lomas 17.08.04, 21:53 do czego używa się ekstrakt z wanilii (pure vanilla extract) w składzie jest alkohol 35% ? Dostałam takie cudo i nie wiem do czego to używać. Dzięki z góry Mądre Głowy :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Pytanie: 17.08.04, 22:11 do ciast, deserow itd :) wszedzie gdzie dodajesz cukier wanilinowy, albo wanilie prawdziwa co prawda procent wysoki, ale daje soe tego cuda w ilosciach "lyzeczkowych" w pieczeniu wszystkie procenty wyparowuja, aromatu troszke zostaje Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: Pytanie: 17.08.04, 22:23 Nakapałam tego trochę ostatnio do ciasta(pół łyżeczki może nie więcej), ale miało taki dziwny posmak, nie wanilii, nie podoba mi się że to na alkoholu bo przez to ma taki specyficzny zapach który nie bardzo wiem do czego dopasować :( Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Pytanie: 17.08.04, 23:52 specyficzny posmak alkoholu ma, to prawda, ale nie jest sztucznym wynalazkiem jak wanilina.... do pieczenia w ciemno polecam, ja dodaje :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Pytanie: 18.08.04, 00:09 tak roseanne napisała, do ciast i nie tylko zresztą. wg. tej strony mozna zamiennie z normalną albo waniliną (jeśli ktoś musi) tu parę zastosowań i zdaje się przepis jak we własnym zakresie zrobić ekstrakt:) homecooking.about.com/library/archive/blmisc57.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Pytanie: (wanilia z Reunion) 18.08.04, 00:28 emka_1 napisała: > tak roseanne napisała, do ciast i nie tylko zresztą. wg. tej strony mozna > zamiennie z normalną albo waniliną (jeśli ktoś musi) > tu parę zastosowań i zdaje się przepis jak we własnym zakresie zrobić ekstrakt: > ) > homecooking.about.com/library/archive/blmisc57.htm Warto poszukac francuskich linkow o wanili, jej najszlachetniejszej odmianie wanili Bourbon, a takze o odkryciu sztycznej fertylizacji wanili na wyspie Reunion przez niewolnika Albiusa, np. www.runweb.com/marche/vanille.htm Elzbieta (ktorej podroznicy z Reunion tyyyyyyyle naopowiadali, ze az sie musi chwalic) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Pytanie: IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 18.08.04, 01:20 Ten temat tez mnie bulwersuje odkad mieszkam w USA. Jakiej firmy wanilie nie kupie to ma w sobie alkohol. Czasem pisze na butelce burbon, czasem tylko alkohol. W niektorych jest tez dodany cukier i woda. Zmieniam firmy i nic. Ucieszylam sie jadac do Meksyku, bo tam podobno dobra wanilia. Przywiozlam chyba z litr, owszem, ale tez z alkoholem. W jednym ze sklepow udalo mi sie kupic bez akoholu-odetchnelam. Niestety, ta z kolei dziwnie sie ciagnela-bo i miala w sobie gume...... Teraz kupuje tylko i wylacznie laski waniliowe. One jedne pachna normalnie. A co ciekawiej, mam tez swoj wlasny cukier, bo po "wyskrobaniu" wanilii z laski, reszte jej wsadzam do sloika z cukrem. Aha, wedlug mojej kolezanki-cukiernika, jedyna wanilia na ktora szanujacy sie cukiernik popatrzy, to ta z Madagaskaru /w laskach oczywiscie/. A wracajac do pytania co z ta alkoholowa wanilia zrobic-dolewac do ciast, gdzie nie oczekuje sie mocnego waniliowego zapachu. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Pytanie: 18.08.04, 07:32 u mnie taki ekstrakt waniliowy jest barwy ciemnobrazowej i brzydko barwi ciasta, wiec podobnie jak Camilla kupuje ( po wielu wysilkach znalazlam ) laski wanilii , wsadzam do cukru pudru i mam cukier waniliowy. Za to z rozkosza uzywam szafranu:) tutaj za grosze. A i jeszcze z kraju mamcia dosyka cukier waniliowy lub wanilinowy wiec klopot tez mniejszy no i obowiazkowo majeranek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Dziekuję bardzo 18.08.04, 16:29 no to już wiem czym to się je :) Mysiulku mój też ma taki okropny kolor, ale ciasta mi nie zafarbował bo zes trachu co to :) dałam tego dosłownie kilka kropel. Ale ten smak jakiś taki nie waniliowy, chyba już wolę sztuczną wanilinę:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś