Dodaj do ulubionych

jak serek/jogurt do tzatzików??

IP: *.chello.pl 02.08.04, 16:53
Nie mogę upolować żadnego jogurtu/serka podobnego do tego co podają w Grecji.
Jogurty (nawet pyszna bakoma w niebieskim) są za rzadkie, serki(toska/turek i
wszystkie ktorych probowalam) sa za ciezkie, za mało błyszczące i za...
serkowate!

dzieki z gory!
Obserwuj wątek
    • marghot Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? 02.08.04, 16:57
      Może kup gotowe tzatziki - dostępne nawet w marketach np. piotr&pawel.
      Jeśli zdecydujesz się robić sama, to kup zwykły jogurt naturalny, dodaj
      czosnku, ogórków i już
      • Gość: malgosimi Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? IP: *.chello.pl 02.08.04, 17:02
        Dzieki, ale te gotowe tez mi jakos nie za bardzo smakują :(
        tak jak pisałam z naszym jogurtem wychodzi za rzadkie... dopiero co wrocilam z
        Grecji i poki wspomnienie idealnych Tzatzikow nie mnie, nie zadowoli mnie
        pewnie zaden dostepny u mnie serek (tak samo mam z arbuzami. W tej chwili robi
        mi sie słabo na widok arbuzow sprzedawanych w Polsce... tesknie za djrzalymi,
        swiezymi, srodziemnomorskimi :( Ale przejdzie mi... zawsze tak jest :))

pozdrawiam, Malgosia
        • Gość: marcia.m własnie=> serek + jogurt IP: *.tvk.wroc.pl / *.api.net.pl 02.08.04, 18:30
          ja po prostu mieszam serek z jogurtem :). wtedy nie jest ani za geste ani za
          rzadkie, a smak tez lepszy. ja w kazdym razie takie lubie, a kupne nie za
          bardzo mi smakuja, przynajmniej z tych ktore kiedys probowalam.
          :)
        • idanka Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? 02.08.04, 18:32
          A próbowałaś mieszac jogurt z serkiem? Ja tak robilam pare razy - troche toski
          wymieszanej z jogurtem (chyba uzywalam Bakomy naturalny, ale nie wiem czy ta
          Bakoma dalej jest dobra). Niestety nie jest to taki smak jak jogurt grecki ale
          przynajmniej konsystencja sie zgadza (mniej wiecej). A ostanio jadlam z jogutu
          zmiksowanego z feta. Tez dobre.
        • Gość: giezik Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 18:55
          jogurt na gaze i ...........jakies 40 min trzeba by sie odsączył

:)
    • Gość: ja Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? IP: *.pl / *.77.classcom.pl 02.08.04, 21:25
      jadlam swiezo przywieziony z grecji tzatziki i niczym szczeholnym nie roznil sie od tego sprzedawanego u nas (okragle opakowanie z zielona pokryweczka)
    • aga_piet Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? 02.08.04, 21:34
      Ja też mieszałam serek z jogurtem, ale myślę że serek serkowi nierówny.
      Mieszkając w Gdańsku kupowałam Maćkowy homo. Ale już w Tczewie z Maćków są
      tylko słodkie. Używam więc Biały z Maluty, mam wrażenie że jest rzadszy od
      Toski.
      A ostatnio w extremalnych warunkach, całkiem niezłe wyszły po prostu ze
      śmietaną 18% (nie było wyjścia).
      Pozdrawiam
      Aga
    • Gość: Marghe_72 Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.04, 22:08
      Od jakiegoś czasu w W-wie mozna kupic grecki jogurt Total.

Ja stosuję Bielucha, czasami serek homogenizowany
      • linn_linn Re: jogurt grecki 03.08.04, 09:31
        Jogurt grecki / gesty /, przepis autorstwa prof. Zaleskiego z SGGW
        1 litr mleka pelnotlustego - 4 lyzeczki mleka w proszku - 3 lyzki jogurtu
        naturalnego / najlepiej Danone lub Bakoma /
        - mleko podgrzac do 52 °C / wlasciwa temperatura jest bardzo wazna /
        - wlac do termosu, dosypac mleko i energicznie potrzasac / aby nie bylo grudek
        - dodac jogurt, wymieszac i po 2-3 godzinach mamy jogurt grecki / ktory nalezy
        tylko schlodzic /
        • Gość: Malgosimi Re: jogurt grecki IP: *.chello.pl 03.08.04, 10:25
          Dzieki!!!
          2 pytanka - skąd ma wiedzieć, że mleko ma 52 stopnie
          cyz mleko może być UHT (cyz musi być z folii)
          • linn_linn Re: jogurt grecki 03.08.04, 10:38
            Dokladnie to niestety tylko termometrem mozna zmierzyc.
            Nie znam polskiego. We Wloszech robie z UHT, ale oczywiscie z takiego z 3-
            dniowym terminem waznosci jest lepszy / ja zreszta robie w jogurtownicy /.
      • Gość: Malgosimi Marghe_72 , gdzie widziałąś jogurt Total? IP: *.chello.pl 03.08.04, 19:51
        nie iwem jakim cudem przeoczylam post od Ciebie! Właśnie o to mi chodziło! O
        autentyczny grecki jogurcik! Gdzie go widziałaś w Warszawie! Z gory dziekuje!!
        Malgosia
    • Gość: gapa Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.08.04, 11:54
      Serek jako tzatzik. Oj nie !. Ja stosuję jogurt Bakomy, moim zdaniem jest
      dobry. A że się rozwadnia? Jak ma nie skoro dodaję ogórki, które mają dużo
      wody. W Grecji też jogurt bywa różny. Moja córka twierdzi, że mój tzatzik jest
      najlepszy a jadła także te z serka.
    • matania Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? 03.08.04, 12:52
      dowolny jogurt naturalny trzeba wlać do dwóch włożonych jeden w drugi filtrów
      do kawy (a te do dużego kubka) i odczekać 20 minut.
      żeby tzatziki nie wyszły za rzadkie trzeba też osączyć na sitku starte ogórki,
      najlepiej tyle samo czasu, potem odcisnąć
      • Gość: Malgosimi Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? IP: *.chello.pl 03.08.04, 13:05
        dziekuje Wam za rady ale:
        - wiem, ze trzeba odsaczyc ogorki, wyciac pestki,wiem. Ale naprawde to nie
        wiele daje jelsi uzywa sie naszego jogurtu! Bakoma naturalna jest pyszna, smak
        tzatzikow wychodzi rezczywiscie podobny, ale niestety konsystencja jest
        kompletnie inna. To tak jakby porownac budyn do jasnego sosu do polewania np.
        austiackich knedli, ktory ma smak budyniu.
        Grecki jogurt az ciezko zrzucic z łyżki, jest tak lepki, gesty i gładki...

ale i tak wielkie dzieki za rady, Malgosia
        • brunosch Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? 03.08.04, 13:08
          Przedmówcy tylko Ci w głowie zawrócili - jest w Polszcze śmietana jogurtowa
          gęsta i gładka - zawsze jej używam i koniec.
          • matania Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? 03.08.04, 14:44
            śmietana..wymyślił..a potem człowiek swoich butów nie widzi bo mu je brzuch
            zasłania, phi:)
            • Gość: Marghe_72 Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.04, 14:51
              Nie lubię smietany. Tzn jako dodatek lubie, ale zeby od razu tzatziki ?:))
              Zatem zostanę przy serze i jogurcie.
              Ok, niewiele to ma wspólnego z prawdziwym (prawdziwymi?) tzatziki , ale co tam:)
              m.
              • brunosch Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? 03.08.04, 14:57
                Gość portalu: Marghe_72 napisał(a):

> Ok, niewiele to ma wspólnego z prawdziwym (prawdziwymi?) tzatziki , ale co
                tam:
                Ta śmietana też niewiele ma wspólnego z prawdziwą śmietaną, bliżej jej do
                jogurtu (9%) i do cacików jak znalazł
          • linn_linn Re: jak serek/jogurt do tzatzików?? 03.08.04, 14:49
            To ta, ktorama jakies dziwne skladniki? Nie cieszy sie tu dobra slawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka