Gość: wróbelek IP: *.sileman.net.pl 02.02.14, 11:21 Witam, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co to za przyprawa? wiem tylko że to tunezyjskie, ale do czego mozna wykorzystać? dziekuję za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x może do mielonego mięsa? IP: *.unitymediagroup.de 02.02.14, 11:29 tak by wynikało z tłumaczenia. Macinato to po włosku mielone, a corretto to idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: coretto macinato 02.02.14, 15:07 Kompletnie nie kojarzy mi się to z przyprawą, tym bardziej tunezyjską, skoro język włoski. Moja włoszczyzna jest bardzo uboga, ale doskonale pamiętam, ze słowem 'coretto' określa się kawy z alkoholem (grappą albo likierem), a 'macinato' znaczy chyba 'z/mielony'. Zbitka 'coretto macinato' jako określenie przyprawy tunezyjskiej wydaje mi sie kompletnie bez sensu. Raczej oznaczałoby to coś 'dobrze zmielonego' po włosku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróbelek Re: coretto macinato IP: *.sileman.net.pl 02.02.14, 15:52 No właśnie, dostałam paczkę 100g czegoś zmielonego z takim napisem po włosku, bo kupionego w sklepie arabskim we Włoszech, dodam tylko że ma kolor zielony. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Zielona kawa? 02.02.14, 16:28 aqua48 napisała: > Mielona, stosowana przy odchudzaniu? Tylko kiedy ktoś chce sobie portfel odchudzić bo na nic innego nie działa. (OT) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Zielona kawa? 02.02.14, 16:44 squirk napisała: > aqua48 napisała: > > Mielona, stosowana przy odchudzaniu? > > Tylko kiedy ktoś chce sobie portfel odchudzić bo na nic innego nie działa. Aa, to jak większość specyfików "na odchudzanie" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: coretto macinato 02.02.14, 16:39 Jesli to nie kawa, to pewnie przyprawa lub mieszanka przypraw do miesa mielonego / "macinato" /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x też tak uważam. IP: *.unitymediagroup.de 02.02.14, 17:53 Gdyby to była kawa, to chociaż by wspomniano o niej na opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróbelek Re: coretto macinato IP: *.sileman.net.pl 03.02.14, 15:17 Już wiem, co to jest - meloukhia. Tylko teraz znowu nie wiem, do czego służy.Dzięki za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: corette po francusku 03.02.14, 16:32 Roslina podobna do szpinaku: przepisy znajdziesz tunezyjskie i egipskie. Ze swiezej mozna zrobic np. zupe z ryzem / Egipt /. Znalazlam przepis na wloskim forum, ale bardzo czasochlonny / z suszonej /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x tutaj masz przepisy: IP: *.unitymediagroup.de 03.02.14, 18:51 www.google.com/search?q=meloukhia&ie=utf-8&oe=utf-8#q=molokhia&spell=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróbelek Re: tutaj masz przepisy: IP: *.sileman.net.pl 04.02.14, 14:53 Dziękuję za pomoc. Pooglądałam przepisy i mam nadzieję,że będzie dobra zupka! Odpowiedz Link Zgłoś