IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 23.08.04, 16:58
Czy możecie mi podać jakiś dobry, sprawdzony przepis na guacamole?
Obserwuj wątek
    • jo.hanna Re: guacamole 23.08.04, 17:28
      1-2 miekkie avocado rozgniesc dobrze widelcem, ale nie na kompletna miazge.
      Dodac drobniutko posiekana cebule i ostra papryczke (tu juz decyduj sama jak
      pikantne ma byc guacamole), w kostke pokrojone pomidory (bez pestek, siekaj
      jedynie miazsz), sol, pieprz, sok w cytryny, drobno posiekana swieza kolendre
      (nigdy, przenigdy nie uzywaj sproszkowanej. Jesli nie masz kolendry pietruszka
      na upartego moze tez byc). To jest klasyczny meksykanski przepis. Niektorzy
      dodaja jeszcze lyzke gestej kwasnej smietany. Z kwasna smietana czy bez, to
      quacamole jest rewelacyjne. Ale nadaje sie do szybkiej konsumpcji
      • mysiulek08 Re: guacamole 23.08.04, 19:37
        z kolendry mozna zrezygnowac( osobiscie nie lubie), sok z limonki jest lepszy a
        i odrobina oliwy nie zaszkodzi, choc moze nie z oliwek, rekomenduje z pestek
        winogron. Zajadam sie tym sosem podawanym zreszta w kazdej restauracji z
        chrupiacymi tostami w oczekiwaniu na posilek. Mozna tez dodac odrobinke czosnku.
        • jo.hanna Re: guacamole 23.08.04, 21:05
          oczywiscie jesli chcesz isc w kierunku fussion to oczywiscie, oliwa jest dobra.
          Klasyczne guacamole z Mexico nie uzywa tluszczow innych niz olejek avocado.
          • mysiulek08 Re: guacamole 23.08.04, 23:07
            raczej nieczesto trzymam sie regul w kuchni:) Co do ortodoksyjnosci w uzywaniu
            tylko oleju z avocado w kuchni meksykanskiej bym polemizowala, zasiegne przy
            okazji jezyka u przyjaciolki rodzonej meksykanki i dam znac
    • Gość: El Padre Re: guacamole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 00:57
      Numer z pestką to pic na wodę. W orginale nie ma cytryny (to wymyślili
      francuzi, żeby nie ciemniało) Avocado się utlenia i dlatego trzeba robić
      guacamole i od razu jeść. Jak szykujesz na przyjęcie musisz dodać cytryny.
      Po drugie nie miażdżyć widelcem (wiem, że to wygodniej) tylko drewnianą
      pałką. ( w kontakcie z metalem utlenienie następuje szybciej) Poza tym jest
      kilkanaście wersji (z pomidorami lub bez, z kolendrą lub bez, ze śmietaną
      (ja z jogurtem) lub bez, z cebulą lub szczypiorkiem lub dymką itd.) ale
      zawsze jest super. Możesz podostrzyć papryczką lub dolać jalapeno czy
      tabasco w płynie i też nieźle. Poszukaj na forum bo ktoś całkiem niedawno
      podawał link z mnóstwem ciekawych przepisów. Ważne żeby było dojrzałe
      i miękkie. Lepiej zawsze kupić nie wygniecione przez innych twarde avocado,
      zawinąć ciasno w gazetę i zostawić w spokoju na dwa, trzy dni. Wtedy osiągnie
      wymarzoną maślaną konsystencję. Smacznego. Pozdrawiam.
      • kwik Re: guacamole 24.08.04, 09:41
        mozna takze przetrzec przez sitko - otrzymujemy gladka mase.
        nasze sztucznie dojrzewajace owoce maja zupelnie inna konsystencje (tamte
        rzeczywiscie wystarczy poglaskac widelcem :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka