Gość: anek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 16:37 z czym to sie je? jakies pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: trawa cytrynowa IP: *.acn.waw.pl 31.08.04, 17:05 do zup i mięs :) m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: trawa cytrynowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 17:53 jako cytrynke toto? czy jako baze? :) znalazlam w wersji marynaty do mies, i jako dodatek do salatek owocowych. sprobujesz smak opisac? anek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: trawa cytrynowa IP: *.acn.waw.pl 31.08.04, 18:12 jako dodatek.. potraktuj powiedzmy jak.. skórkę od cytryny :) Nie jestem znawcą, ale dla mnie liczy sie aromat trawki.. bo w smaku .. hmm twardawa jest (moze trzeba ja dłuzej dusić itp..). Zerknij na przepisy z kuchni tajskiej.. np zupy kokosowe. Był nie tak dawno watek o mleku kokosowym, tam coś powinno być. Ja poszukam w swoich zapiskach. Dodaję również do niby chinszczyzny.. w róznych wydaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: trawa cytrynowa IP: *.acn.waw.pl 31.08.04, 18:15 coś znalazłam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11872911&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek :) jestes nieoceniona :)) dzieki! n/tx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 18:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm.us Re: :) jestes nieoceniona :)) dzieki! n/tx IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 31.08.04, 23:00 Kiedys znajoma Hinduska z Siri Lanki dala mi przepis na "kurczaka w mleku kokosowym" . W tym przpisie uzywa sie lemon grass- trawka cytrynowa. Hindusi i Azjacie nie jedza tej trawy tylko dodaja ja pokrojona na dlugosci ok 10-15cm do gotujacej sie potrawy i pod koniec gotowania wyjmuja ta trawe. Nie consumuje sie jej bo jest zbyt twarda, ale za to daje duzo cytrynowego aromatu do potrawy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camille Re: trawa cytrynowa IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 31.08.04, 23:06 Moja sasiadka Wietnamka nie wyobraza sobie zadnej zupy bez kawalka trawy cytrynowej. Ja uzywam glownie do tajskich i hinduskich sosow. Ostatnio robilam rybe w mleczku kokosowym i dodawalo sie kawalek tejze trawy do smaku. Ona sie musi dobrze wygotowac, wiec po prostu uzywaj glownie do zup i sosow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: trawa cytrynowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.09.04, 02:26 Jest rowniez w jednym z rodzajow zielonej herbaty sprzedawanej na wage. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: trawa cytrynowa - nazwa botaniczna 01.09.04, 03:22 Palczatka cutrynowa (Cymbopogon flexuosus) www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Cymb_cit.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris-ek Re: trawa cytrynowa IP: *.houston.rr.com 01.09.04, 03:23 podaje link do uproszczonej tom kar gai, tajskiej zupy z mleka kokosowego i trawki cytrynowej. Pomaga na przeziebienia. Przepis uproszczony bo np w prawdziwej wersji jest galanga (tajski imbir a nie imbir zwyczajny) content2.williams-sonoma.com/recipe/recipedetail.cfm?objectid=8BCE76E8-492E-4104-A6B70706FAE17738 sama uzywam jej tez do tajskiej salatki z krewetkami i kokosowo-pomidorowego curry. Trawka cytrynowa ma tez aromaterapeutyczne wlasciwosci lecznicze i wraz z imbirem zapobiega infekcjom. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: trawa cytrynowa - dzieki :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 12:06 widze ze tajskie gotowanie wywolalam:) ja umiem (moze to nawet zbyt duze slowo:) zrobic pad thaj - warzywa, plus kurczak, plus sos z buteleczki.. moze zbior porad i przepisow dla poczatkujacych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: trawa cytrynowa - dzieki :) IP: *.acn.waw.pl 01.09.04, 12:10 Zupa z mlekiem kokosowym 250 g kurzej piersi. mini kukurydze - kilka sztuk pieczarki - kilka sztuk brokuły - nie za duzo:) bulion drobiowy - około litra trawa cytrynowa - 2 sztuki mleko kokosowe - puszka niesłodzonego papryczka chilli sok z limonki piers pokroić w sporą kostę i obgotowac w posolonej wodzie kukurydze pokroic w spore plastry pieczarki pokroić w "kostkę" brokuły podzielic na rózyczki Zagotowac rosół z trawą cytrynową (mozna pokroić na mniejsze kawałki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: trawa cytrynowa IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 01.09.04, 12:21 poszukaj w wyszukiwarce "laksa" zupa z owocow morza (lub kurczaka) na bazie trawy cytrynowej i mleka kokosowego. Napisz jednak wiecej o co ci chodzi, bo mnie sie tu juz nie chce wystukiwac kilometrowych przepisow po to tylko by uslyszec, ze podaje jakies egzotyczne i "nie do..." w pl potrawy. Je sie ze wszystkim. Jak znasz jezkyk "uniwersalny" to patrz w kierunku kuchni tajlandii, malezji, Indonezji, Singapuru. Indochiny tez tego uzywaja, ale to jakby mniej "spektakularne". Ale nie martw sie - zawsze mozesz zrobic herbatke z trawy cytrynowej Na herbatke- liscie na dobre zarelko - dolna (biala) czesc klacza. Cieniutko zszatkowac. Ubic w mozdziezu z czosnkiem chilli, cebula, kurkuma, ..... (pasta z krewetek/sos rybny...) przesmazyc na paru lyzkach oleju. dodac lyzke brazowego cukru. dodac jakies mieso albo warzywa. Dodac mleko kokosowe... moze pomidora... , na pewno sol/ lub sos rybny... zagotowac. Jesli owoce morza, to dodac wlasnie teraz. dodac szczypiorek i kolendre swieza... mam nadzieje, ze ryz ugotowalas wczesniej... bo wlasciwie mozesz zasiasc do zajadania. Cokolwiek tam dodalas ... bedzie pyszne OT taka mala improwizacja - jesli cos cie zainteresowalo, to sprecyzuj prosze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: trawa cytrynowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 13:38 dzieki, poki co rzeczywiscie mi wystarczy :) ja jestem wierna wloszczyznie narazie, ale chetnie raz na jakis czas robie cos bardziej egzotycznego wtedy zapytuje :) jesli pozwolisz od czasu do czasu zaczepie Cie, teraz jestem przygotowana na to cos z ryzem :) jakos sie nazywa? dziekuje bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: trawa cytrynowa IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 01.09.04, 13:50 sorry - ot byla to taka slowna improwizacja... zrob tak jak powiedzialam, jedno klacze trawy. dwa zabki czosnku, jedna srednia cebyla, koniecznie troche chili, dodac mozesz troche kurkumy (niekoniecznie). Podsmaz to wszystko na paru lyzkach oleju, sypnij lyzke cukru. podsmaz przez pare sekund. dodaj jakies mieso lub owoce morza (piers kurczaka ok) podsmaz. dodaj mleko kokosowe i pomidora. Mozna ddac sok z cytryny. Mozna dodac zielone warzyo pod koniec gotowania (brokuly, fasolka, pak choy/kapusta pekinska/kapusta normalna)podawac z ryzem (jak nie masz mleka, dodaj wczesniej ugotowamy makaron chinski jajeczny, lub namoczony makaron ryzowy) zamieszaj szybko, dosmacz sosem rybnym, sypnij pokruszonych orzeszkow ziemnych, zielenieny (szczypiorek, kolendra/bazylia) odwagi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin ..zapomnialam zapytac... IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 01.09.04, 13:55 Gość portalu: anek napisał(a): > dzieki, poki co rzeczywiscie mi wystarczy :) ja jestem wierna wloszczyznie > narazie, no wlasnie, jesli jest taj jak piszesz, to co sklonilo cie do zapytania o trawe cytrynowa? czyzbym odczytywala ten twoj post wlasciwie??? no wlasnie, dlaczego wlasciwie o te trawe pytasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: ..zapomnialam zapytac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:42 co mnie sklonilo? bardzo uwaznie ogladam nowe i nie znane mi warzywa(?) i zastanawiam sie czy moge je jakos wykorzystac. a cytrynowa trawa - to brzmialo tak pieknie, ze sie nie oparlam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mia Re: trawa cytrynowa IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 18:05 uzywam na Grill, trawa cytrynowa sluzy mi jako patyk do nadziwania na niego miesa, cebuli, papryki i pieczarek (szaszlyk). Odpowiedz Link Zgłoś