Dodaj do ulubionych

Masa do placków bezowych

25.03.14, 13:33
Miałam nadmiar białek, więc upiekłam bezy. Okazało się, że piany mam aż za dużo, dlatego postanowiłam pójść na całość i upiec też placki na tort. Wyszły trzy - są z dodatkiem kawy. Leżały sobie dość długo, czekając na odpowiednią okazję, aż wreszcie nadeszła. Teraz zastanawiam się nad masą: nie chcę robić maślano-budyniowej, bo za ciężka. Myślę o bitej śmietanie, ale w rodzinie jest wegetarianka i nie tknie niczego z żelatyną. Czy wystarczy zamiast żelatyny dodać serka mascarpone? Ewentualnie - jak inaczej ją zastąpić?
Obserwuj wątek
    • houhou Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 13:59
      Do bitej śmietany nie potrzebujesz żelatyny. Wystarczy dobrze schłodzić śmietanę w zamrażarce.
      • yanga Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 14:04
        Ale jak taką zmrożoną smarować delikatne placki bezowe? Nie rozwalą się?
        • houhou Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 14:16
          Schłodzić przed ubijaniem:) Tak mocno, żeby pojawiły się pierwsze lodowe igiełki. Ważne: śmietana nie powinna mieć więcej nić 30% (bardziej tłusta chętnie zamienia się w masło) ani dodatków typu stabilizatory i zagęstniki.
          Taka zimną ubić, posmarować blaty i trzymać w lodówce. Nigdy mi się nie rozpłynęła.
          • jhbsk Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 20:14
            Ja zawsze kupuję tę 36 %. 30 ubija mi się stanowczo gorzej. Dobra śmietana ubija się bez żadnych cudów.
    • jo.hanna lubię tort bezowy w lemon curd 25.03.14, 14:14
      takim domowej roboty. Z serka mascarpone wyjdzie ci dobry krem, choć warto go wymieszać z bitą śmietaną, by był lżejszy. Sama bita śmietana też jest dobra. Aha, a jeśli się płaty pokruszą to zawsze można zrobić z nich trifle. Właśnie z bitą śmietaną i owocami.

Przepisy na kremy z serkiem mascarpone znajdziesz m.in. u Dorotus z Moje wypieki
      • yanga Re: lubię tort bezowy w lemon curd 25.03.14, 14:28
        Taa, też o tym myślałam, ale te placki kawowe są, więc lemon i owoce nie bardzo, chyba że pomarańcze? Hm. Może rzeczywiście dodam tego mascarpone
    • znana.jako.ggigus no a proszek do ubijania śmietnafix?? 25.03.14, 14:21
      też można użyć, roślinny produkt jest to
    • budzik11 Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 14:25
      Z przepisu na szwarcwaldzki tort bezowy z Moich Wypieków (blaty oczywiście bezowe):

'Ponadto:

600 ml śmietany kremówki 36%
      2 łyżki cukru pudru
      380 g wiśni, odpestkowanych (mogą być świeże, z kompotu, syropu lub rozmrożone na bibułce)
      60 g gorzkiej czekolady
      wiśnie lub czereśnie do dekoracji

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Jeden z blatów delikatnie wyłożyć na paterę. Na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki, następnie 1/3 wiśni. Położyć kolejny blat, na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki i 1/3 wiśni. Itd... Na ostatni blat wyłożyć resztę ubitej kremówki i udekorować wiśniami lub czereśniami. Na tarce zetrzeć na wierzch czekoladę.

Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 dobę." - czyli żadnej żelatyny ani mascarpone nie trzeba.
      • yanga Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 14:32
        Zapiszę to sobie na później, dzięki. Ale jak wyżej: te placki są z kawą, więc wiśnie z czekoladą raczej nie bardzo.
        • budzik11 Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 15:22
          Ojej, nie chodziło o wiśnie i czekoladę, tylko o to, że do bitej śmietany nie musisz dodawać żelatyny ani serka.
          • mitta Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 17:01
            Jeśli zjecie na bieżąco, to nie musisz do śmietany niczego dodawać. Ja jednak zawsze daję śmietan fix, jest to produkt roślinny, glukoza i skrobia, bo niestety, śmietany bywają bardzo nierówne.
            Innym sposobem jest dodanie do ubitej śmietany rozpuszczonej białej czekolady, trzeba ją jednak topić w niewysokiej temperaturze, bo może się rozdzielić. Może być letnia.
            Anna Olson w programie "Na słodko" podawała sposób na stabilizację bitej śmietany za pomocą mleka w proszku (łyżka na kubeczek) - tego sposobu nie próbowałam.
          • yanga Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 17:57
            Jasne, dziękuję :-). Pewnie tak zrobię.
            • yanga Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 18:02
              To było do Budzika. Na mleko w proszku raczej się nie zdecyduję, a do białej czekolady zawsze odnosiłam się podejrzliwie. Dziękuję wszystkim za życzliwość.
              • fettinia Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 18:55
                Yango jak milo :)
                a co do smietany to moze jest juz cos takiego w Pl? to jest bez zelatyny-tylko maka i skrobia-genialny wynalazek :) trzyma smietane i inne kremy
                www.kuechle.de/media/image/thumbnail/3d_sanap_720x600.png
                • yanga Re: Masa do placków bezowych 25.03.14, 19:03
                  O, cześć, Feti, wiedziałam się ktoś z Was odezwie:-) Oczywiście, że jest coś takiego.
    • ania_m66 nastepnym razem 25.03.14, 19:08
      jesli bedziesz miala nadmiar bialek i ochote na tort bardzo, ale to bardzo goraco polecam niemiecki tort o kretynskiej nazwie - mianowicie tort agnes bernauer
      z grubsza sklada sie on z kilku cienkich platow bezowych z migdalami przelozonych maslanym kremem kawowym.
      jest naprawde pyszny.
      na szczescie mam w miescie znana i dobra cukiernie (m. innymi wysyla ciasta bozonarodzeniowe sultanowi brunaju) ktora robi ten tort co pare dni, wiec te pare razy w roku kiedy mam na niego straszna ochote ide i kupuje kawalek na wynos za 2,60 :)
      • quba Re: nastepnym razem 25.03.14, 21:02
        a sułtan brunaju śwętuje Boże Narodzenie?
        • yanga Re: nastepnym razem 25.03.14, 22:48
          Jasne, że tak! Przecież jego przodek był jednym z trzech króli! :-P
        • ania_m66 Re: nastepnym razem 25.03.14, 23:01
          a kij go wie, ale ciasto z naszej cukierni mu wysylaja.
          albo w kazdym razie wysylali.
          a tort naprawde polecam, bo pyszny.
          quba napisał:

> a sułtan brunaju śwętuje Boże Narodzenie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka