Dodaj do ulubionych

"Suche" zakąski na zimno

20.02.14, 16:55
Mnóstwo wątków o przekąskach i zakąskach, ale albo są "mokre" typu śledzie, sałatki, galarety itp. albo na ciepło (śliwki w boczku, wątróbki pieczone itp) albo trudne w transporcie (koreczki, kanapeczki). A ja szukam pomysłu na coś, co ma być przegryzką do alkoholu, ma być niekłopotliwe w transporcie (pieszym, więc taca fikuśnych kanapeczek odpada), ma być podane na zimno i bez talerzyków/sztućców, czyli finger food. Będą pewnie chipsy, paluszki, orzeszki itp. a ja chciałabym coś upiec. Wymyśliłam paluchy drożdżowe (w róznych wersjach - z makiem, solą, kminkiem, serem, czarnuszką) lub paszteciki z pieczarkami. Co jeszcze może być, żeby nie było jakieś specjalnie wykwintne? Rzadko imprezuję, nie mam pomysłów, a każdy ma coś przynieść.
Obserwuj wątek
    • Gość: x obrzydliwe! wszyscy będą grzebali w tym paluchami, IP: *.unitymediagroup.de 20.02.14, 17:24
      nieliczni myją ręce w toalecie ;)
      • kk345 Re: obrzydliwe! wszyscy będą grzebali w tym paluc 20.02.14, 20:46
        x, ty może zmień towarzystwo imprezowe...
        • Gość: x prościej jest nie sięgać do wspólnej michy. IP: *.unitymediagroup.de 21.02.14, 12:06
          W barach, w których bywam, nie mam takich problemów. Tam serwują orzeszki itp. indywidualnie.
    • squirk Re: "Suche" zakąski na zimno 20.02.14, 17:29
      budzik11 napisała:

> Mnóstwo wątków o przekąskach i zakąskach, ale albo są "mokre" typu śledzie, sał
      > atki, galarety itp. albo na ciepło (śliwki w boczku, wątróbki pieczone itp) alb
      > o trudne w transporcie (koreczki, kanapeczki). A ja szukam pomysłu na coś, co m
      > a być przegryzką do alkoholu, ma być niekłopotliwe w transporcie (pieszym, więc
      > taca fikuśnych kanapeczek odpada), ma być podane na zimno i bez talerzyków/szt
      > ućców, czyli finger food. Będą pewnie chipsy, paluszki, orzeszki itp. a ja chci
      > ałabym coś upiec. Wymyśliłam paluchy drożdżowe (w róznych wersjach - z makiem,
      > solą, kminkiem, serem, czarnuszką) lub paszteciki z pieczarkami.

Ciasto francuskie można powycinać w jakieś kwadraty itp, posypać serem albo posmarować jajkiem i posypać jakimiś przyprawami. Albo zabrać na imprezę same małe korpusiki z ciasta a osobno w woreczku/szprycy jakiś krem czy kilka, na miejscu wycisnąć nadzienie w foremki, ozdobić oliwką czy zieleniną. Są też świetne bułeczki z dobrej jakości parówką, robię od ca 2 lat, można zrobić też zawijasy/ślimaczki z szynką/serem.
      • Gość: MAM Re: "Suche" zakąski na zimno IP: *.play-internet.pl 20.02.14, 18:11

O to, to:) Ciasto francuskie świetnie się sprawdza. Można puścić wodze fantazji. Przetestowane w różnych wariantach. Ślimaczki najbardziej praktyczne chyba, bo małe - na dwa kęsy i nic się z nich nie wysypuje.
      • budzik11 Re: "Suche" zakąski na zimno 20.02.14, 18:20
        Myślałam o parówkach zapiekanych w cieście francuskim, ale czy parówki na zimno są jadalne? Jakoś mim się kojarzy z wystygłym śniadaniem... Korpusy babeczkowe to dobry pomysł, do tego jakaś wytrawna sałatka albo pasta. Dzięki :)
        • squirk Re: "Suche" zakąski na zimno 20.02.14, 18:33
          budzik11 napisała:

> Myślałam o parówkach zapiekanych w cieście francuskim, ale czy parówki na zimno
          > są jadalne?

Piekę bułki z tego japonskakuchnia.blogspot.ie/2010/07/bueczki-z-parowka.html przepisu, używam najlepszych parówek, jakie uda mi się dostać, i to jest tak, jak z dobrej jakości kiełbasą - jest dobra na ciepło i na gorąco, z tymi bułeczkami jest tak samo, kiedy ostygną masz miękką drożdżówkę z kawałkiem dobrej wędliny. Pewnie można z jakimiś kiełbaskami też zrobić. Opcję "na zimno" mam solidnie przetestowaną bo piekę je dla nas i przyjaciół na wszelkie wyjazdy, dzieci przyjaciółki chyba odmówiłyby wejścia do samochodu gdybym nie zapewniła wcześniej tych drożdżówek, naprawdę je lubią, to bardzo dobry przepis. Robię wersję z domowym keczupem, wierzch posypuję tartym serem, robi różnicę.
          :-)
          • ania_m66 Re: "Suche" zakąski na zimno 20.02.14, 18:47
            z dobrej jakosci parowek polecam serdecznie ten przepis na buleczki
            whiskandknife.com/2013/05/06/hotdog_sausage_buns/
            tangzhong to jakby ciasto parzone, ale calosc nie jest bardzo skomplikowana, a roznica kolosalna.
            • squirk Re: "Suche" zakąski na zimno 20.02.14, 18:54
              ania_m66 napisała:

> z dobrej jakosci parowek polecam serdecznie ten przepis na buleczki
              > whiskandknife.com/2013/05/06/hotdog_sausage_buns/

Nie wyglądają na trudne, zapisuję do przetestowania, dzięki. Dopóki nie opanuję tutejszych mąk piekę bułki i bułeczki bo chleb z lokalnej mąki wyszedł taki sobie.
              :-)
            • budzik11 Re: "Suche" zakąski na zimno 20.02.14, 18:58
              Dzięki za przepisy na kiełbaski/parówki w cieście, bo ciasta francuskiego nie lubię, wolę sama coś zrobić niż kupować.
    • vivyan Re: "Suche" zakąski na zimno 20.02.14, 18:28
      Do pasztecików z ciasta francuskiego można napakować wiele rzeczy pysznych również na zimno, np. farsz ze szpinaku i fety. :)
    • kaskahh Re: "Suche" zakąski na zimno 20.02.14, 19:12
      sliwki w boczku sa akurat wedlug mńie lepsze na zimno.

mozna jeszcze kulki z mielonego, warzywa w paski z dipami, male pizze / slimaczki tez z francuskiego
      • squirk Re: "Suche" zakąski na zimno 20.02.14, 19:20
        kaskahh napisała:

> sliwki w boczku sa akurat wedlug mńie lepsze na zimno.
        >
        > mozna jeszcze kulki z mielonego

W kwestii kulek - takie coś ja-kama-mama.blogspot.ie/2013/10/kuleczki-serowe-w-pysznych-panierkach.html mi przyszło do głowy, lekkie, świetne, tylko nie wiem jak z transportem ale chyba wystarczy ostrożnie to przenieść.

Czasem robię też najzwyczajniejszy omlet tamago, czasem z dodatkami (ostatnio paseczki nori) i podaję w kawałkach z wbitymi wykałaczkami/widelczykami. Starannie zrobiony ładnie wygląda i świetnie smakuje.
    • Gość: pies-li-kot Re: "Suche" zakąski na zimno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.14, 19:29
      Sprawdzone - wytrawne muffiny, największym powodzeniem zawsze się cieszą te z pokrojonymi suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, pokruszoną fetą, z dodatkiem dużej ilości suszonych ziół.
    • bene_gesserit Kulki serowe z oliwkami 20.02.14, 20:00
      Rzecz idealna pod alkohol.
      Historyczny przepis z forum
      i konkurencyjny, podobny.

Acha - w realu są o wiele ładniejsze. Mają śliczny, intensywnie złoty kolor.
    • Gość: kkk Re: "Suche" zakąski na zimno IP: *.193-178.cust.bluewin.ch 21.02.14, 12:01
      Drozdzowe paszteciki z kapusta i grzybami
    • Gość: x toz to wspaniale IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.14, 12:59
      budzik11 napisała:

> Wymyśliłam paluchy drożdżowe (w róznych wersjach - z makiem,
      > solą, kminkiem, serem, czarnuszką) lub paszteciki z pieczarkami.
    • mmagi Re: "Suche" zakąski na zimno 21.02.14, 15:37

Wymyśliłam paluchy drożdżowe (w róznych wersjach - z makiem, solą, kminkiem, serem, czarnuszką) ,...................spróbuj zrobić coś takiego z ciasta francuskiego
      :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka