tomatydyna 22.05.14, 15:20 Co przeważnie jadacie na kolację? Na codzienną typową kolację, nie świąteczną. Planujecie to czy idziecie na żywioł? Staracie się jadać "zdrowo" albo dietetycznie? Co dzisiaj będziecie mieć na kolację? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: Kolacje 22.05.14, 15:43 mmagi napisała: > aleś płodna;) Wegetroll albo przygotowanie do pseudosprytnego spamu, wkrótce się przekonamy. A na kolację młode kurczęta, polecam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Kolacje 22.05.14, 15:49 mmagi napisała: > a skad te młode kurczeta?? Z zamówienia od rzeźnika, wspomniał tydzień temu że będą w ofercie i czy też chcę - i też chciałam :-) O ile wiem w Polsce też można kupić, na pewno były w Leclerc, na Allegro też się jakaś firma dla "vipów" reklamowała, były kurczęta, foie gras, trufle itp, w Warszawie szukałabym w Befsztyku. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Kolacje 22.05.14, 15:57 zamówiła u rzeżnika.........jessu jaki luksus,no niestety u nas dalego do czegoś takiego:/ Do Leclerca mi daleko,a allegro no moze,poszukam ten Befsztyk:D Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Kolacje 22.05.14, 16:07 mmagi napisała: > zamówiła u rzeżnika.........jessu jaki luksus,no niestety u nas dalego do czego > ś takiego:/ Powoli przywykam do tego, że to codzienność i coś zwyczajnego ale kiedy po raz pierwszy weszłam do Buckley Butchers (www.fxbuckleybutchers.ie/) myślałam, że się nie ruszę przez kwadrans z wrażenia, dwa połączone sklepy mięsne w których było chyba wszystko poza o czym mogłam pomyśleć, plus świadomość, że jeśli czegoś nie ma, to mogę to zamówić. Teraz kupuję u świetnego rzeźnika w mojej dzielnicy, niewiele mniejszy wybór i obsługa taka, że człowiek czuje się najważniejszy na świecie nawet, kiedy wpadnie przemoczony i sam nie wie, czego chce ;-) > Do Leclerca mi daleko,a allegro no moze,poszukam ten Befsztyk:D Befsztyk to jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy, sklep mięsny w Warszawie, mają nawet grasicę, nie zdążyłam zamówić ale zapytam tutaj. Powodzenia w "polowaniu" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Kolacje 22.05.14, 16:22 weź bom osłabła:( Befsztyk to sklep na Puławskiej,jak narazie to faktycznie nic go nie przebiło:) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Kolacje 22.05.14, 16:32 mmagi napisała: > weź bom osłabła:( Przyjeżdżaj, jeśli jesteś specjalistką od IT (albo drugą połówką specjalisty) może będę mogła pomóc, jeśli jesteś zainteresowana napisz na gazetowy :-) > Befsztyk to sklep na Puławskiej,jak narazie to faktycznie nic go nie przebiło:) Wiem, można nawet kozinę zamówić o ile pamiętam, tu jest głównie drób (różne gatunki, rozmiary, kurczaki już faszerowane), jagnięcina i wołowina, ale taka, że słów brak, nawet w Lidlu jest mięso o różnych stopniach dojrzałości. Jako mięsożercy jesteśmy zachwyceni. Do tego małosolne i pomidory malinowe z polskiego sklepu i jest świetnie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Kolacje 22.05.14, 16:36 nie jestem spec od IT:(,połowy nie mam.............ale może poszukam w tej dziedzinie:D Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: Kolacje 25.05.14, 01:08 > Befsztyk to sklep na Puławskiej,jak narazie to faktycznie nic go nie przebiło:) to poproś, żeby pokroił Ci zrazówkę pan Grzegorz K., a potem porównaj z tą pokrojoną w Befsztyku i zobaczysz, że Befsztyk jednak ma do czego równać:)) Z całą sympatią i sentymentem do Befsztyka. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Kolacje 22.05.14, 18:14 tia, takie niby nic, normalnosc, a cieszy, nie? :-) taki prawdziwy sklep z miesem, gdzie widza jak pokroic, znaja sie na kawalkach i wogole cud miod malina a zeby bylo na temat - jak mam duzy obiad to na kolacje salata a jak mam obiad w biegu, typu kanapki i salata, to na kolacje cieple danie wczoraj mialam dzien podrozny i jedzenie po lebkach, wiec dzis sie rozpieszczam - tadzina z kurczaka z oliwkami i marynowanymi cytrynami z kasza jaglana Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Kolacje 22.05.14, 18:27 roseanne napisała: > tia, takie niby nic, normalnosc, a cieszy, nie? :-) Bardzo, a co ciekawe najbardziej przeżywa to moja Mama, co wieczór dzwonię i niemal co wieczór pyta czy byłam dziś u rzeźnika, ogromnie ją cieszy że mam takie możliwości kulinarne bo to ona uczyła mnie gotować i jest dumna, że się w tej kwestii rozwijam :-) > wczoraj mialam dzien podrozny i jedzenie po lebkach, wiec dzis sie rozpieszczam > - tadzina z kurczaka z oliwkami i marynowanymi cytrynami z kasza jaglana Marynujesz cytryny sama czy kupujesz? Warto je zrobić samodzielnie? Do czego poza tadżinami mogłabym ich używać? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Kolacje 22.05.14, 19:18 kupilam gotowe w jednym z licznych egzotycznych sklepikow, sloiczek 300 ml kosztowal tyle co surowiec, sama jeszcze nie marynowalam, sloiczek wystarcza na dlugo bardzo dodaje do kuchni arabskiej i indyjskiej Odpowiedz Link Zgłoś
tomatydyna Re: Kolacje 22.05.14, 17:01 mmagi napisała: > a Ty co bedziesz dziś jadła?? Placuszki-naleśniki z bananami :) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kolacje 22.05.14, 18:39 tomatydyna napisała: > Placuszki-naleśniki z bananami :) Ja dodaję do takich placuszków jabłko tarte na grubej tarce, rodzynki i skórkę pomarańczową. Polewam chlustem kwaśnej gęstej śmietany i posypuję cukrem z cynamonem. Są lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
euro-puls Re: Kolacje 23.05.14, 14:51 aqua48 napisała: > tomatydyna napisała: > > > Placuszki-naleśniki z bananami :) > > Ja dodaję do takich placuszków jabłko tarte na grubej tarce, rodzynki i skórkę > pomarańczową. Polewam chlustem kwaśnej gęstej śmietany i posypuję cukrem z cyna > monem. Są lepsze... U mnie niedawno były z rabarbarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Mimry z mamrami. IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 15:24 Dżejzus. Jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kolacje 22.05.14, 16:28 Na typową kolację jem michę jogurtu z owocami i musli. Na nietypową - jajecznicę na boczku, albo grzanki francuskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kolacje 22.05.14, 18:36 mmagi napisała: > nietypowa lepsza:) Lubię i takie i takie. A czasami mam też ochotę na kasze mannę na mleku na kolację i wtedy taką sobie robię :) Odpowiedz Link Zgłoś
monica.sokolovsky Dzisiaj 22.05.14, 16:55 Dzisiaj zjem tylko dużo pachnących truskawek. Odpowiedz Link Zgłoś
monica.sokolovsky Re: Dzisiaj 23.05.14, 08:53 A dzisiaj będziemy jeść pachnące, soczyste mango. Już nie mogę się doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
monica.sokolovsky Re: Dzisiaj 25.05.14, 13:41 Zapiekane młode ziemniaki z kalafiorem i pomidorami. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Dzisiaj 25.05.14, 17:06 monica.sokolovsky napisała: > Zapiekane młode ziemniaki z kalafiorem i pomidorami. Pieczony kurczak, ogromny więc na jutro też zostanie, plus frytki, surówka, wino. Odpowiedz Link Zgłoś
tomatydyna Na dzisiaj mam już pomysł 23.05.14, 07:42 Kuskus z oliwkami, ogórkami, kukurydzą, imbirem. Będzie pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
tomatydyna Re: Na dzisiaj mam już pomysł 26.05.14, 13:50 Po prostu bułeczki z pastą słonecznikową, czarnymi oliwkami i chrupiącą kalarepką. Do popicia sok warzywny - marchew, seler, ogórek... Odpowiedz Link Zgłoś
tomatydyna Re: Na dzisiaj mam już pomysł 29.05.14, 10:41 Dzisiaj koleżanka przyniesie swojskie ciasto z galaretką i owocami. Do tego będzie zapewne herbatka cynamonowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpekos Re: Sądzisz ludzi według siebie lumpie? 23.05.14, 08:40 Gość portalu: klik napisał(a): > Napisałem "normalni ludzie" Znasz kogoś "normalnego" oprócz siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
euro-puls Dzisiaj sezonowo 23.05.14, 14:49 Pieczone zielone szparagi z pieczarkami i orzechami oraz świeże pieczywo i dobra cejlońska herbatka. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Dzisiaj sezonowo 23.05.14, 17:44 euro-puls napisał: > Pieczone zielone szparagi z pieczarkami i orzechami oraz świeże pieczywo i dobr > a cejlońska herbatka. Wielkie steki wołowe, wedges, domowa surówka. Miały być okonie morskie ale rzeźnik miał dziś w ofercie takie steki, że zmieniłam plany. Btw - młode kurczęta wyszły rewelacyjnie, zamówiłam kolejne i bardzo namawiam do tego wszystkich, którzy mają do takich kurcząt dostęp, coś niesamowitego, koniecznie kupcie, następne zrobię z nadzieniem z pistacjami. W Polsce ma podobnież być słoneczny weekend, mam nadzieję, że mięsa na grilla już kupione i zamarynowane, znajomym aż przypominajki powysyłałam żeby poszli do mięsnego, u mnie zimno i sztormowo ale będę się cieszyła tym, że ich weekend będzie ciepły i udany kulinarnie, sama muszę na grillowanie trochę poczekać, na pociechę mamy steki. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
euro-puls Re: Dzisiaj sezonowo 27.05.14, 11:23 Młode ziemniaki ze szaragami i papryką w sosie musztardowym. Kompot z rabarbaru. Odpowiedz Link Zgłoś
euro-puls Re: Dzisiaj sezonowo 27.05.14, 17:04 mmagi napisała: > wszystko pieczone? A jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Dzisiaj sezonowo 28.05.14, 12:24 myślenie nic do tego nie ma mogą byż tez gotowane na parze........nieprawdaż?? Odpowiedz Link Zgłoś
euro-puls Re: Dzisiaj sezonowo 28.05.14, 15:39 mmagi napisała: > myślenie nic do tego nie ma Myślenie przydaje się zawsze :) > mogą byż tez gotowane na parze........nieprawdaż?? Tym razem było gotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Dzisiaj sezonowo 28.05.14, 23:40 Sos musztardowy zupełnie nie pasuje w tym zestawie... Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Dzisiaj sezonowo 27.05.14, 17:53 Okonie morskie, młode ziemniaki, surówki jeszcze nie wymyśliłam. Zamówiłam mnóstwo ryb i owoców morza więc na pewno zdominują jadłospis na najbliższe dni. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
esneray Dzisiaj też sezonowo 07.06.14, 12:20 Fasolka szparagowa z wody. Sezon na fasolkę szparagową nadszedł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Kolacje IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.14, 22:09 Rybe lub mieso z warzywami. Zima cieple, np. pieczone na milion sposobow i wariantow smakowych, latem na zimno (np. salatka). Proporcje: gora warzyw, troche bialka. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kolacje 26.05.14, 14:51 Dzisiaj będzie botwinka albo szparagi pieczone w boczku. Jeszcze nie wiem, luby wybiera kolejno.sć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endy Re: Kolacje IP: *.gdynia.mm.pl 03.06.14, 20:39 Kolację jadamy zazwyczaj tylko weekendowo, w tyg. jest to obiadokolacja, więc typowo obiadowo , natomiast weekendowo, kiedy możemy obiad zjeść o normalnej porze, na kolację zazwyczaj jakaś sałatka, sałata z grillowanym/pieczonym kawałkiem drobiu/ryby, kanapki/grzanki z jakąś pastą, zapiekanki, a czasem nawet pizza :) dziś gołąbki w sosie pomidorowym:) i grzane piwo z miodem, imbirem, goździkami i cytryną pod kocykiem na rozgrzanie;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Kolacje 04.06.14, 10:30 ryba, warzywa lub mleczny napój z truskawkami, steak albo inne mieso, zalezy od apetytu, a on zawsze zdrowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowa.burza Re: Kolacje 05.06.14, 10:14 Dzisiaj planuję makaron z sosem pomidorowo-paprykowym. Odpowiedz Link Zgłoś
tomatydyna W ogrodzie 12.06.14, 09:39 Dzisiaj mam kolację w ogrodzie. Będzie gotowany młody bób, galaretki z borówkami, ciasteczka i herbatka. Odpowiedz Link Zgłoś
lenamagda11 Re: Kolacje 01.12.21, 14:55 Ja często jem kanapki albo sałatkę grecką ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mimoza91 Re: Kolacje 12.01.22, 19:35 Z reguły jakieś kanapki, ewentualnie parówki/ kiełbaski Odpowiedz Link Zgłoś
erikaschneider77777 Re: Kolacje 18.01.22, 10:23 Czasami jem trochę chleba z dodatkami, ale nie za dużo i przynajmniej 4 godziny przed pójściem spać. Jeśli mam coś ugotowanego, jem to również na kolację. Dużo zależy od tego, co masz w lodówce lub czy masz ugotowane jedzenie. Jest też możliwość zamówienia jedzenia, ale czegoś lekkiego. Odpowiedz Link Zgłoś