Gość: Katka IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 23.08.04, 16:58 Czy możecie mi podać jakiś dobry, sprawdzony przepis na guacamole? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jo.hanna Re: guacamole 23.08.04, 17:28 1-2 miekkie avocado rozgniesc dobrze widelcem, ale nie na kompletna miazge. Dodac drobniutko posiekana cebule i ostra papryczke (tu juz decyduj sama jak pikantne ma byc guacamole), w kostke pokrojone pomidory (bez pestek, siekaj jedynie miazsz), sol, pieprz, sok w cytryny, drobno posiekana swieza kolendre (nigdy, przenigdy nie uzywaj sproszkowanej. Jesli nie masz kolendry pietruszka na upartego moze tez byc). To jest klasyczny meksykanski przepis. Niektorzy dodaja jeszcze lyzke gestej kwasnej smietany. Z kwasna smietana czy bez, to quacamole jest rewelacyjne. Ale nadaje sie do szybkiej konsumpcji Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: guacamole 23.08.04, 19:37 z kolendry mozna zrezygnowac( osobiscie nie lubie), sok z limonki jest lepszy a i odrobina oliwy nie zaszkodzi, choc moze nie z oliwek, rekomenduje z pestek winogron. Zajadam sie tym sosem podawanym zreszta w kazdej restauracji z chrupiacymi tostami w oczekiwaniu na posilek. Mozna tez dodac odrobinke czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Re: guacamole 23.08.04, 21:05 oczywiscie jesli chcesz isc w kierunku fussion to oczywiscie, oliwa jest dobra. Klasyczne guacamole z Mexico nie uzywa tluszczow innych niz olejek avocado. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: guacamole 23.08.04, 23:07 raczej nieczesto trzymam sie regul w kuchni:) Co do ortodoksyjnosci w uzywaniu tylko oleju z avocado w kuchni meksykanskiej bym polemizowala, zasiegne przy okazji jezyka u przyjaciolki rodzonej meksykanki i dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: guacamole 23.08.04, 23:12 Pamietaj tez zeby nie wyrzucic pestki awokado, trzymana w salterce wraz z guacamole sprawi, ze potrawa nie sciemnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_motylek Re: guacamole w wersji light 23.08.04, 23:11 ponoc mozna dodac tez troche zmiazdzonego groszku zielonego do avocado, bedzie wiecej ilosciowo i mniej kaloryczne.. nie probowalam ale zamierzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: guacamole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 00:57 Numer z pestką to pic na wodę. W orginale nie ma cytryny (to wymyślili francuzi, żeby nie ciemniało) Avocado się utlenia i dlatego trzeba robić guacamole i od razu jeść. Jak szykujesz na przyjęcie musisz dodać cytryny. Po drugie nie miażdżyć widelcem (wiem, że to wygodniej) tylko drewnianą pałką. ( w kontakcie z metalem utlenienie następuje szybciej) Poza tym jest kilkanaście wersji (z pomidorami lub bez, z kolendrą lub bez, ze śmietaną (ja z jogurtem) lub bez, z cebulą lub szczypiorkiem lub dymką itd.) ale zawsze jest super. Możesz podostrzyć papryczką lub dolać jalapeno czy tabasco w płynie i też nieźle. Poszukaj na forum bo ktoś całkiem niedawno podawał link z mnóstwem ciekawych przepisów. Ważne żeby było dojrzałe i miękkie. Lepiej zawsze kupić nie wygniecione przez innych twarde avocado, zawinąć ciasno w gazetę i zostawić w spokoju na dwa, trzy dni. Wtedy osiągnie wymarzoną maślaną konsystencję. Smacznego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: guacamole 24.08.04, 09:41 mozna takze przetrzec przez sitko - otrzymujemy gladka mase. nasze sztucznie dojrzewajace owoce maja zupelnie inna konsystencje (tamte rzeczywiscie wystarczy poglaskac widelcem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: guacamole IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 24.08.04, 08:37 Wielkie dzięki za wszystkie przepisy :) Już mi ślinka cieknie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: guacamole IP: 192.39.188.* 24.08.04, 10:06 Brzmi to wszystko pysznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka303 Re: guacamole IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 24.08.04, 21:59 u Pascala jest fajny przepis w odcinku >> Moja siostra >>> Odpowiedz Link Zgłoś