jeepwdyzlu 11.04.14, 21:40 Bo jakoś słabo trafiam... Może podpowiecie jakieś konkrety? Próbuję, próbuję i jest daleko od ok... jeep Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waniliowa.rozkosz Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 12.04.14, 11:09 Jest podobnie jak z makaronami nie pełnoziarnistymi. Bywają lepsze i gorsze. Często jadam makarony pełnoziarniste i mi smakują. Firm nie podam, bo to byłaby reklama. Testuj. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 12.04.14, 11:54 super dzięki za wskazówkę j. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 12.04.14, 15:09 Ja jeszcze na smaczny kupny nie trafiłam, wolałabym zrobić domowy. Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 12.04.14, 15:48 ciekawe, dlaczego chleb pełnoziarnisty , z plewami jest smaczny, smaczniejszy niż biały, a makaron nie, jak można wywnioskować z tego wątku. Raz tylko kupiłam makaron pełnoziarnisty, nie smakował jak makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 12.04.14, 15:51 shachar napisała: > ciekawe, dlaczego chleb pełnoziarnisty , z plewami jest smaczny, smaczniejszy n > iż biały, a makaron nie, jak można wywnioskować z tego wątku. Raz tylko kupiłam > makaron pełnoziarnisty, nie smakował jak makaron. No właśnie, mnie smakuje jak tektura. Falista. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 12.04.14, 16:57 nie dosc, ze niesmaczny, to jeszcze bardzo niezdrowy. pszenica z pelnego przemialu to trucizna dla jelit. nie ma co sie katowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi800 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 12.04.14, 17:17 To ciekawe, bo wszystkie źródła, na jakie się natykam, mówią zgoła przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 12.04.14, 17:51 sa dwie rzeczy ktore czynia go szkodliwym tak samo jak chleb czy inne wypieki z pelnoziarnistej maki pszennej. po pierwsze w lusce ochraniajacej ziarno pszenicy matka natura wbudowala cos jak naturalne pestycydy. samo ziarno jest od nich wolne. pestycydy jak pestycydy - wiadomo, ze dobrze na organizm nie wplywaja. te podrazniaja bardzo jelita. oprocz tego wiadomo, ze niestrawny glonnik wcale nie jest dla wszystkich ludzi dobrodziejstwem. starozytne kultury uzywaly dlatego maki pszennej z calego ziarna glownie w okresach glodu. maka zytnia sama w sobie tez jest niezwykle ciezko przyswajalna. na szczescie wynalazek zakwasu bardzo poprawil mozliwosc strawienia wyrobow z tej maki. druga sprawa jesli chodzi o pszenice to ATI (Amylase Trypsin Inhibitors) - na nieszczescie ten pestycyd zostal genetycznie dodany do ziarna pszenicy i znajduje sie i w lusce i w ziarnie. niektorzy ludzie sa za jego sprawa powaznie chorzy a objawy przypisuje sie najczesciej nietolerancji glutenu. sama jem sporo wyrobow z bialej maki, bo moj organizm radzi sobie z nia lepiej niz z za duza iloscia otreb, ale ja jadam b. malo chleba i nie lubie za bardzo pizzy, tart, ciast i makaronu, wiec raczej ogolnie jem "zdrowo". jesli chcialabym wlaczyc jakis teoretycznie zdrowy makaron do mojej diety, to chyba bardziej ryzowy badz sobe a na pewno nie pelnoziarnisty. gdzies kiedys wyczytalam, ze we wloszech ten makaron i platki pelnoziarnistego ryzu leza na stoisku z karma dla psow, ale nie jest to zweryfkowana informacja. moze linn to potwierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu @ania_m66 13.04.14, 00:16 Dzięki... Dałaś mi do myślenia. Naprawdę... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 13.04.14, 00:23 Ania, makarony integrale (Barilla, De Cecco i inne) widuje na polkach z makaronami dla ludzi jednakze Wlosi je tylko sporadycznie kupuja. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 13.04.14, 00:27 ania_m66 napisała: > sa dwie rzeczy ktore czynia go szkodliwym tak samo jak chleb czy inne wypieki z Trafiłam 2 m-ce temu na naprawdę rewelacyjny, lekko orzechowy, idealny wprost pełnoziarnisty ale coś mnie tknęło żeby za często nie gotować, intuicja czy co. Dziękuję za potwierdzenie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 13.04.14, 01:03 patrz, dawno nie zagladalam do leksykonu popularnych bledow w zywieniu. to nie dwie substancje, a duzo wiecej: kwas fitowy, pentosane (nie ma polskiej nazwy w wikipedii), arabinoxylane, lektyny (bronia rosliny przed infekcjami - z polskiego wpisu w wikipedii moznaby wnioskowac, ze chronia przed rakiem, ale tak nie jest) i toksyczne aminokwasy bialkowe. zeby bylo jasne - od spozywania produktow z pelnoziarnistej maki pszennej z pewmnoscia nikt nie umarl. ale tak naprawde bardziej szkodza one naszym jelitom niz pomagaja. w szczegolnosci w przypadku wrazliwego ukladu trawiennego lepiej ich nie jesc (jak i chleba na zakwasie ze sklepu) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 13.04.14, 01:05 ania_m66 napisała: > zeby bylo jasne - od spozywania produktow z pelnoziarnistej maki pszennej z pew > mnoscia nikt nie umarl. > ale tak naprawde bardziej szkodza one naszym jelitom niz pomagaja. w szczegolno > sci w przypadku wrazliwego ukladu trawiennego lepiej ich nie jesc (jak i chleba > na zakwasie ze sklepu) To, czego nie rozumiem zupelnie, to produkty pelnoziarniste dla dzieci od 1-wszego roku zycia. ... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 12:13 no, a ile dzieci ma celiakie? przynajmniej tu w niemczech zastraszajaco duzo. a niemieccy rodzice bardzo dbaja zeby dziecko sie w ich pojeciu "zdrowo" odzywialo: bio warzywka, produkty z pelnego przemialu itp wlasnie. biala maka zreszta naprawde nie jest zdrowa i naprawde za duzo jej jemy. aka10 napisała: > ania_m66 napisała: > > > > zeby bylo jasne - od spozywania produktow z pelnoziarnistej maki pszennej > z pew > > mnoscia nikt nie umarl. > > ale tak naprawde bardziej szkodza one naszym jelitom niz pomagaja. w szcz > egolno > > sci w przypadku wrazliwego ukladu trawiennego lepiej ich nie jesc (jak i > chleba > > na zakwasie ze sklepu) > > To, czego nie rozumiem zupelnie, to produkty pelnoziarniste dla dzieci od 1-wsz > ego roku zycia. ... > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.14, 13:42 IMO cały problem z pełnoziarnistymi polega na tym, że brak im zasadniczej cechy, za którą tak kochamy makarony. Brak im mianowicie tego idealnego - oczekiwanego przez smakoszy - balansu między jędrnością, lekką twardością (na którą Włosi znaleźli idealne określenie al dente) a swego rodzaju kleistością, lepkością zapewnioną przez dużą ilość skrobi, dzięki czemu makaron może idealnie współgrać z sosem i komponować się z dodatkami. Jak tu zatem przyrządzić dobrą potrawę, skoro już na samym etapie gotowania makaronu nie można uzyskać z makaronem pełnoziarnistym zadowalającego efektu? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 13.04.14, 10:31 "...gdzies kiedys wyczytalam, ze we wloszech ten makaron i platki pelnoziarnistego ryzu leza na stoisku z karma dla psow, ale nie jest to zweryfkowana informacja. moze linn to potwierdzi?..." Nie potwierdzam. To zart jakis? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 12:08 oczywiscie pomylilam sie :) chodzilo o pelnoziarniste platki ryzowe. makaronem przeciez nikt psow nie karmi. natomast platki ryzowe pewnie mozna, bo i w niemczech mozna. linn_linn napisała: > "...gdzies kiedys wyczytalam, ze we wloszech ten makaron i platki pelnoziarnist > ego ryzu leza na stoisku z karma dla psow, ale nie jest to zweryfkowana informa > cja. moze linn to potwierdzi?..." > > Nie potwierdzam. To zart jakis? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 14:01 Nie widzialam tych produktow sprzedawanych razem. Platki razowe ryzowe dla ludzi znam, dla psow musze sprawdzic / na pewno te dla dwunoznych nie sa sprzedawane razem z karma dla psow /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim.maior Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? IP: *.warmia.mazury.pl 14.04.14, 15:50 Makaronem psy się, owszem, karmi. Czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 18:51 pierwsze slysze. oczywiscie abstrachujac od patologii traktujacej swoje czworonogi jako smietnik do utylizacji odpadkow kuchennych. Gość portalu: mim.maior napisał(a): > Makaronem psy się, owszem, karmi. Czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 21.04.14, 18:08 ania_m66 napisała: > pierwsze slysze. > oczywiscie abstrachujac od patologii traktujacej swoje czworonogi jako smietnik > do utylizacji odpadkow kuchennych. > animalia.pl/produkt,2494,,hilton-makaron-dla-psow-muszelki-3kg.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim.maior Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? IP: *.warmia.mazury.pl 14.04.14, 09:31 Aż cud, że ludzkość dotychczas nie wyginęła. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 12:09 a od czego tym razem? Gość portalu: mim.maior napisał(a): > Aż cud, że ludzkość dotychczas nie wyginęła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim.maior Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? IP: *.warmia.mazury.pl 14.04.14, 15:49 Od tej pszenicy śmiercionośnej, ofkors. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 18:49 szkoda, myslalam, ze opiekunka tego forum potrafi czytac moje posty ze zrozumieniem. niestety mylilam sie :( Gość portalu: mim.maior napisał(a): > Od tej pszenicy śmiercionośnej, ofkors. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x kupuj pełnoziarnisty ale z jajami! IP: *.unitymediagroup.de 12.04.14, 16:55 Najczęściej przesadzają z tą zdrowotnością i nie dodają jajek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 10:50 one tak sobie maja ze nie każdy je uwielbia:) Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 11:40 Niestety, nie pomogę, żaden mi nie smakuje. Aby zwykły makaron był zdrowszy, wystarczy dodać do niego warzywa i też będzie źródło błonnika. Pełnoziarnistego makaronu jest niewiele na półkach sklepowych. Sama czasem się zastanawiam, kto go kupuje. Chyba tylko fanatycy zdrowego (w ich mniemaniu) jedzenia. Nikt mi nigdy nie zaserwował pełnoziarnistego makaronu na obiedzie. W restauracjach chyba też jest nieobecny. Obserwując czasem, co ludzi przede mną wrzucili na taśmę przy kasie, też nie widuję, aby ktoś kupował razowy. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 14:05 Ja kupuje, ale w stosunku do lacznej ilosci makaronu nie wiecej niz 10-15 %. Fanatykiem zdrowego jedzenia na pewno nie jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 14:10 Makaron pelnoziarnisty jest 2-3 razy drozszy od klasycznego, a to nie sprzyja jego popularnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 14:40 A z czym najczęściej go jadasz? Miałam kilka podejść do razowego, z nadzieją, że się do niego przekonam, ale nie udało się. Ale za to np. makaron z farro czasem lubię zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 14.04.14, 15:01 Najczesciej z sosami warzywnymi. Pierwsze podejscie przed laty bylo jednak nieudane. Moze ten makaron byl kiedys gorszy, a moze przyczyna byly spaghetti / nie lubie ogolnie rzecz biorac /. Odpowiedz Link Zgłoś
frestre Re: Makarony pełnoziarniste - produkują smaczne? 15.04.14, 21:35 z krewetkami z patelni - w czosnku i zielonej pietruszce Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus owszem, każdy makaron pełnoziarnisty, jaki 20.04.14, 18:06 jadła, był smaczny. Ja mieszam ciemny i jasny, ale szczerze pisząc, nie wyczuwam różnicy w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu ggigus pilnie do lekarza 21.04.14, 00:22 ale szczerze pisząc, nie wyczuwam różnicy w smaku. ----------- Przyczyny zaburzeń smakowych: zmiany wrodzone uwarunkowane genetycznie polegające na niewykształceniu kubków smakowych zapalenia błony śluzowej jamy ustnej i języka najczęściej popromienne- jako skutek radioterapii nowotworów zlokalizowanych w obrębie głowy po operacjach otolaryngologicznych w obszarze twarzoczaszki, które zaburzają prawidłowe stosunki anatomiczne: resekcje języka rozległe operacje nowotworów dna jamy ustnej rozległe operacje części ustnej gardła i w zakresie podniebienia stan po laryngektomii całkowitej operacje gruczołów ślinowych zmniejszające ilość lub skład wydzielanej śliny do jamie ustnej zabiegi otochirurgiczne w obszarze jamy bębenkowej, których konsekwencją jest przecięcie struny bębenkowej choroby ogólnoustrojowe w tym metaboliczne: cukrzyca przewlekła niewydolność nerek choroby wątroby zaburzenie gospodarki niektórych pierwiastków śladowych szczególnie cynku i miedzi, które biorą udział w przetwarzaniu bodźców smakowych na poziomie komórkowym- zaburzenia te mogą być także wynikiem wymienionych wyżej chorób ogólnoustrojowych awitaminozy szczególnie z grupy B oraz witaminy A choroby endokrynologiczne hipotyreoza niedoczynność kory nadnerczy zespół złego wchłaniania- na skutek niedoborów witaminowych i pierwiastków śladowych przewlekłe stosowanie używek i środków odurzających neuroinfekcje uszkadzające nerwy czaszkowe, którymi biegną bodźce smakowe: (VII, IX, X) choroby pasożytnicze: akantameboza urazy mózgoczaszki i inne choroby mózgu prowadzące do uszkodzenia kory smakowej podrażnienia kory smakowej padaczka z aurą smakową zaburzenia smakowe występujące w psychozach np. w schizofrenii przewlekłe stosowanie niektórych leków Odpowiedz Link Zgłoś