Gość: PCh IP: 213.17.181.* 16.08.04, 14:44 Ostatnio na Mazurach znalazłem miejsce gdzie można kupić świerzego jesiotra. Szukam za tem przepisów. Może ktoś je zna lub zna ich źródło. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: giezik Re: jesiotr IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.08.04, 15:16 szczesciarz, lub szczesciara. Moge Ci podac przepisy litewskie na jesiotra z rusztu, z ssoem rumianym z rodzenkami i z sosem musztardowym (zrodlo:"kucharka litewska" 1856 r)) wybieraj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCh Re: jesiotr IP: 213.17.181.* 17.08.04, 08:36 Poproszę o przepis. Przez cały dzień tylko jedna odpowiedź ... Szkoda. Jesiotry wytępiono w Polsce w latach 60-tych. Więc nic dziwnego, że i przepisów brak. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Jesiotr pieczony na rożnie 17.08.04, 08:39 Jesiotr pieczony na rożnie 1 kg jesiotra ocet 5 dag masła koper śmietana mąka sól Kawał oparzonego, oczyszczonego ze skóry i posolonego jesiotra skropić mocno octem i naszpikować masłem z koprem. Niech tak postoi godzinę, potem włożyć na rożen lub przywiązać szpagatem do rożna i piec na mocnym ogniu, polewając początkowo masłem na wpół z octem, a na ostatku kwaśną śmietaną. Gdy się zaczyna rumienić - obsypać mąką. Zrumienić sos, ściekający na patelnię, przecedzić, zagotować, aby trochę śmietana zgęstniała i podać na pieczyste do sałaty ze śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Jesiotr marynowany 17.08.04, 08:39 Jesiotr marynowany 1 kg jesiotra pół szklanki octu włoszczyzna pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek szałwia sól cebula Oczyszczonego ze skóry jesiotra nasolić, niech tak poleży ze 2 godziny. Tymczasem ugotować lekkiego octu, na pół z wodą, nakrajać różnej włoszczyzny, cebuli, wrzucić pieprz, ziele, bobkowy liść, majeranek, parę listków szałwi. I gdy to się gotuje dobrą godzinę, włożyć pokrajanego w kawałki jesiotra. Gotować, póki nie będzie miękki. Wyjąć, włożyć w gliniany słój polewany. Smak wygotować lepiej, ostudzić i przecedzonym nalać rybę dolewając na wierzch przegotowanego octu. Tak samo można przyrządzić szczupaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: jesiotr IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 24.08.04, 09:50 a gdzie na mazurach mozna kupic tego jesiotra???? Odpowiedz Link Zgłoś