteryzacja jaj

21.07.13, 10:52
Czy jest jakiś sposób na domową pasteryzację jaj? Czyli pozbycie się ewentualnych pałeczek salmonelli lub innego syfu? Korcą mnie różne desery z dodatkiem surowych jaj, ale mam uraz odkąd moja siostra wieeele lat temu nabawiła się salmonelli po spożyciu surowego jaja.
Obserwuj wątek
    • novinka1 Re: Pasteryzacja jaj 21.07.13, 10:56
      Sorry, miała być sterylizacja ;)
    • mhr2 Re: Pasteryzacja jaj 21.07.13, 10:56
      ubijanie na parze podobno tak robi!
    • bene_gesserit Re: Pasteryzacja jaj 21.07.13, 11:15
      Można jedynie ograniczyć ryzyko, myjąc jaja i parząc je wrzątkiem, a potem ubijajac na parze albo zaparzając gorącym syropem podczas ubijania. Ale nadal ileśtam zarodników może przetrwać - żeby ubić na śmierć pałeczki salmonelli, trzeba je traktować temperaturą minimum 60 stopni przez 12 minut. W zachodnich ksiązkach, w których są przepisy z użyciem surowych jaj piszą często, ze takich potraw nie powinny jeść dzieci, osoby starsze i osoby w ciąży - własnie ze względu na ryzyko salmonellozy, która dla nich jest najgroźniejsza (tzn może okazać się smiertelna).
      • mhr2 Re: Pasteryzacja jaj 21.07.13, 11:25
        no tak ona jest na skorupce, wiec wystarczy jej odpowiednia higiena i zeby jej kawalki nie wpadly do potrawy, teorie sie zmieniaja, paniki bym nie robila w domowej produkcji, to bylo(moze sie zdazyc)czesciej w duzych kuchniach!
        • bene_gesserit Re: Pasteryzacja jaj 21.07.13, 12:02
          Niestety, mylisz się przeraźliwie. Zatrucie może zdarzyć się i w kuchni profesjonalnej, i domowej. Teorie dotyczące zakażeń się nie zmieniają, to zostało zmierzone i zbadane. Na twoim miejscu nie pisałabym tak niefrasobliwie o chorobie, która może spowodować smierć.
          • nowaczek1 Re: Pasteryzacja jaj 21.07.13, 12:08
            Tylko, że rocznie kilka tysięcy razy więcej ludzi umiera w wypadkach samochodowych niż ginie od salmonelli ;)
            • bene_gesserit Re: Pasteryzacja jaj 21.07.13, 12:48
              To rzeczywiście bardzo śmieszne, dodatkowo dużo wnosi do tematu.
        • novinka1 Re: Pasteryzacja jaj 21.07.13, 12:37
          Śpieszę dopisać, że siostra zaraziła się salmonellozą, kiedy moja mama podała jej surowe żółtko to zupki (jak można się domyślić siostra małym dziecięciem była).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka