22.05.14, 15:20
Co przeważnie jadacie na kolację? Na codzienną typową kolację, nie świąteczną.
Planujecie to czy idziecie na żywioł? Staracie się jadać "zdrowo" albo dietetycznie?
Co dzisiaj będziecie mieć na kolację?
Obserwuj wątek
    • mmagi Re: Kolacje 22.05.14, 15:22
      aleś płodna;)

a Ty co bedziesz dziś jadła??
      • squirk Re: Kolacje 22.05.14, 15:43
        mmagi napisała:

> aleś płodna;)

Wegetroll albo przygotowanie do pseudosprytnego spamu, wkrótce się przekonamy.
        A na kolację młode kurczęta, polecam.
        :-)
        • mmagi Re: Kolacje 22.05.14, 15:46
          a skad te młode kurczeta??
          • squirk Re: Kolacje 22.05.14, 15:49
            mmagi napisała:

> a skad te młode kurczeta??

Z zamówienia od rzeźnika, wspomniał tydzień temu że będą w ofercie i czy też chcę - i też chciałam :-)
            O ile wiem w Polsce też można kupić, na pewno były w Leclerc, na Allegro też się jakaś firma dla "vipów" reklamowała, były kurczęta, foie gras, trufle itp, w Warszawie szukałabym w Befsztyku.
            • mmagi Re: Kolacje 22.05.14, 15:57
              zamówiła u rzeżnika.........jessu jaki luksus,no niestety u nas dalego do czegoś takiego:/
              Do Leclerca mi daleko,a allegro no moze,poszukam ten Befsztyk:D
              • squirk Re: Kolacje 22.05.14, 16:07
                mmagi napisała:

> zamówiła u rzeżnika.........jessu jaki luksus,no niestety u nas dalego do czego
                > ś takiego:/

Powoli przywykam do tego, że to codzienność i coś zwyczajnego ale kiedy po raz pierwszy weszłam do Buckley Butchers (www.fxbuckleybutchers.ie/) myślałam, że się nie ruszę przez kwadrans z wrażenia, dwa połączone sklepy mięsne w których było chyba wszystko poza o czym mogłam pomyśleć, plus świadomość, że jeśli czegoś nie ma, to mogę to zamówić. Teraz kupuję u świetnego rzeźnika w mojej dzielnicy, niewiele mniejszy wybór i obsługa taka, że człowiek czuje się najważniejszy na świecie nawet, kiedy wpadnie przemoczony i sam nie wie, czego chce ;-)

> Do Leclerca mi daleko,a allegro no moze,poszukam ten Befsztyk:D

Befsztyk to jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy, sklep mięsny w Warszawie, mają nawet grasicę, nie zdążyłam zamówić ale zapytam tutaj. Powodzenia w "polowaniu" :-)
                • mmagi Re: Kolacje 22.05.14, 16:22
                  weź bom osłabła:(

Befsztyk to sklep na Puławskiej,jak narazie to faktycznie nic go nie przebiło:)
                  • squirk Re: Kolacje 22.05.14, 16:32
                    mmagi napisała:

> weź bom osłabła:(

Przyjeżdżaj, jeśli jesteś specjalistką od IT (albo drugą połówką specjalisty) może będę mogła pomóc, jeśli jesteś zainteresowana napisz na gazetowy :-)

> Befsztyk to sklep na Puławskiej,jak narazie to faktycznie nic go nie przebiło:)

Wiem, można nawet kozinę zamówić o ile pamiętam, tu jest głównie drób (różne gatunki, rozmiary, kurczaki już faszerowane), jagnięcina i wołowina, ale taka, że słów brak, nawet w Lidlu jest mięso o różnych stopniach dojrzałości. Jako mięsożercy jesteśmy zachwyceni. Do tego małosolne i pomidory malinowe z polskiego sklepu i jest świetnie.
                    • mmagi Re: Kolacje 22.05.14, 16:36
                      nie jestem spec od IT:(,połowy nie mam.............ale może poszukam w tej dziedzinie:D
                  • very.martini Re: Kolacje 25.05.14, 01:08
                    > Befsztyk to sklep na Puławskiej,jak narazie to faktycznie nic go nie przebiło:)

to poproś, żeby pokroił Ci zrazówkę pan Grzegorz K., a potem porównaj z tą pokrojoną w Befsztyku i zobaczysz, że Befsztyk jednak ma do czego równać:)) Z całą sympatią i sentymentem do Befsztyka.

16%VOL
                    22%VAT
                • roseanne Re: Kolacje 22.05.14, 18:14
                  tia, takie niby nic, normalnosc, a cieszy, nie? :-)
                  taki prawdziwy sklep z miesem, gdzie widza jak pokroic, znaja sie na kawalkach i
                  wogole cud miod malina

a zeby bylo na temat - jak mam duzy obiad to na kolacje salata
                  a jak mam obiad w biegu, typu kanapki i salata, to na kolacje cieple danie

wczoraj mialam dzien podrozny i jedzenie po lebkach, wiec dzis sie rozpieszczam - tadzina z kurczaka z oliwkami i marynowanymi cytrynami z kasza jaglana
                  • squirk Re: Kolacje 22.05.14, 18:27
                    roseanne napisała:

> tia, takie niby nic, normalnosc, a cieszy, nie? :-)

Bardzo, a co ciekawe najbardziej przeżywa to moja Mama, co wieczór dzwonię i niemal co wieczór pyta czy byłam dziś u rzeźnika, ogromnie ją cieszy że mam takie możliwości kulinarne bo to ona uczyła mnie gotować i jest dumna, że się w tej kwestii rozwijam :-)

> wczoraj mialam dzien podrozny i jedzenie po lebkach, wiec dzis sie rozpieszczam
                    > - tadzina z kurczaka z oliwkami i marynowanymi cytrynami z kasza jaglana

Marynujesz cytryny sama czy kupujesz? Warto je zrobić samodzielnie? Do czego poza tadżinami mogłabym ich używać?
                    • roseanne Re: Kolacje 22.05.14, 19:18
                      kupilam gotowe w jednym z licznych egzotycznych sklepikow, sloiczek 300 ml kosztowal tyle co surowiec,
                      sama jeszcze nie marynowalam, sloiczek wystarcza na dlugo bardzo

dodaje do kuchni arabskiej i indyjskiej
      • tomatydyna Re: Kolacje 22.05.14, 17:01
        mmagi napisała:

> a Ty co bedziesz dziś jadła??

Placuszki-naleśniki z bananami :)
        • aqua48 Re: Kolacje 22.05.14, 18:39
          tomatydyna napisała:

> Placuszki-naleśniki z bananami :)

Ja dodaję do takich placuszków jabłko tarte na grubej tarce, rodzynki i skórkę pomarańczową. Polewam chlustem kwaśnej gęstej śmietany i posypuję cukrem z cynamonem. Są lepsze...
          • euro-puls Re: Kolacje 23.05.14, 14:51
            aqua48 napisała:

> tomatydyna napisała:
            >
            > > Placuszki-naleśniki z bananami :)
            >
            > Ja dodaję do takich placuszków jabłko tarte na grubej tarce, rodzynki i skórkę
            > pomarańczową. Polewam chlustem kwaśnej gęstej śmietany i posypuję cukrem z cyna
            > monem. Są lepsze...

U mnie niedawno były z rabarbarem.

• Gość: klik Mimry z mamrami. IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 15:24
      Dżejzus. Jakie to ma znaczenie?
    • lled Re: Kolacje 22.05.14, 15:43
      a co to jest typowa kolacja?
      • aqua48 Re: Kolacje 22.05.14, 16:28
        Na typową kolację jem michę jogurtu z owocami i musli. Na nietypową - jajecznicę na boczku, albo grzanki francuskie :)
        • mmagi Re: Kolacje 22.05.14, 16:37
          nietypowa lepsza:)
          • aqua48 Re: Kolacje 22.05.14, 18:36
            mmagi napisała:

> nietypowa lepsza:)

Lubię i takie i takie. A czasami mam też ochotę na kasze mannę na mleku na kolację i wtedy taką sobie robię :)
    • monica.sokolovsky Dzisiaj 22.05.14, 16:55
      Dzisiaj zjem tylko dużo pachnących truskawek.
      • monica.sokolovsky Re: Dzisiaj 23.05.14, 08:53
        A dzisiaj będziemy jeść pachnące, soczyste mango. Już nie mogę się doczekać.
        • monica.sokolovsky Re: Dzisiaj 25.05.14, 13:41
          Zapiekane młode ziemniaki z kalafiorem i pomidorami.
          • squirk Re: Dzisiaj 25.05.14, 17:06
            monica.sokolovsky napisała:

> Zapiekane młode ziemniaki z kalafiorem i pomidorami.

Pieczony kurczak, ogromny więc na jutro też zostanie, plus frytki, surówka, wino.
    • tomatydyna Na dzisiaj mam już pomysł 23.05.14, 07:42
      Kuskus z oliwkami, ogórkami, kukurydzą, imbirem. Będzie pyszne.
      • tomatydyna Re: Na dzisiaj mam już pomysł 26.05.14, 13:50
        Po prostu bułeczki z pastą słonecznikową, czarnymi oliwkami i chrupiącą kalarepką. Do popicia sok warzywny - marchew, seler, ogórek...
        • tomatydyna Re: Na dzisiaj mam już pomysł 29.05.14, 10:41
          Dzisiaj koleżanka przyniesie swojskie ciasto z galaretką i owocami. Do tego będzie zapewne herbatka cynamonowa.
    • lumpekos Re: Sądzisz ludzi według siebie lumpie? 23.05.14, 08:40
      Gość portalu: klik napisał(a):

> Napisałem "normalni ludzie"

Znasz kogoś "normalnego" oprócz siebie?
    • euro-puls Dzisiaj sezonowo 23.05.14, 14:49
      Pieczone zielone szparagi z pieczarkami i orzechami oraz świeże pieczywo i dobra cejlońska herbatka.

• squirk Re: Dzisiaj sezonowo 23.05.14, 17:44
        euro-puls napisał:

> Pieczone zielone szparagi z pieczarkami i orzechami oraz świeże pieczywo i dobr
        > a cejlońska herbatka.

Wielkie steki wołowe, wedges, domowa surówka. Miały być okonie morskie ale rzeźnik miał dziś w ofercie takie steki, że zmieniłam plany.

Btw - młode kurczęta wyszły rewelacyjnie, zamówiłam kolejne i bardzo namawiam do tego wszystkich, którzy mają do takich kurcząt dostęp, coś niesamowitego, koniecznie kupcie, następne zrobię z nadzieniem z pistacjami.

W Polsce ma podobnież być słoneczny weekend, mam nadzieję, że mięsa na grilla już kupione i zamarynowane, znajomym aż przypominajki powysyłałam żeby poszli do mięsnego, u mnie zimno i sztormowo ale będę się cieszyła tym, że ich weekend będzie ciepły i udany kulinarnie, sama muszę na grillowanie trochę poczekać, na pociechę mamy steki. :-)
      • euro-puls Re: Dzisiaj sezonowo 27.05.14, 11:23
        Młode ziemniaki ze szaragami i papryką w sosie musztardowym.
        Kompot z rabarbaru.

• mmagi Re: Dzisiaj sezonowo 27.05.14, 12:41
          wszystko pieczone?
          • euro-puls Re: Dzisiaj sezonowo 27.05.14, 17:04
            mmagi napisała:

> wszystko pieczone?

A jak myślisz?
            • mmagi Re: Dzisiaj sezonowo 28.05.14, 12:24
              myślenie nic do tego nie ma
              mogą byż tez gotowane na parze........nieprawdaż??
              • euro-puls Re: Dzisiaj sezonowo 28.05.14, 15:39
                mmagi napisała:

> myślenie nic do tego nie ma

Myślenie przydaje się zawsze :)

> mogą byż tez gotowane na parze........nieprawdaż??

Tym razem było gotowane.
                • kk345 Re: Dzisiaj sezonowo 28.05.14, 23:40
                  Sos musztardowy zupełnie nie pasuje w tym zestawie...
        • squirk Re: Dzisiaj sezonowo 27.05.14, 17:53
          Okonie morskie, młode ziemniaki, surówki jeszcze nie wymyśliłam.
          Zamówiłam mnóstwo ryb i owoców morza więc na pewno zdominują jadłospis na najbliższe dni.
      • esneray Dzisiaj też sezonowo 07.06.14, 12:20
        Fasolka szparagowa z wody. Sezon na fasolkę szparagową nadszedł :)
    • Gość: mika Re: Kolacje IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.14, 22:09
      Rybe lub mieso z warzywami. Zima cieple, np. pieczone na milion sposobow i wariantow smakowych, latem na zimno (np. salatka). Proporcje: gora warzyw, troche bialka.
    • triismegistos Re: Kolacje 26.05.14, 14:51
      Dzisiaj będzie botwinka albo szparagi pieczone w boczku. Jeszcze nie wiem, luby wybiera kolejno.sć.
    • euro-puls Re: Kolacje 03.06.14, 17:52
      Szykuję gotowaną kolorową fasolkę.
      • squirk Re: Kolacje 03.06.14, 17:56
        Kurczak w winie. I wino.
        • lumpekos Re: Kolacje 04.06.14, 09:19
          Nie pijam alkoholu.
    • Gość: Endy Re: Kolacje IP: *.gdynia.mm.pl 03.06.14, 20:39
      Kolację jadamy zazwyczaj tylko weekendowo, w tyg. jest to obiadokolacja, więc typowo obiadowo , natomiast weekendowo, kiedy możemy obiad zjeść o normalnej porze, na kolację zazwyczaj jakaś sałatka, sałata z grillowanym/pieczonym kawałkiem drobiu/ryby, kanapki/grzanki z jakąś pastą, zapiekanki, a czasem nawet pizza :) dziś gołąbki w sosie pomidorowym:) i grzane piwo z miodem, imbirem, goździkami i cytryną pod kocykiem na rozgrzanie;)
    • lumpekos Duża picca 04.06.14, 09:20
      Zamówię piccę. Dużą.
    • mhr2 Re: Kolacje 04.06.14, 10:30
      ryba, warzywa lub mleczny napój z truskawkami, steak albo inne mieso, zalezy od apetytu, a on zawsze zdrowy:)
    • czerwcowa.burza Re: Kolacje 05.06.14, 10:14
      Dzisiaj planuję makaron z sosem pomidorowo-paprykowym.
      • mhr2 Re: Kolacje 07.06.14, 12:26
        "makaron"szparagowy z tym sosem polecam:)
    • tomatydyna W ogrodzie 12.06.14, 09:39
      Dzisiaj mam kolację w ogrodzie. Będzie gotowany młody bób, galaretki z borówkami, ciasteczka i herbatka.

• lenamagda11 Re: Kolacje 01.12.21, 14:55
      Ja często jem kanapki albo sałatkę grecką ;)
      • kobalt_x Re: Kolacje 05.12.21, 19:25
        Ja w ogóle nie jem kolacji.
    • mimoza91 Re: Kolacje 12.01.22, 19:35
      Z reguły jakieś kanapki, ewentualnie parówki/ kiełbaski
    • erikaschneider77777 Re: Kolacje 18.01.22, 10:23
      Czasami jem trochę chleba z dodatkami, ale nie za dużo i przynajmniej 4 godziny przed pójściem spać. Jeśli mam coś ugotowanego, jem to również na kolację. Dużo zależy od tego, co masz w lodówce lub czy masz ugotowane jedzenie. Jest też możliwość zamówienia jedzenia, ale czegoś lekkiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka