Dodaj do ulubionych

śliwki wędzone

IP: 80.50.238.* 10.12.13, 16:00
Poradźcie proszę, co zrobić z wędzonych (bez pestek) śliwek węgierek. Kupiłam na bazarze pół kilograma nie wiedząc że to wędzone. Zawsze używałam do potraw wigilijnych śliwek suszonych. Było ok.
Takie wędzone chyba mi nie smakują.
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: śliwki wędzone 10.12.13, 16:06
      Do bigosu albo do kompotu z suszu - lae do niego będziesz jeszcze potrzebować wędzonych gruszek i suszonych jabłek oraz cytryny.
      • Gość: iga Re: śliwki wędzone IP: 80.50.238.* 10.12.13, 16:19
        Do bigosu to może będą się nadawać ale kompot z suszu? Chyba popsują smak.
        • minor_swing Re: śliwki wędzone 10.12.13, 18:29
          kompot z suszek z dodatkiem śliwek wędzonych to wigilijne przekleństwo mojego dzieciństwa.
          tyle zapychających pyszności na stole, a do popicia było tylko to świństwo. dlaczego nie poprosiłam nigdy o coś innego, tego nie wiem :)
          kilka lat temu Mama podkradła koleżance pomysł "uzdatnienia" kompotu sporą ilością świeżego soku z pomarańczy, i muszę powiedzieć, że jest to nawet smaczne. albo może ja dojrzałam.
          • Gość: Tola Re: śliwki wędzone IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.13, 19:21
            Nie, nie i jeszcze raz nie! :) Kompot wigilijny ma jedynie sens i smak z dodatkiem śliwek wędzonych. Ale faktem jest, że nie mogą w napitku dominować. Dobrze, jeśli dymny posmak zrównoważy słodycz suszonych jabłek, gruszek, moreli i daktyli (wybór owoców jest kwestią indywidualną, nie trzeba wszystkiego), a całość przełamie coś kwaśnego - dodatek cytryn albo pomarańczy np. w plastrach czyni cuda!

Kompot na śliwkach suszonych jest mdły, niedobry i fuuj.
        • maggi9 Re: śliwki wędzone 10.12.13, 21:03
          Gość portalu: iga napisał(a):

> Do bigosu to może będą się nadawać ale kompot z suszu? Chyba popsują smak.

No ale kompot z suszu robi się właśnie ze śliwek wędzonych :D
          No w każdym razie w moim domu, moja babka i matka takie robiły. Wędzone śliwki, koniecznie wędzone gruszki, jabłka, cytryna. Nie wiem jak u innych ale dla mnie właśnie cały urok kompotu z suszu polega na wędzonym posmaku. Fakt, jako dziecko nie znosiłam bo smakowało to jak kompot do którego wpadła wędzona kiełbasa ale gdy już dorosłam to pokochałam ten smak. Spróbuj bo warto.
    • wadera3 Re: śliwki wędzone 10.12.13, 17:41
      Kilka razy się nabrałam na suszone, które były wędzone, więc teraz suszę sama.
      Wędzone dodałabym do bigosu. No może do schabu.
      • zuzia125 Re: śliwki wędzone 10.12.13, 18:03
        śliwki z boczkiem poezja :D
        karczek " naszpikowany" śliwkami :D pycha
        • minor_swing Re: śliwki wędzone 10.12.13, 18:30
          zuzia125 napisała:
          > śliwki z boczkiem poezja :D
          > karczek " naszpikowany" śliwkami :D pycha

ale wędzonymi?
          • aqua48 Re: śliwki wędzone 10.12.13, 18:58
            Zawinęła bym je plasrtami boczku i usmażyła na patelni, albo nafaszerowała mięso.
            • zuzia125 Re: śliwki wędzone 10.12.13, 20:06
              tak śliwkami wędzonymi zawinięty boczek ( bardzo cienkie plasterki ) i wykałaczka :) ja podpiekam w piekarniku
              a karczek po nakłuwać i naszpikować śliwkami :) ( wędzonymi ) pyyycha :)
    • kocio-kocio Re: śliwki wędzone 10.12.13, 22:08
      A ja się zastanawiam gdzie Wy przez przypadek kupujecie wędzone śliwki, bo ja się za takimi zawsze muszę nałazić...
      • qubraq Re: śliwki wędzone 11.12.13, 15:46
        kocio-kocio napisała:

> A ja się zastanawiam gdzie Wy przez przypadek kupujecie wędzone śliwki, bo ja s
        > ię za takimi zawsze muszę nałazić...

Jesli Warszawa to bazarek przy Wałbrzyskiej, pierwsze stoisko po prawej stronie przy wejsciu - z warzywami ...14 zlotych za kilo; dzis takowe kupiłem :-)

• Gość: genny Re: śliwki wędzone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.13, 07:36
      A może to? U mnie już obowiązkowa świąteczna pozycja :)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,104719027,104719027.html
    • jhbsk Re: śliwki wędzone 11.12.13, 08:38
      Ja tam taki kompot uwielbiam. Czekam cały rok.
    • martvica Re: śliwki wędzone 11.12.13, 11:56
      Robiłam kiedyś fasolę ze śliwkami. Wrzuciłam w googla hasło, zrobiłam kompilację przepisów, nie byłam pewna czy to mają być zwykłe suszone czy wędzone i dałam same wędzone albo pół na pół - obłędnie dobre i dobrze się mrozi.
    • pinkink3 przyjme kazda ilosc;) 11.12.13, 19:41
      Gość portalu: iga napisał(a):

> Poradźcie proszę, co zrobić z wędzonych (bez pestek) śliwek węgierek.
      > Takie wędzone chyba mi nie smakują.

Przyslam mnie.;))

Zostalam zwabiona tytulem watku.
      Przy okazji mila niespodzianka - genny robi sliwkowy andrut!))
      Pozdrawiam, ogromnie sie ciesze i troche zazdroszcze, ze te dymno-wedzone smaki bozenarodzeniowe sa tak daleko ode mnie.
      • pinkink3 Re: przyjme kazda ilosc;) 11.12.13, 19:43
        Oczywiscie, przyslij, nie: przyslam, czy to co tam wypisalam.
        Zycze dobrego.
        Wiele.
      • Gość: genny Re: przyjme kazda ilosc;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.13, 21:16
        Bardzo Ci, Pinki, za ten andrut dziękuję. :) Jeśli to możliwe, wyślę Ci śliwki. Tylko chciej.
        • pinkink3 nie wedza, bo sie nie znaja na dobrym;) 11.12.13, 23:31
          Gość portalu: genny napisał(a):

wyślę Ci śliwki.
          > Tylko chciej.

Genny kochana, dziekuje za oferte. - Zeby tylko jeszcze sluzby celne chcialy chciec.;)
          Ale one cos bardzo nie chca.

Jest mi naprawde szalenie milo, ze andrut ciagle cieszy kogos i wchodzi do domowej tradycji bo w mojej okolicy nie ma szans na przetrwanie z oczywistych powodow - nie wedza sliwek, lobuzy.
          A bez wedzonych, to sama wiesz....
          Sciskam i jeszcze raz dzieki.

• Gość: taka_sobie_dziunia Re: nie wedza, bo sie nie znaja na dobrym;) IP: *.fbx.proxad.net 12.12.13, 11:42
            Uwielbiam sliwki wedzone i taki andrut to byloby TO. Poprosze o przepis. Z gory dziekuje
          • Gość: taka_sobie_dziunia Re: nie wedza, bo sie nie znaja na dobrym;) IP: *.fbx.proxad.net 12.12.13, 11:45
            Juz doczytalam pare wpisow wczesniej
            Tak to jest jak "drzewko" od dolu sie zaczyna :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka