Dodaj do ulubionych

papaja czy mango

25.01.14, 12:14
papaja jest zachecajaca mimo ze jej wartosc jest minimalna, mango wartosciowe i smaczne, osobiscie kupilam ja kilka razy i koniec, a mango kupuje dalej nawet jak nie wiedzialam ze ma tyle witamin:)
Obserwuj wątek
    • mhr2 pitaja i mango 25.01.14, 12:19
      mialo byc, wybaczcie:)
    • pinkink3 mango-smakolyk, papaja - lekarstwo 25.01.14, 18:29
      mhr2 napisała:

> papaja jest zachecajaca mimo ze jej wartosc jest minimalna, mango wartosciowe.<..

Tu masz porownanie w liczbach i procentach.
      skipthepie.org/fruits-and-fruit-juices/papayas-raw/compared-to/mangos-raw/
      Papaja przede wszystkim zawiera papaine, enzym rozkladajacy proteiny. Stad ma zastosowanie w przemysle przy zmiekczaniu miesa.
      Dlatego tez jest swietna na skore. Leczy, koi, zmiekcza twardy naskorek. Robi sie z niej kremy i szampony. Maseczka z papai to jest podobno to!
      Ale radzilabym ostroznosc jednak...

Jesli chodzi o przewod pokarmowy ze wszystkimi jego problemami , leczy m.in. biegunki i obstrukcje, zwalcza skutecznie pasozyty.
      Swiat zachodni poznal i zastosowal zaledwie czesc potencjalu papai.
      Latynosom tabelki niepotrzebne - wiedza o niej znacznie wiecej i stosuje na znacznie wieksza skale, np.jako srodek antykoncepcyjny(?) i poronny, ale jak, nie pytajcie, bo nie wiem.

Wierza w papaje i jej medyczne wlasciwosci jak w biblie. Kiedys slyszalam rozne rady i recepty bezposrednio od Meksykanki , ale juz pozapominalam.

Mango jest takze odzywcze, a przede wszystkim o niebo smaczniejsze, ale o jakichs nadzwyczajnych wlasciwosciach medycznych - nie slyszalam.

• nchyb Re: mango-smakolyk, papaja - lekarstwo 26.01.14, 09:00
        mhr2 poprawiła się, nie chodziło jej o papaję, tylko pitaję czyli smoczy owoc (o ile to też nie pomyłka)

ten zaś wcale nie jest tak bezwartościowy jak to autorka wątku uważa. Kaloryczność pomiędzy papają a mango, mango ma największą (w 100g)

pitaya ma w sobie i witaminki i minerały...
        • nchyb Re: mango-smakolyk, papaja - lekarstwo 26.01.14, 09:02
          przy okazji - wracając do mango, naprawdę nic o walorach innych niż smakowych w przypadku mango nie słyszałaś?
          • pinkink3 Re: mango-smakolyk, papaja - lekarstwo 26.01.14, 18:55
            nchyb napisała:

> przy okazji - wracając do mango, naprawdę nic o walorach innych niż smakowych w
            > przypadku mango nie słyszałaś?

Jesli to do mnie, to naturalnie slyszalam - bardzo mango lubie i stosunkowo czesto jadam. Jako deser, w salatach, jako smoothie. I po prostu - jak kazdy inny owoc - bezposrednio.
            Pisalam o tym nawet na GP:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57009995,57010074.html
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,149054391.html
            Skupilam sie na papai, bo wydawalo mi sie, ze warto podkreslic jej, szerzej nieznane, aspekty zdrowotne. Jej z kolei nie jadam czesto, bo ma dla mnie smak nie taki;)
        • pinkink3 Re: mango-smakolyk, papaja - lekarstwo 26.01.14, 18:45
          nchyb napisała:
          >nie chodziło jej o papaję, tylko pitaję<

Tak, zauwazylam, kiedy bylo juz za pozno;)
    • a74-7 Re: papaja czy mango 26.01.14, 11:26
      jest bardzo dekoracyjna :
      fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/jCl2dlMe4rNIbG0GJX.jpg
      • Gość: Magda Re: papaja czy mango IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.14, 21:24
        Serio kręci Was kupowanie owoców z drugiego końca świata, zerwanych pół roku temu i zasypywanych chemią po to, aby w Europie za wielokrotność ceny w miejscu pochodzenia kupować po jednej sztuce takiego "przysmaku"?
        • kk345 Re: papaja czy mango 26.01.14, 21:32
          Ale jakoś osobiscie Cię to uraża?
          No i rozumiem, ze cytryn też nie kupujesz i nie używasz?
          • des4 Re: papaja czy mango 27.01.14, 13:30
            Cytryny to akurat owoc europejski, zresztą zupełnie inaczej przechowujący się w transporcie.

Mango sprzedawane u nas to twarde kamienie, zrywane jako mocno niedojrzałe i szprycowane dojrzewaczami już po przybyciu do Europy. Ich smak się ma nijak do dojrzałych mango z drzewa, czy też sprzedawanych na bazarach w tropikach. To samo z ananasami czy liczi albo rambutanem.
            • kk345 Re: papaja czy mango 27.01.14, 16:13
              No w Polsce jednak niewiele tych cytryn rośnie, więc jak by nie patrzeć, to owoce sprowadzane, a o to było oburzenie.
              No i jeśli mam ochotę na mango, to musze do Indii pojechać, czy jednak pozwolisz mi kupić na miejscu, w kraju?
              Samosów też poza Indiami nie jadasz?
              • Gość: Magd Re: papaja czy mango IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.14, 19:44
                Samosy w Polsce są robione jednak z Polskich składników, ewentualnie dodawane są do nich Indyjskie przyprawy, widzisz różnicę? Poza tym, mogę w ogóle samosów nie jadać, nawet w Indiach.
                Tak, kupuję cytryny w Polsce ale nie po 1 sztuce i tak jak pisał ktoś wcześniej, nie są sprowadzane z aż tak daleka.
                BTW, możesz sobie jadać co tylko masz ochotę, nawet pastewne, naszpikowane chemią mango. Smacznego.
                • kk345 Re: papaja czy mango 27.01.14, 21:26
                  Ja naprawdę nie rozumiem, co chcesz udowodnic? że cytryny należy kupowac tylko po kilogramie,a nie jednej sztuce? WTF? ze mango w Polsce smakuje inaczej niż np w Egipcie? Jasne, ze tak, ale dlaczego ma to oznaczać potępianie w czambuł kupujacych je u nas? Ilu ludzi ma mozliwosć by raz w miesiącu (czy choćby raz na rok) najesc się egzotycznych owoców w miejscu ich występowania? Zdecydowana większość takiej opcji nie ma, więc zejdź z piedestału i daj im prawo do jedzenia choćby dostępnych namiastek. Możliwościami podróżowania możesz pochwalić się w innym wątku,niekoniecznie na forum kuchnia.
                  EOT.
      • mhr2 Re: papaja czy mango 28.01.14, 11:14
        jako dekoracyjna jest wspaniala i do tego jadalna:)
      • mhr2 pitaja 28.01.14, 11:28
        a74-7 napisał:

> jest bardzo dekoracyjna :
        >fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/jCl2dlMe4rNIbG0GJX.jpg</a>
    • Gość: gość Papaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.14, 08:15
      A wiecie może w jakich marketach można kupić papaję? Chyba w almie i tesco, podobno niedawno była w biedronce, choć nie wiem :( zawsze kupuję na takim mini bazarku jednak po 15zł/sztuka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka