mifsc 28.08.04, 14:46 Jak się robi sok z owoców czrnego bzu? Pomóżcie Kochani. Przeglądnąłem forum i inne strony www. Zalecają parowniki i inne maszynki. A przecież można chyba inaczej. Nasze Babcie musiały sobie radzić..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosia Re: czarny bez IP: *.dami.pl 28.08.04, 17:39 tu coś jest: www.kuchnia.com.pl/DiD/przetw.html#sokzbzu i tu możer też: www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: czarny bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 01:04 Dzięki za linki, ale tam jest o kwiatach bzu, a ja zebrałem już owoce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szycha80 Re: czarny bez 30.08.04, 07:38 a robisz go dla walorów smakowych czy leczniczych? bo słyszałam, że on ma własnie takie działanie, ale nie wiem konkretnie jakie Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica hmm... robiłam w zeszłym roku... ubabrałam się 30.08.04, 09:10 przy nim strasznie... w tej chwili nie pamiętam proporcji. w wyszukiwarce z roku 2003 powinien być ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcelina Re: czarny bez IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 30.08.04, 12:42 Sok z czarnego bzu robie tak: baldachy bzu myję w misce z wodą, płuczę,osączam.Obrywam jagody pomagając sobie widelcem.Jagody muszą być dojrzałe, czarne.Wkładam do gara, wlewam trochę wody na dno i ogrzewam nie dopuszczając do wrzenia kilkanaście minut.Rozparzone owoce przecieram na duszlaku lub dość rzadkim sicie.Pasteryzuję w małych słoiczkach.Dosładzam cukrem do smaku.Sok działa rewelacyjnie w początkach przeziębienia, nie dopuszczając do rozwoju infekcji,piję też profilaktycznie, kiedy czuję, że może mnie dopaść infekcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: czarny bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 00:18 Dzięki serdeczne za wsparcie. Wyszło 7 litrów w ciągu 7 godzin, ale jest pyszny. Szycha80- Jeżeli lekarstwo pomaga i przy tym jest mniam-mniam, to ja mogę chorować. Będąc dzieckiem lubiłem syrop pini i przy tym nie musiałem iść do szkoły... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: czarny bez IP: *.proxy.aol.com 31.08.04, 00:51 Nie tylko sok: Czarny bez w cieście Składniki: - 250g mąki - woda - jajka - sól - kwiaty czarnego bzu z łodyżkami Z: kuchnia.mckornik.com/przepisy.htm------------------------------------------------------------------------------ Plan działania: - zrobić półpłynne, lekko posolone ciasto- - moczyć bez w cieście i smażyć na patelni - podawać polane syropem z czrnego bzu lub posypane c. puderem - s m a c z n e g o - POTRAWA LETNIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: czarny bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 01:24 Super. Na to nie wpadłem. 2 butelki kamufluję do wiosny. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś