Dodaj do ulubionych

makaron - dzis nietypowo. tort kokosowo-cytrynowy

26.08.04, 10:49
szczegóły jak zawsze później :)

Po nabyciu skladnikow.
Obserwuj wątek
    • Gość: martham Re: makaron - dzis nietypowo. tort kokosowo-cytry IP: *.ibs.com.pl 26.08.04, 10:57
      po co nam jakies programy kulinarne w tv, jak my tu mamy na forum codziennie
      (lub prawie) nowy odcinek :).
      w dzisiejszym odcinku bedziemy sie uczyc, jak robic tort kokosowo-cytrynowy :D.

:)
    • hania55 Re: makaron - dzis nietypowo. tort kokosowo-cytry 26.08.04, 11:19
      Czekam na szczegóły niecierpliwie, boście mnie, kolego Giezik, zaintrygowali. U
      mnie dzisiaj chyba będzie gazpacho, ale eksperymentalne, bo bez namoczonego
      chleba (nie mam czerstwej bułki ani pieczywa). Jeszcze cały czas główkuję co by
      tu oryginalnego z 4 cukiń zrobić. Nie chcę zapiekanych, ani faszerowanych, ani
      duszonych w pomidorach. Albo zrobię taki placek jak w zeszłym tygodniu, albo
      jakiś a la hinduski misz-masz.
      • kwik Re: makaron - dzis nietypowo. tort kokosowo-cytry 26.08.04, 12:53
        wstazki cukinii duszone na masle z czosnkiem, na koncu dodac serek kozi i garsc
        miety. pychota :)
    • giezik szczególy 26.08.04, 12:07
      Majac dziw wiecej czasu tak sobie wyszukiwalem rózne rzeczy i do glowy mi przyszlo by zrobic canneloni z ricottą i mięsem, przy czym rureczki zamierzałem po raz pierwszy zrobic własnoręcznie. W trakcie dnia wyniklo, ze jestesmy zaproszeni na wieczorną obiado-kolacyjkę, no wiec tort z rissoni, ktory planowalem tak na kolacyjny deser i zeby mua zonka do pracy jutro wziela, bedzie dzis w gosci.
      Samo rissoni jest jednym z kilku paczek napoczetych makaronow, ktore silnie postanowilem wreszcie wykonczyc. Bo mam w szafkach ponapoczynane - spagetti, bucatini (wyjasnie od razu, jak mojemu koledze ostatnio, ktory rozpoznaje wylacznie spagetti - to takie nieco grubsze spagetti tylko z dziurką w środku), papardelle (to takie spagetti tylko bardzo mocno rozbite na płask), kolanka zwane z włoska macaroni (bucattini nieco rozszerzone, pocięte i nieco zagięte), rurki skośnie cięte, czyli penne rigate (no coż to wyjść od spagetti w porównaniu będzie trudno) , łazanki produkowane przez Malme (ochyda okropna, do zupy grzybowej kiedys kupilem i wole robic sam, bo też to jakis odpad poprodukcyjny jest) no i owoż rissoni - czyli spagetti pociete na malutkie kawałeczki w kształcie ryżu (;))
      Wracając do konkretów
      1/3 kubka rissoni ugotować należy al dente i dokładnie odcedzić.
      W trakcie gotowanie, wymieszać ze sobą kubek mąki, proszku do pieczenia porcję, zmielonych migdałów pół kubka, tyleż samo wiórków kokosowych oraz łyżke utartej skórki cytrynowej.
      Następnie stopić na małym ogniu 185 g masła, dżemu morelowego pół kubka oraz kubek cukru pudru. Wymieszać masę z ugotowanym makronem i wymieszać z masą z mąki. Następnie dodać 3 lekko roztrzepane jaja, wszystko dokładnie wymieszać i włozyc do wysmarowanej masłem tortownicy.
      Piecze się to cudo ok. 50 min. Po upieczeniu zostawić na 10 min.
      Można na zimno oraz na ciepło. W oryginale piszą by przyozdobić kandyzowanymi plasterkami cytryny, ale poniewaz takiego cuda w sklepach naszych nie widziałem nigdy, a za zrobienie samemu nie będę się zabierał, to pozostawie pewnie bez ozdoby.
      • Gość: Cynamoon Re: szczególy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 12:49
        Gieziku, a jak nazywa sie makaron w kasztalcie ziarenek pieprzu?
        Widzialam taki niedawno w sklepie,firmy Divella. Poniewaz bardzo sie
        spieszylam, rzucilam tylko przelotnie okiem. Plakacik rekalmowy informowal,
        promocja- makaron ziarnka pieprzu.
        Faktycznie tak wygladal, male porowate kuleczki.
        • giezik Re: szczególy 26.08.04, 13:06
          szczerze mowiac nie spotkalem sie jeszcze a i w posiadanej mojej "encyklopedii" makaronów tego nie ma.
          Wydaje sie, ze moze to byc jakis do zup............. szukam..................

..................
          jest po prostu
          Acini di pepe (peperini)

Z nieocenionej strony (tu wlasnie makaron do zup, ale jest wszystko co czlowiek wymyslil):
          www.hormel.com/templates/knowledge/knowledge.asp?id=553&catitemid=45
          • Gość: Cynamoon Re: szczególy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 13:13
            tak, to ten ;-)
            czyli ziarnka pieprzu- po prostu :-)
    • giezik piekę, szczegoly smakowe za ok. 50 min :) (no txt 26.08.04, 13:09

• giezik pyszne... ale malutki problem 26.08.04, 14:12
      wyszlo ciekawe, nie slodkie, lekkie bardzo. POwiedzial bym rześkie, ale... to risoni, ktore bylo tuz przy sciankach sie "uprazyło" i jest twarde.
      Troche niepokoi, bo gdy ktos nei wie z czego jest to wrazenie moze byc - ze sie skorupke od orzecha trafilo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka