Dodaj do ulubionych

Wasze świąteczne sałatki

IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.13, 21:46
Menu jako tako przygotowane, ale potrzebuję inspiracji sałatkowej - chodzi o "zimowe", w miarę trwałe sałatki i niekoniecznie z puszkami w roli głównej. Jak na razie myślę o sałatce z pieczarek, pora i jajek, ale to taka bardzo prosta. Robię czasem z kurczakiem, winogronami, smażonymi nerkowcami i selerem, tyle że boję się tych zimowych winogron... Podrzućcie proszę Wasze typy.
P.S. Nie jestem mistrzem sałatki gyros i chyba już nie będę;)
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Wasze świąteczne sałatki 18.12.13, 23:06
      odpowiednio namoczony solony dorsz, papryka konserwowa, pomidorki koktailowe, cebulka, natka, oliwki, oliwa i sok cytrynowy
    • minor_swing Re: Wasze świąteczne sałatki 18.12.13, 23:11
      można prosić przepis na tę z kurczakiem i nerkowcami? :)
      • Gość: annjen Re: Wasze świąteczne sałatki IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.13, 23:25
        Proszę bardzo: filet z kurczaka kroimy w sporą kostkę, przyprawiamy pieprzem cytrynowym (nie żałując) i smażymy. Zimne mięso mieszamy mniej więcej w równych proporcjach z pokrojonymi na połówki i pozbawionymi pestek czerwonymi winogronami i trochę mniejszymi porcjami (tak o 1/3) selera naciowego w plasterkach oraz smażonych solonych nerkowców. Majonezu dodajemy naprawdę odrobinę, przyprawiać nie trzeba, bo soli i pieprzu jest już dość:)
        • zuzia125 Re: Wasze świąteczne sałatki 18.12.13, 23:32
          a mogę prosić o przepis na sałatkę z pieczarkami i porą ? :) dzięki z góry.
          • Gość: gość Re: Wasze świąteczne sałatki IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.13, 01:06
            Porą dnia czy roku???
          • Gość: annjen Re: Wasze świąteczne sałatki IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.13, 09:47
            Moja jest z porem;) Pory kroimy w półplasterki i przelewamy wrzątkiem. Jaja gotujemy na twardo, kroimy, pieczarki dusimy na odrobinie oleju. Wszystko doprawiamy niewielką ilością majonezu, solą i pieprzem. Składniki można pokroić drobno, ale ostatnio jadłam podane w ten sposób, że na spodzie półmiska były pory z warstewką majonezu, na nich ułożone połówki jajek, a na środku półmiska górka całych pieczarek i też było fajne:)
          • marbor1 Re: Wasze świąteczne sałatki 19.12.13, 15:48
            Zuziu kochana, por nie jest dziewczynką, tylko chłopcem. TEN POR.
            • scoutek Re: Wasze świąteczne sałatki 21.12.13, 17:41
              to z "porą" czy "porem" to nagminne
              ciągle słyszę sałatka z pory, ta pora itd.
              tak samo ten winogron, ten pomarańcz.....
        • minor_swing Re: Wasze świąteczne sałatki 19.12.13, 12:12
          dzięki :)
    • nicknet Świąteczne sałatki 19.12.13, 10:10
      Sałatki robi się bardzo łatwo. Można przy tym odrobinę poeksperymentować. Bierzemy warzywa (surowe albo gotowane) i (albo) owoce. Z reguły rozdrabniamy, mieszamy i gotowe. Możemy dodać pieprz, lubczyk. miętę, bazylię, itp., odrobinę soli, soku z cytryny, oliwy - do smaku.
      Jako weganie, nie używamy do sałatek żadnych mięs (ani kurczaków, ani ryb, itd) ani nabiału (żadnych jaj, śmietan, klasycznych majonezów, serów, itd.).
      U nas w domu sałatki i surówki to podstawa codziennego jedzenia, nie tylko świątecznego.
      Smacznego :)
      • minor_swing Re: Świąteczne sałatki 19.12.13, 12:11
        to może podaj konkretne przepisy?
        bo "bierzemy owoce lub warzywa, rozdrabniamy i mieszamy" jest baaardzo ogólnikowe.
        a może rzeczywiście ktoś zechce wypróbować coś lżejszego np do świątecznego obiadu?
        • Gość: Gość Re: Świąteczne sałatki IP: *.bb.online.no 20.12.13, 07:26
          Przecież jest dokładnie napisane, że możesz wrzucić to na co masz ochotę. Czytaj dokładniej.
          • Gość: annjen Re: Świąteczne sałatki IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.13, 14:10
            Bez urazy, ale nie chodzi mi o sałatki typu 'śmietnik' z nieprzewidywalnym efektem twórczości, tylko wypróbowane połączenia. Zdarza mi się eksperymentować ze składnikami, ale nie na święta!
    • Gość: gosc Re: Wasze świąteczne sałatki IP: *.centertel.pl 19.12.13, 10:17
      Seler namioty, lazur, orzechy wloskie, troche dymki, suszonej zurawiny, majonez
      • Gość: gość Re: Wasze świąteczne sałatki IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.13, 12:52
        oczywiście seler naciowy, autokorekta jak zwykle pomogla...
        • Gość: mw Re: Wasze świąteczne sałatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.13, 17:31
          bosh ale się na-główkowałam co to za gatunek selera:)
      • Gość: gość niebo na ziemi znam, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.13, 13:02
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> Seler namioty, lazur, orzechy wloskie, troche dymki, suszonej zurawiny, majonez
      • coralin Re: Wasze świąteczne sałatki 20.12.13, 15:47
        Co prawda nie świąteczna, ale moja ulubiona sałatka u schyłku zimy, na początku wiosny, kiedy sobie chcę pochrupać to seler naciowy, feta, ogórek świeży i żurawina. Zimą na co dzień lubię z buraków, jabłka, ogórków kiszonych i cebuli z dodatkiem śmietany i musztardy (typ idealny po wymasowaniu, na drugi dzień). Smakuje mi tak bardzo, że może nawet w święta zrobię.
        W święta króluje tradycyjna jarzynowa i taka mniej tradycyjna z porem , selerem ze słoika, ananasem, kukurydzą, jajkami. Mnie tradycyjna jarzynowa smakuje bardziej.
    • Gość: genny Re: Wasze świąteczne sałatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.13, 12:07
      Kawałki (nieduże) pieczonej/smażonej piersi kurczęcej/indyczej, garść ciemnych winogron (połówki bez pestek), garść czarnego ryżu, mandarynki w cząstkach (puszka łatwiejsza), odrobina sosu majonezowo-jogurtowego z chrzanem. Można odrobinę pora, ja robię bez.
      • kama-25 Re: Wasze świąteczne sałatki 20.12.13, 11:50
        JA zrobie z pieczarkami prostą sałatke.Pieczarki sparzone pokrojone, do tego por, groszek z puszki, ser żółty potarkowany na jarzynowej tarce i majonez. Doprawić dorze solą i pieprzem
        • armyants Re: Wasze świąteczne sałatki 20.12.13, 12:49
          Sałatka z serem żółtym super. Zrobie sobie w tę święta
          _____
          Rodzia Serenado szykuje się do świąt
          youtu.be/XRAaAMq0lGg
    • justina.lewandowsky Na przykład 20.12.13, 12:06
      Sałata klasyczna (np. masłowa), cykoria (liście), ogórek kiszony, ogórek świeży, rzodkiewki, pomidor (obrany ze skórki), pieczarki konserwowane, oliwki czarne, pieprz, odrobina soli, oliwa (trochę), ocet jabłkowy (trochę). Rozdrobnić, wymieszać i zajadać ze smakiem :)
      • Gość: sheep Re: Na przykład IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.13, 13:05
        ja bardzo lubię sałatkę z wędzoną rybą: wędzona makrela/pstrąg+ ugotowany makaron wstążki+ ogórki kiszone+ żółty ser pokrojony w kostkę+ czerwona papryka+ sos (jogurt grecki, pieprz, czosnek, koperek)
        • baba-baba Re: z paluszków krabowych 21.12.13, 16:37
          paluszki krabowe w kostkę
          kukurydza
          szczypiorek
          sól,pieprz,majonez
          • hazo Re: z paluszków krabowych 21.12.13, 17:08
            U mnie w tym roku będzie sałatka koperkowa. Składniki wg przepisu + pokrojone w kostkę jabłko, bo wypróbowałam i jest jeszcze lepsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka