Dodaj do ulubionych

Prosty, ale elegancki obiad na 11.11

IP: *.rev.netart.pl 05.11.13, 13:17
W poniedziałek w Święto Niepodległości spodziewam się gości. Nie mam zupełnie pomysłu na obiad- a chciałabym, by wyszło elegancko. Możecie polecić jakieś proste dania i pasujące do nich wino? Czy może zrezygnować z tego trunku. Dziękuję za opinie.
Obserwuj wątek
    • anel_ma Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 05.11.13, 13:21
      pieczona gęś ?
      • minor_swing Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 05.11.13, 14:28
        o, też chciałam zaproponować gąskę :) czas ku temu odpowiedni. a jeśli nie gęsina, to inne ptactwo, np kaczka lub perliczka. do tego pieczone ziemniaki albo kasza. a może zaszaleć, i zrobić jedno i drugie?
    • mhr2 Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 05.11.13, 13:27
      Gość portalu: Moriaa napisał(a):

> Czy może zrezygnować z tego trunku.

to juz twoja sprawa!
      • aqua48 Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 05.11.13, 14:11
        Zupa cebulowa z grzankami, ziemniaki puree, cordon bleu z piersi kurzej i sałata. Wino białe. Ja lubię półwytrawne.
    • wanda43 Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 05.11.13, 14:39
      Może kurczak, a właściwie skora z niego sciągnięta i nadziana. Fajnie wygląda na stole. Skórę nacieram solą, papryką i smaruje olejem ryżowym. Do środka nadzienie z mielonego mięsa z obdartego delikwenta, bułka moczona w mleku, duuużo natki siekanej, sporo pieczarek tez zmielonych, sol, pieprz do smaku i co kto lubi. Dziury w skorze pozszywać i do piecyka. Piec sie musi tyle ile mniej wiecej waży. Na zimno też dobre.
    • kocio-kocio Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 05.11.13, 15:13
      Gęś pieczona, drożdżowe kluski na parze i modra kapusta.

Gęś to tradycyjne danie na Świętego Marcina.
      • mhr2 Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 06.11.13, 12:09
        kocio-kocio,

podobnie, tylko ze u nas sa do niej Kartoffelklösse, moze wiesz jak one sie po polsku by nazywaly?
        • Gość: kluski Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 IP: *.pum.edu.pl 07.11.13, 11:43
          Kluski ziemniaczane, pyzy, kluski sląskie. Zrobione z ugotowanych ziemniakow, jajek i mąki ziemniaczanej.
    • Gość: Endy Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 IP: *.gdynia.mm.pl 05.11.13, 15:31
      może udzce z indyka zapiekane, nadziewane zurawina/gruszka i serem plesniowym? do tego pieczone ziemniaki, sałata. zupa krem z pieczonych bialych warzyw(pietruszka,seler)?
      • Gość: GMK Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.13, 13:00
        Proponuję zastanowić się nad gęsiną. Ja piekłam kilka razy i była pyszna, poza jedną wadą. Całe mieszkanie było przesiąknięte zapachem gęsiny jeszcze kilka dni po obiedzie. Na to nie ma rady, bo gęś piecze się w piekarniku , który trzeba często otwierać by gęsinę podlać sosem.
        Tu żaden wyciąg nie pomoże. I nawet jak masz zamkniętą kuchnię to ten zapach wnika we wszystko...
        • mhr2 Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 06.11.13, 13:43
          Gość portalu: GMK napisał(a):

> Całe mieszkanie było przesiąknięte zapachem gęsiny jeszcze kilka dn
          > i po obiedzie

nie wiem jak mieszkasz, moze okna nie ma, a tak obok gotowanie bez zapachu?
    • kuchniazone Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 06.11.13, 13:49
      Ja też myślę, że gęś najbardziej pasuje. Podaj rosół posypany zieleniną, do gęsi kaszę krakowską, sos z pieczenia, czerwoną kapustę i będzie idealnie.
    • mhr2 Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 07.11.13, 11:02
      puree z podsmazona brukselka do tego pasuje ges albo jelen!
    • mhr2 Re: Prosty, ale elegancki obiad na 11.11 08.11.13, 12:41
      Gość portalu: Moriaa napisał(a):

> W poniedziałek w Święto Niepodległości

myslisz ze kazdy to powinien wiedziec?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka