jagasz 25.08.04, 11:18 Witam Was serdecznie ! Bardzo proszę na sprawdzone, pyszne cisto ze sliwkami, takie już trochę jesienne, ale pachnące jeszcze latem. Czekam na Wasze propozycje aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Beata Re: Ciasto ze sliwkami IP: *.acn.pl 25.08.04, 12:56 Moje pyszne ciastoJ 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 lyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Kasi białko ubic na sztywną piane, potem dodac cukier, potem dodac żółtka, miksowac… dodac mąke i proszek do pieczenia, wymieszac, potem dodac miekka margaryne kasie i miksowac. --ciasto będzie bardzo sztywne ale nie należy się tym przejmowac,rozłożyć na blache i na wierzch położyć owoce(najlepiej wyluskane wisnie, lub sliwki) nie wgniatac ich ,ciasto samo urosnie i piec ok. 50 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
aga72 Re: Ciasto ze sliwkami 25.08.04, 13:15 Jak chodziłam do 2 klasy podstawówki, to " by pachniało wakacjami" piekłam ciasto ze śliwkami według słów tej piosenki: Szklankę mąki, cukru szklanke wsypię szybko do miseczki, potem proszku do pieczenia dodam jeszcze dwie łyzeczki. I dwa jajka, i do tego pół stopionej margaryny, i zameszam tylko tyle, by się rzeczy połączyły. Potem śliwki poukładam bardzo pięknie w tortownicy, wleję ciasto i do pieca na niecałe pół godziny. A gdy będzie już gotowe, smaczne, pulchne i rumiane, to zaproszę koleżanki, babcię, tatę oraz mamę. Najłatwiejsze ciasto w świecie tak, tak, tak, nic, a nic się go nie gniecie tak, tak, tak Ty potrafisz także upiec tak, tak, tak nawet, gdy nie jesteś zuchem tak, tak, tak Przepraszam jezeli ciut pomyliłam słowa. Ale składniki sa prawidłowo podane, a ciasto jest naprawdę dobre. Często je robię podśpiewując sobie przy tym. Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Ciasto ze sliwkami 26.08.04, 10:39 Dziekuję, spróbuję zrobić 2ciasta z dwóch przepisów. aga Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: Ciasto ze sliwkami 26.08.04, 13:48 Aga!? Ty naprawde robisz ciasto wedlug tego przepisu??? Wczoraj sprobowalam, bo wydal mi sie przepisem-nie-do-schrzanienia, a brakuje mi nieco zdolnosci "wypiekajacych" :))) Mysle, ze "to" co wyszlo zdobyloby absolutnie pierwsze miejsce w konkursie na najwiekszy zakalec swiata... Ostatecznie porzucilam mysli o pieczeniu (no moze pozostane przy ciescie marchewkowym, ktore o dziwo mi wychodzi rewelacyjnie) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga72 Re: Ciasto ze sliwkami 27.08.04, 11:10 Light, przepraszam, ale nie zdążyłam wczoraj dokończyć, bo wlazł mi do pokoju dyrektor. Może wlałaś gorąca margarynę zaraz po rozpuszczeniu, wtedy faktycznie wychodzi gniot. a w ogóle czasami tak się zdarza, ze wychodzi zakalec, nie tylko przy tym cieście. Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: Ciasto ze sliwkami 27.08.04, 11:39 Aga - wiem cos o tym ;))) Wracajac do mojego super-zakalca - nie mialam w domu margaryny, wiec dodalam maslo (dodalam nie gorace, a letnie)... Teraz tak sobie mysle, ze to moze byc powodem... A moze dodalam za duzo sliwek? Anyway, moj chlopak meznie zjadl nawet kawalek :)) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Ciasto ze sliwkami 26.08.04, 14:33 100 gram masła 150 gram cukru 80 gram mąki pszennej 40 gram mąki krupczatki 3 jajka. Masło utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku (powinna powstać puszysta masa). Dodać mąkę pszenną i krupczatkę, wymieszać. Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko połączyć. Tortownicę (średnica 25-30 cm) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką albo kaszą manną. Wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek (umytych, osuszonych i wydrylowanych), skórką do dołu. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180C) i piec około 25 minut (po 20 minutach można patyczkiem czy wykałaczką sprawdzić czy już dobre). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Ciasto ze sliwkami IP: *.ilm.warszawa.sint.pl 27.08.04, 12:01 Ja piekę moje ciasto tak: szklanka mąki, szklanka cukru,łyżeczka proszku do pieczenia,dwa jajka, pół zapachu waniliowego, jeśli ktoś lubi i pół szklanki oleju. To razem zmiksować,na to owoce - nie tylko śliwki, pyszne jest z borówkami amerykańskimi,piec ok 40 - 50 min. -sprawdzać patyczkiem czy już gotowe w temp. 170 st. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia a potem posypać cukrem pudrem. I już Odpowiedz Link Zgłoś