carlascuzo Re: DYNIA dla NIEMOWLAKA 26.08.04, 22:59 COŚ SIĘ ZA SZYBKO WYSŁAŁO... Pojawiła się dynia. Moja dzidzia jeszcze ssie pierś, ale w zimie zacznę podawać warzywa. Czy można dynię w jakiś sposób przerobić, tak żeby za parę miesięcy można było ją podawać, a przy tym nie straciła smaku, aromatu i właściwości odżywczych??? Jakie proponujecie potrawy z dynii dla 5-6 miesiecznego dziecka??? Pozdrawiam Karina Odpowiedz Link Zgłoś
s1korupka Re: DYNIA dla NIEMOWLAKA 26.08.04, 23:10 Ja mam zamiar zamrozić dynię. Zrobiłam tak w zeszłym roku, wprawdzie jeszcze nie dla dziecka. Dynia jest jednym z najmniej alergizujących warzyw, więc stanowi częsty składnik diety niemowląt uczulonych na inne warzywa. Moja córeczka(7 m-cy)bardzo lubi zupkę z dyni,więc w tym roku zamrożę jej tyle, na ile pozwoli mi objętość zamarażalnika.Wyjdzie to napewno dużo taniej, niż dynia w słoiczku którą na razie kupuję. Pytasz o potrawy z dyni...hm...ja robię małej wywar z warzyw i do tego dodaję dynię(80 gram). Odpowiedz Link Zgłoś
carlascuzo Re: DYNIA dla NIEMOWLAKA 26.08.04, 23:14 A jak będziesz mrozić tą dynię? Bo nie mam zielonego pojęcia. Może jakieś inne warzywka mogę zamrozić na zimę? Kabaczek? Cukinia? Ale jak? W jakiej formie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: DYNIA dla NIEMOWLAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 23:19 A moze by ja tak poddusic w malenikej ilosci wody (koniecznie bez dodatkow soli czy cukru) a potem zmiksowac i zapasteryzowac w sloiczkach? Btw, rob w jak najmniejszych sloikach, po otwarciu nie wolno tego przechowywac dluzej niz 48 godzin,a maluch co dopiero zaczyna jesc nie zje tego duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: DYNIA dla NIEMOWLAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 23:20 Acha, mozesz polaczyc dynie np. z rowniez uduszonym jablkiem, tzn razem zmiksowac. Albo z jakims innym warzywem. Odpowiedz Link Zgłoś