Dodaj do ulubionych

domowe smaki potrawa konkursowa

01.09.14, 20:22
będę wspomagać siostrę w konkursie amatorów, temat jw. ona przygotowuje coś słodkiego, a ja chcę drugą część i nie mam pomysłu i liczę, że może coś podpowiecie?

nie jest to wielki konkurs, bardziej zabawa ale chciałabym zrobić coś dobrego i ładnie wyglądającego, minusem jest to, że na miejscu nie będzie możliwości podgrzania, a wszystkie moje pomysły krążą raczej wokół potraw podawanych na ciepło

myślałam o wykorzystaniu domowego pesto pietruszkowo-bazylowego ale obawiam się, że chodzi bardziej o jakąś klasykę w stylu pyz, kopytek itd..
co można zrobić fajnego, takiego domowego i żeby smakowało na zimno hm?
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Zimne nóżki. IP: *.gdynia.mm.pl 01.09.14, 20:26
      • kuchniazone Re: Zimne nóżki. 01.09.14, 20:30
        niegłupi pomysł, dzięki, robię całkiem niezłe drobiowe, mogłabym przetrenować nawet z dodatkiem pesto
        prawdziwych nóżek nigdy nie robiłam
        • Gość: Re Re: Zimne nóżki. IP: *.free.aero2.net.pl 01.09.14, 22:18
          Nie ma co wydziwiać, tylko zrobić to co faktycznie lubicie lub wspominacie z sentymentem, bo babcia/mama/ciocia robiły najlepsze. U mnie pesto bywa, ale nie powiem, że jest naszą tradycyjną domową potrawą :) Ja zrobiłabym:
          -kulebiak lub paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami
          -tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem i groszkiem (o zgrozo z puszki) :P
          -śledzia w śmietanie

• kuchniazone Re: domowe smaki potrawa konkursowa 01.09.14, 20:53
      praca jest zespołowa, więc daruj sobie wywody :)
    • pinkink3 Re: domowe smaki potrawa konkursowa 01.09.14, 23:14
      Zimne nozki i sledz to sa pyszne rzeczy ale czy temperatura na nie pozwala, tzn. czy nie jest za goraco?
      Nozki moga poplynac i nie beda wygladac apetycznie.

• Gość: klik Dobrze zrobione nie mają prawa "poplynąć". Lato IP: *.gdynia.mm.pl 01.09.14, 23:37
        już się praktycznie skończyło. Ale czy drobiowe to "zimne nózki"? Raczej i stanowczo, nie.
        • pinkink3 Re: Dobrze zrobione nie mają prawa "poplynąć". La 01.09.14, 23:59
          Co do drobiu w charakterze nozek - zgoda. To nie to. O ile wiem, to sie nazywa galaretka drobiowa.
          Ale tez calkiem dobre, jesli pamiec mnie nie zawodzi;)

U mnie na 'zimne nozki' mowiono 'studzinina'. O, jakie bylo dobre!
          I przypuszczam, ze dobrze ja robiono [bez dodatku zelatyny], tyle, ze to byla potrawa raczej na chlodne dni. Rozpuscic sie i tak nie miala prawa.;)

A co do pogody - coz, pomylilam sie.
    • Gość: klik Re: domowe smaki potrawa konkursowa IP: *.gdynia.mm.pl 01.09.14, 23:53
      Ktoś kto jest dobry w wykonawstwie może nie być dobry w twórczości. Dlatego szefowie mają do roboty zwykłych kucharzy.
    • Gość: Endy Re: domowe smaki potrawa konkursowa IP: *.gdynia.mm.pl 02.09.14, 04:44
      pasztet, paszteciki, tatar ze sledzia, wszelkie mięsiwa pieczone (np.schab ze sliwka), albo domowy smalczyk, chlebek, i ogoras kiszony ;)
    • Gość: en Re: domowe smaki potrawa konkursowa IP: *.spine.pl 02.09.14, 10:17
      Może zrób galaretkę pomidorową, wtedy wykorzystasz swoje pesto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka