Dodaj do ulubionych

Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej

05.11.13, 12:35
Czyli - co zrobić, żeby wstać rano i już było śniadanko..? I nie musli ani inne płatki, bo już nosem wychodzą. Coś solidnego dla kogoś, kto potem pracuje cały dzień bez większej możliwości zjedzenia czegoś w tym czasie. Coś, co wystarczy wstawić do piekarnika i pójść się ubrać, albo najwyżej podgrzać w mikrowelce czy na patelni.... Dzisiaj była kasza przygotowana poprzedniego dnia wieczorem - ugotowany pęczak zmieszany z podsmażonym boczkiem, suszonymi śliwkami i mnóstwem majeranku, rano podgrzane, na to jajko sadzone i szczypiorek. Pychota i daje energię na cały dzień. Inne śniadanie to ryż zapiekany z jabłkiem - rano podgrzany, polany gęstym jogurtem. Albo ser brie zapiekany z orzechami, rozmarynem i miodem i do tego kromeczka razowca. Wszystko to można przygotować wieczorem. Macie pomysły na inne takie dania..?
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej 05.11.13, 12:57
      Zamiast Muesli czy płatków może granolę sobie jakąś dobrą zrób ? Nie podrzucę konkretnego przepisu bo za każdym razem i tak robię na swoją modłę. Ale rano dodajesz tylko jogurt i owoce i jest pycha :)
      Ewentualnie tzw. surówkę piękności Ireny Gumowskiej (to był mój hit w lecie :) )
      • dzioucha_z_lasu Re: Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej 05.11.13, 13:04
        Nieee.... żadnych granoli, płatków, musli.... Jest to szybkie, ale już się przejadło, no i teraz jednak fajniej zjeść coś na ciepło.. :)
        • corrina_f1 Re: Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej 05.11.13, 13:10
          Ja w sumie mam codziennie ten sam problem i od zawsze lecą na przemian parówki/jajka w każdej postaci/twarożek/kanapki. Nie jestem specjalnie kreatywna, ale też niestety nie mam czasu na szaleństwa w kuchni o 7 rano przed odstawieniem dziecka do przedszkola, ogarnięciem chałupy i wyekspediowaniem siebie do pracy :(
          Jeszcze naleśniki mi do głowy przyszły, albo jakaś owsianka, ale z nią to nie mam doświadczenia, chyba lepsza jest przygotowana na bieżąco.
          • dzioucha_z_lasu Re: Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej 05.11.13, 13:22
            U mnie najczęściej kanapki, ale lubię urozmaicenia, no i ileż można te kanapki... :D A naleśniki - dobry pomysł, można właśnie dzień wcześniej przygotować. Czasem robię tortille i zapiekam w tosterze
    • joana.mz Re: Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej 05.11.13, 13:08
      gęste zupy
      owsianka
    • Gość: a Re: Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej IP: 195.85.196.* 05.11.13, 13:12
      Kuskus/kasza perłowa polane jogurtem i posypane rodzynkami (ulubione sniadanie mojej córki). Mylisz sie jednak wierząc, ze jakiekolwiek śniadanie daje "energie na cały dzień). Koło p[ołudnia potrzebny jest kolejny posiłek, choćby kanapki.
      • dzioucha_z_lasu Re: Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej 05.11.13, 13:17
        Ja zwykle koło południa wcinam trochę migdałów, suszonych moreli itp, coś, co można zabrać do kieszeni :) Ale rano śniadanie musi być porządne :) I lubię jak jest urozmaicone i oczywiście smaczne. Co do tej energii - to ja tak funkcjonuję, że jak zjem duże śniadanie, to tak spokojnie do 16 nie jestem głodna, niestety zasilanie z płatków i jogurtu kończy się właśnie koło południa i potem resztę dnia tylko o jedzeniu myślę :)
    • kaskahh Re: Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej 05.11.13, 13:25
      tarte mozesz podgrzac

• mhr2 Re: Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej 05.11.13, 13:31
      dzieki ze tego problemu nie mialam, a zwykle kanapki jak stwierdzilam sa dalej najlepsze!
    • Gość: Endy Re: Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej IP: *.gdynia.mm.pl 05.11.13, 14:47
      naleśniki usmaz dzien wczesniej, na stepnego dnia podaj z czym kto lubi, dzem, owoce, bialy ser na slodko lub wytrawnie,(mozna na szybko opanierowac albo zapiec).
    • smakoszka007 Śniadanie 05.11.13, 15:01
      Odgrzewane niezdrowe jest.
      • dzioucha_z_lasu Re: Śniadanie 05.11.13, 15:30
        Życie jest niezdrowe :P
        • smakoszka007 Re: Śniadanie 05.11.13, 15:35
          dzioucha_z_lasu napisała:

> Życie jest niezdrowe :P
          >

Nieprawda, życie jest OK, tylko ludzie często paprzą to życie :)
          • dzioucha_z_lasu Re: Śniadanie 05.11.13, 16:17
            A skąd - życie w 100% przypadków kończy się śmiercią :D
            • Gość: mam_monka Re: Śniadanie IP: *.play-internet.pl 05.11.13, 17:42
              Hehehe, świetna riposta:)
              A wracając do tematu posta, przychodzi mi do głowy zapiekanka na bagietce (ser, wędlina, pomidor, pieczarki czy co Ci tam w duszy zagra). Albo coś w rodzaju frittaty na resztce obiadowego makaronu lub ziemniaków z dodatkami - rano zalewasz jajkami, wstawiasz na minimalny ogień albo nawet do piekarnika i... już:)
              • szopen_cn Re: Śniadanie 06.11.13, 00:40
                Wszelakie pizzopodbne.
    • atrakcyjny.leon Śniadanie jest naklepsze świeże 06.11.13, 09:47
      Przygotowanie śniadania trwa 10 minut, więc po co robić je dzień wcześniej?
      • kuchniazone Re: Śniadanie jest naklepsze świeże 06.11.13, 10:21
        może ktoś woli dodatkowe 10 minut pospać? każda minuta jest rano na wagę złota
        • 59kg Re: Śniadanie jest naklepsze świeże 06.11.13, 16:10
          dziś wyczytałam na gazecie, że aby pospać 10 minut dłużej, należy kupić czerwona szminkę,
          poważnie tak napisali :P

kobieta.gazeta.pl/kobieta/56,107881,14902050,Czerwona_szminka,,2.html#FS_JS
          • squirk Re: Śniadanie jest naklepsze świeże 06.11.13, 16:25
            59kg napisała:

> dziś wyczytałam na gazecie, że aby pospać 10 minut dłużej, należy kupić czerwon
            > a szminkę,

"pomaluj usta na czerwono [...] i nie będziesz mogła nadziwić się, że jesteś tak naturalnie piękna". Naturalnie ;-)
    • kuchniazone Re: Śniadanie do przygotowania dzień wcześniej 06.11.13, 10:24
      czasami zupa jeśli mam taką, która "pasuje mi na rano" czyli żurek z kawałkiem pieczywa, zupa krem z grzankami, węgierska gulaszowa
      w zimowe dni bigos, chociaż to już hardkor dla niektórych żołądków

jajka/jajecznica z dodatkami, ktore możesz przygotować wieczorem, w stylu podsmażonych pieczarek, pomidorów, cebuli, szpinaku etc.. już doprawionych i gotowych na podgrzanie i dodanie jajek
    • Gość: x dawno temu żona przygotowywała wieczorem IP: *.unitymediagroup.de 06.11.13, 16:29
      kanapki i wkładała do lodówki. Rano zabierałem je do pracy.
      Za dwa tygodnie minie 15 lat, gdy ta pani jest moją byłą żoną :)))
      • Gość: gosc Re: dawno temu żona przygotowywała wieczorem IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.13, 16:35
        jak facet ma dwie lewe ręce i nawet sobie kanapek sam do pracy nie zrobi to szkoda na niego czasu
      • minor_swing Re: dawno temu żona przygotowywała wieczorem 06.11.13, 16:36
        to trzeba było sobie samemu robić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka