Dodaj do ulubionych

suszenie jagód

IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.14, 13:57
W jakiej temperaturze suszyć czarne jagody albo wiśnie? Ktoś przetrenował? Nie kupię suszarki, której użyję dwa razy w roku, mam b. dobry, nowy piekarnik elektryczny, a jagód bym sobie chętnie trochę ususzyła.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: suszenie jagód 08.07.14, 15:25
      Ja suszyłam na przewiewnym strychu, rozłożone na papierze. Można też na tacce na balkonie. Codziennie je "przetaczałam". Ususzyły się pięknie. Trwało to około 10 dni.
      • qubraq Re: suszenie jagód 08.07.14, 15:29
        Ja tak suszę zioła - nać selera i pietruchy, bazylie tymianek itp; tak jak grzyby ;-)
    • justynka.q Re: suszenie jagód 08.07.14, 16:47
      Jakie to są jagody? Czarne?
      • Gość: miki202 Re: suszenie jagód IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.14, 19:01
        Czarne. Leśne. Nie mam strychu. Nie mam balkonu. Nie mam dużego parapetu. Tak bywa. Myślałam o piekarniku.
    • Gość: Endy Re: suszenie jagód IP: *.gdynia.mm.pl 08.07.14, 21:33
      a do czego takie suszone sie nadaja? sa lepsze niz mrozone? tez mam duzo lesnych jagod, czesc mroze, czesc do sloika, warto moze jednak czesc wysuszyc?
      • jarek_zielona_pietruszka Re: suszenie jagód 08.07.14, 22:37
        Suszone jagody są doskonałym lekiem na biegunkę. Poza tym jako dodatek do ciast, kremów, kompotów. Ja rokrocznie suszę jagody. Lubię zimą pogryzać zamiast pestek .
        • Gość: miki202 Re: suszenie jagód IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.14, 23:05
          W jakiej temperaturze?
        • Gość: Endy Re: suszenie jagód IP: *.gdynia.mm.pl 08.07.14, 23:12
          dziekuje jarku z-p

zawsze do ciast/ nalesnikow/ pampuchow itp. uzywalam mrozonych lub w soku ze sloika, czy te suszone daja lepszy efekt? jakos tak suszone kojarza mi sie twardo lub gumowato -cos jak zurawina suszona/rodzynki... ale moze dla podgryzania ususze na próbę, powtorze zatem pytanie autorki, mozna w piekarniku? jesli tak, to jakie parametry?
          • jarek_zielona_pietruszka Re: suszenie jagód 09.07.14, 11:23
            Suszone są twardsze niż rodzynki, ale ja takie lubię. Jak są za twarde można trochę namoczyć i będą miękkie. Suszę rozsypane na papierze i co jakiś czas poruszam, żeby równo schły. W takiej temperaturze ( 30 st w cieniu) jaka jest teraz nie muszę używać piekarnika, szkoda energii. Nawet pomidory suszę najpierw na słońcu, a później dosuszam w suszarce do warzyw.
            Myślę, że w piekarniku to jakieś 50-60 st i termoobieg. Posuszyć z godzinkę lub dwie i przerwa na 3-4 godziny. Później rano i wieczorem po ok godzinie. Drzwiczki oczywiście leciutko uchylone, o ile się uda, a jak nie to uchylać drzwiczki w czasie przerwy
            • jarek_zielona_pietruszka Re: suszenie jagód 09.07.14, 11:26
              Na początku nie może być za duża temperatura, żeby się marmolada nie zrobiła. Jak się za mocno zaparzą to puszą sok i po ptokach. Lepiej dłużej i w niższej temperaturze.
            • Gość: Endy Re: suszenie jagód IP: *.gdynia.mm.pl 09.07.14, 22:18
              WIELKIE dzieki jarku z-p!
    • 1-misiu Re: suszenie jagód 09.07.14, 08:55
      Jagód się nie suszy.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: suszenie jagód 09.07.14, 11:24
        Nie wiem skąd masz takie informacje? o: Suszy się jak najbardziej, są smaczne i zdrowe. Bez chemii i konserwantów.
        • squirk Re: suszenie jagód 09.07.14, 22:43
          jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Nie wiem skąd masz takie informacje?

To wegetroll z nietypową misją - zachęca do jedzenia mięsa, bardzo skuteczny.
          :-)
      • Gość: x Re: suszenie jagód IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.07.14, 11:30
        1-misiu napisał:

> Jagód się nie suszy.

ale zawiesza na uszy!
    • hester83 Re: suszenie jagód 10.07.14, 09:38
      Nie wiem czy komuś jeszcze ta informacja potrzebna, ale suszyłam przedwczoraj porzeczki (myślę że podobny poziom trudności suszenia co jagody) i najpierw korzystałam z pożyczonej suszarki, niestety bez efektu. Później przeniosłam się z suszeniem do piekarnika. Rozłożyłam na kratce papier, na nim ułożyłam owoce i suszyłam w następujący sposób. Najpierw przy zamkniętych drzwiczkach rozgrzewałam do 100 stopni góra-dół z termoobiegiem. Jak już się nagrzało uchylałam piekarnik i zmieniałam na sam wiatrak bez grzana (rozmrażanie) i owiewałam tak ze 20 minut. Później znów grzanie w zamkniętym piekarniku i ponownie owiewanie przy uchylonych drzwiczkach. Tak do skutku. Nie powiem żeby ususzyły się szybko bo poświęciłam im cały dzień ale mam pięknie ususzone porzeczki i to najważniejsze.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: suszenie jagód 10.07.14, 10:51
        Metoda bardzo dobra, a tą tylko różnicą, ze porzeczki mają grubszą skórę i trudniej puszczają sok niż jagody. Przy 100° C jagody puszczą sok i zrobi się maźgaja. Trzeba zacząć od niższej temperatury.
        • hester83 Re: suszenie jagód 11.07.14, 14:45
          Pewnie masz rację, niestety nie mam doświadczenia z jagodami.
      • Gość: miki202 Re: suszenie jagód IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.14, 14:19
        No i oto chodziło. Dzięki.
      • mmagi Re: suszenie jagód 10.07.14, 15:27
        a ile za prad zapłacisz?opłacało sie?
        • eulaliana Re: suszenie jagód 10.07.14, 16:00
          mmagi napisała:

> a ile za prad zapłacisz?opłacało sie?

Co ci do tego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka