Dodaj do ulubionych

ciecierzyca

IP: *.play-internet.pl 07.03.14, 19:08
Witam,
Do tej pory kupowałam ciecierzycę w puszce, ale teraz chciałabym wypróbować suchą. Nie wiem jednak jak ją przygotować. Ciecierzycę chciałabym dodać do sałatki i wyczytałam, że można jeść ją surową, bez gotowania, ale powinno się ją wtedy moczyć przez 24h. I mam właśnie pytanie, jak to zrobić? Zalać to ciepłą, letnią, zimną wodą czy wrzątkiem? Przez te 24 godziny ma stać w lodówce? Czy wodę należy wymieniać? I jak długo w ten sposób przygotowaną ciecierzycę można przechowywać, czy może kilka dni poleżeć w lodówce?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: ciecierzyca 07.03.14, 19:27
      nie spotkałam się z jedzeniem surowej, namoczonej ciecierzycy, normalnie moczę przez nocy i później gotuję do miękkości, pod koniec solę
      do hummusu musi być idealnie miękka, trafiłam ostatnio chyba na jakąś starą, bo gotowała się 5 godzin i była właśnie taka do sałatki miękka ale do takiej hummusowej mięciutkiej to jej jeszcze daleko było
      • budzik11 Re: ciecierzyca 07.03.14, 19:46
        Też nie słyszałam o jedzeniu surowej cieciorki.
        A co do gotowania do miękkości - kiedyś znalazłam przepis na hummus, w którym trzeba moczyć ciecierzycę przez noc w zimnej wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej, potem odcedzić i ugotować znów z dodatkiem łyżeczki sody. Faktycznie cieciorka jest mięciutka i kremowa, nie czuć smaku sody (o ile się nie przedawkuje). Jest sto raz lepsza i dużo szybciej się gotuje, niż bez sody.
        • minor_swing Re: ciecierzyca 07.03.14, 20:09
          a propos hummusu - ten przygotowany z cieciorki gotowanej samodzielnie a puszkowej różni się znacząco?
      • Gość: sourwolf Re: ciecierzyca IP: *.play-internet.pl 07.03.14, 20:14
        Może w takim razie spróbuję z namaczaniem na noc i gotowaniem. A możecie napisać jaką wodą ją zalać? I czy ma stać w lodówce? Nawet fasoli nigdy nie namaczałam, tylko kupowałam puszki, więc nie mam o tym zielonego pojęcia ;)
        • ewikowa Re: ciecierzyca 07.03.14, 20:28
          Nie trzeba nawet dodawac sody

Zalej cieciorke zimna woda (duzo wody) i zostaw na 12 godzin normalnie na wierzchu, potem mozesz albo dodac lyzeczke soli (albo nie) i gotowac w tej wodzie - tzn zagotuj i potem na malym ogniu gotuj az bedzie miekka - albo mozesz wode wymienic, i potem dodac soli i ugotowac.

Hummus ze 'swiezej' cieciorki jest o niebo lepszy niz z puszkowej.

nie gotowana (ale moczona 12 godzin) cieciorka jest uzywana do falafel.

Mozesz taka tez ugotowana i ostudzona cieciorke (odstajace jakies 'skorki' zdejm) upiec w piekarniku (180C) - ok. 45 min az bedzie chrupka. W miscie tak z dwie lyzki oliwy z oliwek, soli, ziol, czy innych przypraw, chilli, papryka, czosnek granulowany itp. Z piekarnika do miski z oliwa i wymieszac - super do chrupania zamiast paluszkow i chipsow.

• Gość: sourwolf Re: ciecierzyca IP: *.play-internet.pl 07.03.14, 21:00
            dziękuję za odpowiedź :)

taką pieczoną ciecierzycę też chętnie wypróbuję, bo brzmi bardzo apetycznie.
            • ewikowa Re: ciecierzyca 07.03.14, 21:07
              aha, te dwie lyzki oliwy to jest na cala torebke cieciorki (400g chyba...ale nie pamietam dokladnie)
          • budzik11 Re: ciecierzyca 07.03.14, 22:02
            ewikowa napisała:

> Zalej cieciorke zimna woda (duzo wody) i zostaw na 12 godzin normalnie na wierz
            > chu, potem mozesz albo dodac lyzeczke soli (albo nie) i gotowac w tej wodzie

podstawowa zasada przy gotowaniu suchych strączkowych - NIE dodawać soli na początku gotowania, bo ziarna stwardnieją i będą się godzinami gotować (a i tak nie zmiękną do końca)!

a druga zasada jest taka, że wodę lepiej wymienić, niektórzy wymieniają nawet jeszcze raz po pierwszym zagotowaniu, wtedy strączkowe są mniej wzdymające.
            • ewikowa Re: ciecierzyca 08.03.14, 00:03
              Raz zrobilam z sola na poczatku i raz w polowie, i nie zauwazylam roznicy:) tak samo smaczne byly:) A co do wymieniania wody - ja wymienilam wode, ale instrukcje na paczce sugerowaly gotowanie w tej samej wodzie:)
              • znana.jako.ggigus solenie ciecierzycy - pod koniec 08.03.14, 15:59
                bo sie robi twarda.
                A tu mój ulubiony przepis, ciecierzyca po hiszpańsku:

Czynności wstępne: noc na namoczenie soczewicy i godzina na gotowanie
                Czas: dwadzieścia minut
                Stopień trudności: niski

Składniki dla 2-4 osób:
                1/2 szklanki ciecierzycy (suchej)
                2-3 pomidory, pokrojone w plasterki
                1/2 ogórka, pokrojonego w talarki
                1 papryka, pokrojona w plasterki
                1 cebula, pokrojona w talarki
                sok z cytryny (świeżo wyciśnięty) lub 4-6 łyżek jasnego octu winnego
                3-5 łyżek oliwy
                1-2 łyżeczki musztardy
                przyprawy: sól morska, sproszkowana papryka ostra i słodka, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
                W odpowiednim czasie namoczyć ciecierzycę i ugotować ją w świeżej wodzie do miękkości.
                Sok z cytryny, oliwę i musztardę wymieszać i przyprawić. Zalać warzywa i ugotowaną ciecierzycę, wymieszać i przyprawić.
                Sałatkę najlepiej odstawić na godzinę.

/ And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
    • wero-sia3 sałatka z ciecierzycą 25.01.15, 16:08
      ja robię sałatkę z ciecierzycą z tego przepisu
      przepisy.ancymonki.pl/salatka-z-ciecierzyca-i-dynia/
      smakuje rewelacyjnie, wcześniej też nie wiedziałam co robić z ciecierzycą, z czym ją połączyć.
    • syrena2 Re: ciecierzyca 29.01.15, 18:29
      Ciecierzyce trzeba namoczyc przed gotowaniem ok 12h, zlac wode i gotowac w swiezej z dodatkiem soli.Zawsze dodaje do gotowania swieza papryke chiki i czosnek.
      Humus robie z ugotowanej i wystudzonej ciecirzycy, blenduje ja z oleja,woda,sokiem z cytryny,pieprzem ceyenne,kuminem,sola i pieprzem.Czasami dodaje odrobine cynamonu.
      Moja ulubiona salatka to jest ugotowana ciccierzyca wymieszana z avokado,sokiem z cytryne, chili i kolendra,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka