Dodaj do ulubionych

lekkostrawna zupa

IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.13, 20:30
W poniedziałek planuje obiad świąteczny dla rodziny - klasyka w postaci pieczonych żeberek z puree ziemniaczanym, na deser szarlotka na kruchym cieście. Będą osoby, które muszą jeść bardzo lekkostrawnie. Jaką polecalibyście zupę i ewent. sałatkę/surówkę do dania głównego? Ja ostatnio mam hopla na punkcie pora i jakoś się zafiksowałam na zupie porowej i surówce z pora, ale wiem, że to nienajlepszy pomysł. Może pieczarkowa? Albo rosół? Tylko że z rosołem będzie chyba za ciężko. Myślałam o dyniowej, ale ona nigdy nie wychodzi mi niestety smaczna, reszta rodziny ogolnie nie przepada.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: lekkostrawna zupa 09.11.13, 20:56
      Barszcz? A na pewno pomidorowa. Mało odświętnie, ale możesz dopaprać do niej jakieś pistou czy coś w tym stylu.

Zeberka to chyba nie są lekkostrawne, co? Moze alternatywnie cukinie nadziewane indykiem?
    • roseanne Re: lekkostrawna zupa 09.11.13, 20:56
      grzyby do lekkostrawnych nie naleza

wszelkie kremy z jarzyn korzeniowych beda ok - do wyboru marchew z dynia lub solo
      pasternak
      seler

odrobina pora, bialej czesci powinna byc dobrze tolerowana, chyba, ze klopoty z watroba
      por jest w sumie najlepiej tolerowany z cebulowych

do zeberek by mi pasowala brukselka albo kiszona kapusta, ale tez ciezkie
      moze zielona fasolka ( chocby z mrozonki)
    • Gość: x a co to za okazja w poniedziałek? IP: *.unitymediagroup.de 09.11.13, 20:57
      św.Marcina?
      • roseanne Re: a co to za okazja w poniedziałek? 09.11.13, 20:58
        swieto odzyskania niepodleglosci, ciolku!
        • Gość: x ja obchodzę święto narodowe IP: *.unitymediagroup.de 09.11.13, 23:56
          3 października.
          A gdy mieszkałem w Polsce - to 22 lipca.
          To 10 kwietnia nie jest teraz najważniejszym świętem w Polsce?
    • Gość: en Re: lekkostrawna zupa IP: *.spine.pl 09.11.13, 21:05
      Pomidorowo-paprykowa (papryka upieczona i obrana ze skórki), cukiniowo-ziemniaczana, pietruszkowo-jabłkowa, kalarepkowa, marchewkowa, a może jarzynowa julienne, z jarzynami elegancko pokrojonymi w zapałkę?
      Do żeberek poza kapustą pasują np. buraczki, np. pieczone albo ugotowane na parze, pokrojone cienko, polane winegretem i posypane tymiankiem.
      • Gość: bobralus Re: lekkostrawna zupa IP: *.centertel.pl 09.11.13, 23:40
        Bardzo Wam dziekuje, zeberka owszem sa dosc ciezkie, ale gł chodzi tu o rzeczy powodujace wzdecia i hmmmm... zbyt szybka przemiane materii (stan po operacji jelit) stad odpada kiszona czy jakakolwiek kapusta, surowe i wzdymajace warzywa... Pomidorowa jest dobrym tropem, zwlaszcza ze wszyscy lubią i jest stosunkowo lekka. Cukiniowo-ziemniaczana tez brzmi dobrze!
        • roseanne Re: lekkostrawna zupa 09.11.13, 23:55
          jesli pooperacyjne pokarmowa to jednak zeberka beda ciezkie
          dla takiej osoby lepiej gotowany, duszony chudy drob lub ryba - tluszcz zwieksza "poslizg"
    • salsadura Re: lekkostrawna zupa 09.11.13, 23:40
      Mają jeść zupę zamiast żeberek? Bo żeberka i dieta "bardzo lekkostrawna" są od siebie odległe o lata świetlne ;).

Marchewkowa, selerowa? A dla "lekkostrawnych" może jakaś pierś indycza zamiast żeberek?
    • pinkink3 Re: lekkostrawna zupa 10.11.13, 04:57
      Ja bym podala zupe doskonala a troche zapomniana polska kminkowa w filizance. - Kminek podobno zapobiega klopotom z trawieniem, a zupa - bardzo smaczna. Obok pasztecik, diablotka albo kruche paluszki [domowej roboty]

Mozna tez podac te zupe na talerzu, z kluseczkami francuskimi albo watrobianymi.
    • Gość: bobralus Re: lekkostrawna zupa IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.13, 09:34
      Bardzo Wam dziękuję za rady, jak już mówiłam żeberka nie są tu problemem - sytuacja jest ustabilizowana, długotrwała i bardzo dobrze rozpoznana zarówno przez chorego jak i mnie. Mam odłożony w miarę chudy kawałek bez kości, żeberka będą dłuuuugo pieczone dziś, tłuszcz zebrany, jutro tylko odgrzane w zredukowanym sosie. Ma to być mała odmiana od indyków, kurczaków itd. na wyraźne życzenie i po konsultacji. Problem jest z warzywami, które w większości są właśnie wzdymające, a ciężko jest o w miarę esencjonalną i wyrazistą zupę z tych lżejszych (cukinia, kabaczek, dynia, marchew itd.) zwłaszcza, że rodzina tradycyjna do bólu i nie lubi za dużo "twistów" smakowych. Baaaardzo mi pomogliście, kminkowa mnie zaintrygowała ogromnie!
      • Gość: gość Re: lekkostrawna zupa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.11.13, 11:11
        Gość portalu: bobralus napisał(a):

> zbyt szybka przemiane materii (stan po operacji j
        > elit)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka