Dodaj do ulubionych

Sos worcester

IP: *.jmdi.pl 05.04.14, 23:12
Witam serdecznie,

mam pytanie: gdzie kupujecie sos worcester? Byłam dzisiaj w Auchan i nigdzie nie mogłam tego cuda znaleźć. Szukałam w okolicy sosów sojowych, tabasco itd. i nie dostrzegłam. Gdzie się zaopatrujecie?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Sos worcester 06.04.14, 00:06
      na pewno dostaniesz w kuchniach swiata.
      w marketach moze patrz bardziej tam gdzie przyprawy w sloiczkach stoja? - przynajmniej tak jest u mnie w niemczech. znaczy tu stoi wlasnie nie tam gdzie sos sojowy i tabasco :)
      ale mozliwe, ze co kraj to obyczaj.
      • roseanne Re: Sos worcester 06.04.14, 00:21
        w montrealu przy keczupie i sosach bbq
      • Gość: Ilka Re: Sos worcester IP: *.jmdi.pl 06.04.14, 00:42
        Dzięki, przeszukam jeszcze półki z przyprawami i ketchupy:)
    • Gość: klik Re: Sos worcester IP: *.gdynia.mm.pl 06.04.14, 00:25
      U Andrzeja na Sojowej.
      • shiva772 Re: Sos worcester 06.04.14, 01:21
        Sos Lea & Perrins w realu stoi przy tym wszystkim do robienia sushi.
      • beata_ Re: Sos worcester 06.04.14, 13:08
        Gość portalu: klik napisał(a):

> U Andrzeja na Sojowej.

Znaczy gdzie konkretnie? Miasto chociaż?

-
        Nigdy...!
        • Gość: klik Moje jest w IP póki co. IP: *.gdynia.mm.pl 06.04.14, 15:28
          Ale autorka postu najwidoczniej szuka sklepów na całym globie.
          • beata_ Twoje IP - i co z tego? 06.04.14, 18:26
            Gość portalu: klik napisał(a):

> Ale autorka postu najwidoczniej szuka sklepów na całym globie.

Może i tak, ale czy Ty akurat musisz tak samo enigmatycznie odpowiadać?
            Uważasz, że Twoje IP wszystko wyjaśnia?
            Podany przez Ciebie "adres" może być wszędzie - w Krakowie, Łodzi, Warszawie, Pcimiu albo Bóg wie gdzie jeszcze :-)
            • qubraq Re: Twoje IP - i co z tego? 07.04.14, 09:31
              Beatko, Klikowi chodzilo o to ze w Jego IP jest nazwa miasta: Gdynia ... i tyle ;-)
              • beata_ Re: Twoje IP - i co z tego? 07.04.14, 12:38
                qubraq napisał:

> Beatko, Klikowi chodzilo o to ze w Jego IP jest nazwa miasta: Gdynia ... i tyle
                > ;-)

Wiem, ale to nie oznacza automatycznie, że i podany adres tam jest ;-)
                • qubraq Re: Twoje IP - i co z tego? 07.04.14, 17:28
                  Beatko, na pewno w Gdyni na ulicy Sojowej w sklepie "U Andrzeja" jest ten sos... ;-)
                  • beata_ Re: Twoje IP - i co z tego? 07.04.14, 19:23
                    qubraq napisał:

> Beatko, na pewno w Gdyni na ulicy Sojowej w sklepie "U Andrzeja" jest ten sos..
                    > . ;-)

Sprawdzałeś? ;-P
                    Qubraku, trochę przekornie się upieram, bo naprawdę wczytywanie się w IP nie jest moją pasją - dla mnie jest ono "niewidoczne".
                    Za to treść posta czytam uważnie i tam szukam odpowiedzi na zadane pytanie :-)
                    Wymaganie od kogoś czynności śledczych czy zgadywania po IP jest arogancją i tyle.
                    • qubraq Re: Twoje IP - i co z tego? 08.04.14, 09:22
                      Beatko, wyluzuj, nie warto sie złościć, świat i bez tego jest dostatecznie trudny a Ty jestes na pewno sympatyczną i fajną osobą i do tego kobietą co czyni ten świat troche lepszym... ;-)
                      Ja po prosto znam "Klika" i wiem ze On mieszka w Gdyni ale masz racje - sprawdze w aplikacji "Mapa-Szukacz" czy jest w Gdyni ulica "Sojowa"... ;-)
                      • qubraq Re: Twoje IP - i co z tego? 08.04.14, 09:25
                        Sama zobacz: mapa.szukacz.pl/ ale nie wiem czy jest sklep "U Andrzeja" bo ja sam też jestem Andrzej ;-)
                      • beata_ Re: Twoje IP - i co z tego? 09.04.14, 22:28
                        qubraq napisał:

> Beatko, wyluzuj, nie warto sie złościć, świat i bez tego jest dostatecznie trudny
                        > a Ty jestes na pewno sympatyczną i fajną osobą i do tego kobietą co czyni ten
                        > świat troche lepszym... ;-)

Ależ ja się nie złoszczę - szkoda mi na to resztek mojej urody! :-))))

Chcę być wyłącznie dobrze zrozumiana, wykazując pewne mankamenty czyjejś wypowiedzi i uzasadniając taki (a nie inny) odbiór zawartej w niej informacji. Pomimo poczucia humoru i luzu, lubię precyzję. :-) Czy naprawdę kosztowałoby Klika tak wiele wysiłku, gdyby podał pełny adres - z miastem? Czy to aż tak trudne? Zresztą nie chodzi konkretnie o niego - sorry, jeśli przy okazji "nadepnęłam na odcisk" - tylko o zasadę.

> Ja po prosto znam "Klika" i wiem ze On mieszka w Gdyni ale masz racje - sprawdze
                        > w aplikacji "Mapa-Szukacz" czy jest w Gdyni ulica "Sojowa"... ;-)

No widzisz!? Zasiałam jednak w Tobie pewne wątpliwości i "zmuszam" Cię do dodatkowych działań. :-) Mniejsza czy po to, żebyś się sam upewnił, czy żeby mi udowodnić, że się niepotrzebnie czepiam. :-)
                        Ty (i zapewne wielu innych użytkowników) znasz Klika i wiesz, gdzie mieszka. Dla Ciebie (i dla tych innych) oczywiste jest, że podaje adres sklepu w swoim mieście. Ale co z tymi, którzy tego nie wiedzą i w dodatku nie zwracają uwagi na IP? Nałożyć na wszystkich obowiązek patrzenia na IP, które i tak albo jest niewidoczne (przy zalogowanych użytkownikach), albo niewiele większości mówi?
                        Może jestem nienormalna, ale jeśli już podaję jakąś informację, to staram się żeby była wyczerpująca - w treści posta. Żeby nie zmuszała nikogo do działań "śledczych" i dodatkowego sprawdzania czegokolwiek.
                        A to dlatego, że po pierwsze biorę pod uwagę, że nie każdy musi być oblatany w strukturze forum/internecie i wiedzieć, gdzie dodatkowe informacje mogą być widoczne i jak je interpretować.
                        Po drugie - zakładam istnienie takich dziwolągów jak ja, skupiających się na treści wypowiedzi i zawartej w niej informacji, a nie na szukaniu dodatkowych danych dotyczących użytkownika, które pozwolą mi rozszyfrować całość.
                        • qubraq Re: Twoje IP - i co z tego? 10.04.14, 09:25
                          beata_ napisała:

> ...Po drugie - zakładam istnienie takich dziwolągów jak ja,

pozdrawiam Cię, miły dziwolągu bo sam jestem też niezłym dziwactwem... ;-)
                          • beata_ Dziwolągi wszystkich krajów... 10.04.14, 12:44

... itp. :-))))
                            Pozdrawiam wzajemnie Dziwo-Qubraqu!

qubraq napisał:

> pozdrawiam Cię, miły dziwolągu bo sam jestem też niezłym dziwactwem... ;-)
          • Gość: Ilka Re: Moje jest w IP póki co. IP: 194.29.137.* 07.04.14, 09:37
            klik napisał(a):

> Ale autorka postu najwidoczniej szuka sklepów na całym globie.

Kurcze, jacy Wy tutaj jesteście sympatyczni, człowiek od razu się dobrze czuje w takim towarzystwie. Średnio mnie interesuje czy u Andrzeja, czy u Pankracego; odpowiedź, że w Kuchniach świata, a w marketach przy przyprawach była wystarczająco merytoryczna. Senkju.
        • qubraq Re: Sos worcester 06.04.14, 15:40
          Mam prośbę: proszę o podpowiedź - do czego "łuster" nadaje się najbardziej? marny ze mnie kucharz stąd to pytanie i prosba o naukę... ;-)
          • ania_m66 Re: Sos worcester 06.04.14, 15:54
            tam gdzie maggi zamiast maggi z grubsza :)
            w praktyce ja dodaje do tatara (maggi nie uzywam), do mielonego z cieleciny, do niektorych mies duszonych w sosie i do afrykanskiego sosu na grilla ktory nazywa sie braai.

qubraq napisał:

> Mam prośbę: proszę o podpowiedź - do czego "łuster" nadaje się najbardziej? mar
            > ny ze mnie kucharz stąd to pytanie i prosba o naukę... ;-)
            • jackk3 Re: Sos worcester 06.04.14, 19:21
              Sos Worcestershire jest zupelnie inny w smaku niz 'Maggi'.
          • roseanne Re: Sos worcester 06.04.14, 15:57
            glownym skladnikiem tego sosu sa anchovies, pasuje do wiekszosci dan miesnych, ciezszych rybnych
            obowiazkowy w bloody mary :-)
            • ania_m66 Re: Sos worcester 06.04.14, 17:09
              jak moglam zapomniec o bloody mary?! ;-)
              a prawda, nie znosze soku pomidorowego :-D

roseanne napisała:

> glownym skladnikiem tego sosu sa anchovies, pasuje do wiekszosci dan miesnych,
              > ciezszych rybnych
              > obowiazkowy w bloody mary :-)
              • Gość: x i co, używasz go zamiast pomidorowego? IP: *.unitymediagroup.de 06.04.14, 18:33
                :DDD
          • shiva772 Re: Sos worcester 06.04.14, 21:47
            Gordon R. polewa tym sałaty - to ja też :) Angole używają go do wszystkiego od frytek po kanapki, tak samo jak HP.
          • qubraq Re: Sos worcester 07.04.14, 09:34
            Dzięki za podpowiedzi o stosowanie "łusterszer"... ;-)
    • Gość: en Re: Sos worcester IP: *.spine.pl 06.04.14, 12:54
      W Marks & Spencer
    • jackk3 Re: Sos worcester 06.04.14, 19:20
      Po pierwsze nie 'Worcester' tylko en.wikipedia.org/wiki/Worcestershire_sauce
      Powinien byc tam gdzie sosy sojowe, musztardy.
      • sznupkowie Re: Sos worcester 09.04.14, 15:33
        Jackk podajesz linka do wiki gdzie wyraźnie jest napisane, ze zazwyczaj uzywa się krótkiej formy Worcester, a dalej poprawiasz koleżankę. Wszyscy w UK mówią Worchester Sauce i jest to forma poprawna. Sama osobiście nie mogę znieść tego sosu, normalnie nos mi wykręca, choć wierze, że można się nim zachwycać...;)

Worcestera dodaje sie do wszelakich potraw z wołowiny - chili con carne, słynne mince and mash czy zapiekanki z mieloną wołowiną w sosie własnym.
        • jackk3 Re: Sos worcester 09.04.14, 16:42
          Co innego mowa potoczna a co innego nazwa. Niektorzy moga skracac bo ciezko niektorym wymowic.
    • Gość: buba Re: Sos worcester IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.14, 21:14
      w Remie
      w Safari
      • beata_ Re: Sos worcester 06.04.14, 21:42
        Gość portalu: buba napisał(a):

> w Remie
        > w Safari

Czyli gdzie?
    • mhr2 jaki cud w nim widzisz? 09.04.14, 17:04
      Gość portalu: Ilka napisał(a):

> i nigdzie ni
      > e mogłam tego cuda znaleźć.