Dodaj do ulubionych

makaron świderki razowe

19.08.04, 11:17
zaproponujcie mi jakąs sałatkę, co najbardziej pasuje do takiego makaronu? jaki sos do sałatki? winegret czy majonezowy?dziękuje za sugestie
Babeczkaa
Obserwuj wątek
    • babeczkaa Re: makaron świderki razowe 19.08.04, 11:39
      nikt? zlitujcie się...plisss :)
      • karmilla Re: makaron świderki razowe 19.08.04, 11:43
        ja razowca używam do dań obiadowych zamaist kaszy gryczanej, a z kaszy
        gryczanej nie robie żadnych sałatek ;-)
        • babeczkaa Re: makaron świderki razowe 19.08.04, 11:52
          uważasz,że makaron swiederki z mąki razowej to jest to samo co kasza gryczana? ja myślę, że można zrobić jakąs sałatke z takiego makaronu tak samo jak ze zwykłych świedrków :)
          • karmilla Re: makaron świderki razowe 19.08.04, 11:58
            no, może nie to samo, co kasza gryczana, ale jadam go z takimi samymi dodatkami
            jak kaszę gryczaną, bo z niczym innym mi nie pasuje. Ale to jz chyba kwestia
            gustu. W każdym razie do sałatki żadnej mi nie pasuje.
            A z drugiej strony ze zwykłych świderków tez nie robię sałatek.
            Nie wiem, może spróbuj coś z fetą, pomidorem i cebulą? i z vinegretem
            albo bez fety ale z oliwkami i z sosem majonezowo czosnkowym?
            • babeczkaa Re: makaron świderki razowe 19.08.04, 12:04

dziekuję, też chodziły mi po głowie pomidory, zresztą ostatnio myślę często o pomidorach, może brakuje mi potasu, ale to tak na marginesie, dzięki karmillo,pozdrawiam
              B.
            • kasia_de Re: makaron świderki razowe 19.08.04, 12:04
              zgadzam się z Karmillą - dla mnie ten makaron ma specyficzny smak - kojarzy się
              właśnie z jakąś kaszą i "kaszowe" dodatki bardzo do niego pasują. Kiedyś
              podałam go do rosołu (nie było w domu innego)- efekt nie był najlepszy ;-))
              • omango Re: makaron świderki razowe 19.08.04, 13:25
                mi tez niestety nie podszedl - raz ugotowany czekal w lodowce na chetnego - nie
                znalazl sie... :-) reszta paczki czeka w szufladzie chyba na... kosz... - a ja
                tak nie lubie wyrzucac jedzenia!

moze sprobuj wymyslic skladniki jakos podchodzace pod sladniki zrazow? (mi tez
                ten makaron podchodzi tylko jako zastepstwo kaszy)
                np.: kawalki miesa obsmazyc: wolowina na mieciutko, boczek zeby byl chrupiacy,
                kiszony ogorek, cebulka
                plus jakis sosik - moze nawet jakis curry??
                hmm :-))) nawet calkiem fajny przepisik mi wyszedl! :-)
    • ziemiomorze Re: makaron świderki razowe 19.08.04, 13:43
      Sek w tym, ze makaron razowy jest paskudny, w smaku podobny jesli do czegos, to
      do papieru toaletowego. Jesli musisz sie zdrowo odzywiac, dodaj do niego cos
      zdecydowanego w smaku (czyli poszlabym po linii omango - ogorki kiszone,
      pieczona wolowina albo kielbasa, papryka, cebula - cos wyrazistego). Sos
      najlepiej musztardowy (musztarda ulubiona wymieszana w proporcji 2:1 albo 3:1 z
      oliwa e.v.

z.
      • Gość: giezik Re: makaron świderki razowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 13:48
        bylo juz, ale powtorze
        Sałatka z makaronu razowego z tuńczykiem
        Autor (źródełko): MojaKuchnia (1991)
        Ilość porcji: 4
        Składniki:
        25 dag makaron spiralki (razowe)
        2 łyżki oleju
        sól, pieprz
        3 szt. jajo
        2 szt. tuńczyk z puszki
        • babeczkaa Re: makaron świderki razowe 19.08.04, 13:57
          Giezik, bardzo dziękuje, jesli juz był taki watek na forum to przepraszam ale w tym upale człek bardzo leniwy, wybacz. A co do makaronu razowego to tak jak powiedzieliście jest w smaku mało fajny i właśnie zostało mi resztka w paczce (po tym jak kiedys ugotowałam i nikt nie reflektował na niego) a że nie lubie wywalać żarełka to wymyśliłam sałatkę i stąd była moja prośba do Was, ale teraz już mam przepis i chętnie go wypróbuję,pozdrawiam i dzięki za rady,
          B.
          • linn_linn Re: makaron orkiszowy 19.08.04, 14:22
            Mnie razowy nie bardzo smakuje, ale mozna go podawac jak normalny.
            UWIELBIAM natomiast orkiszowy, jeszcze bardziej niz klasyczny / niestety
            kosztuje 2 x wiecej i moge go kupic w jednym miejscu /.
            Latem robie go tak / juz podawalam /: makaron, tunczyk, kapary, pomidory w
            kostke, ocet balsamiczny i nieco oliwy / posypac mozna koperkiem albo doprawic
            jak kto chce /. Czasem zamiast tunczyka dodaje mieso wolowe z puszek, ktore
            jest gotowane w rosole m. in. z warzywami i Marsala. Nie wiem, czy sa w
            Polsce / jesli nie, to moge spokojnie reklamowac: Manzotin, Simenthal i
            Montana /. Mieso robione jest w niewielkiej ilosci galaretki / agar-agar /.
            Skladniki mozna zmieniac. Nie jest to typowa salatka: zadne smietany, majonezy
            itp., choc wiem, ze w Polsce wiele osob to lubi.
            • linn_linn Re: makaron orkiszowy 19.08.04, 14:23
              Mozna dodac kilka kropli oliwy, oczywiscie.
            • Gość: Kasia Re: makaron orkiszowy IP: *.chello.pl 19.08.04, 17:11
              Moze nie jest tak smaczny jak zwyklu ale odkrylam ze w salatce jak sie go
              zmiesza pol na pol ze zwyklum albo jeszcze lepiek trzykolorowym to jest super
              bo ma ciekawa konsystence. Moja ulubiona salatka makaronowa nie jest zbyt
              wyrtafinowana ale pycha z pokrojona szyneczka, swierza pietruszka, rukola i
              gora majonezu + sol i pieprz.
              Smacznego.
              • Gość: Cynamoon Re: makaron swiderki razowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 17:28
                To czy jest nie smaczny, to kwestia gustu.
                Ja na przyklad bardzo go lubie.
                Nie kojarzy mi sie ani troche z tektura, ma wedlug mnie bogaty, orzechowy
                posmak!
                W salatce go nie jadlam, bo nieprzepadam za salatkami makaronowymi wogole, ale
                jem go zazwyczaj ze zrumienionym maslem i bialym tlustym serem pokrojonym w
                kostke. Wczoraj jadlam tez taki z sosem smeitanowym (na rozpuszczona odrobine
                masla wlalam smietane i dodalam pieprz, troche soli i ociupinke galki).
                Potem posyplam odrobine platkow mogdalowych prazonych.
                Bylo bardzo smaczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka