Dodaj do ulubionych

szare kluski z tartych ziemniakow

01.09.04, 14:04
Znacie? U mnie w domu mama robi je tak: trze ziemniaki - NIE ODDCISKA - i
potem dodaje strasznie duzo maki żytniej i pszennej. Ale tak ze juz wiecej
nie mozna. No i soli. Następnie kladzie na deske i "krojac" je lyzka zsuwa na
goracy wrzatek. Łyzke trzeba maczac w tym wrzatku. Kluski sa poszrpane o
wymiarach tak ok 1cmX2cm. W moim domu takie kluski jadalo sie i jada zamiast
makaronu do wszystkich zup oprocz rosolu. Ale najlepsze sa ze skwarkami i
kaqpusta lub ze smietana i twarogiem na slono .... ale sie rozmarzylam...
Obserwuj wątek
    • szycha80 Re: szare kluski z tartych ziemniakow 01.09.04, 14:13
      znamy, znamy
      • marghot Re: szare kluski z tartych ziemniakow 01.09.04, 15:54
        takich jak moja babcia nikt już nie robi :(((
        a były smakowite w połączeniu ze skwarkami i gotowaną kiszona kapustą
        ahhhh....
        • massom Umnie to się BETONIAKI nazywają. 02.09.04, 14:26
          Ostatnio do czarninki je miałem!!!
          MNIAM!!!!
    • Gość: Stokrocja Re: szare kluski z tartych ziemniakow IP: 217.96.10.* 01.09.04, 16:12
      A ziemniaczany farsz do pierogów znacie? Pycha takie zrumienione na oleju...
      Mniam mniam
      • Gość: malami Re: szare kluski z tartych ziemniakow IP: *.chomiczowka.net.pl 01.09.04, 16:15
        wczoraj zjadłam ze 20 ruskich ze smażoną cebulką - total extase
        • Gość: Stokrocja Re: szare kluski z tartych ziemniakow IP: 217.96.10.* 01.09.04, 16:19
          A ja pewnie na urlopie będę lepiła - dla znajomych i nie tylko ;)))
    • Gość: mania Re: szare kluski z tartych ziemniakow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 16:45
      czy do tych kluskow musi byc maka zytnia moze wystarczy pszenna
      • Gość: magda Re: szare kluski z tartych ziemniakow IP: *.dimadve.com.pl 01.09.04, 16:52
        moze byc pszenna. ja dodaje tylko pszennej i tez wychodz apyszne.
    • mysiulek08 Re: szare kluski z tartych ziemniakow 01.09.04, 17:33
      mniammmmm, moja mama starta mase odkladala na sitko by lekko odciekly i dodaje
      maczke z dna miski do masy. Stosuje tylko maka pszenna i sa przepyszne:)) U
      mnie w domu jada sie je przewazne z rosolem PYCHAAAAA, lubie tez z zasmazana
      kapusta kiszona. Z bialym serem, zurkiem i czernina to przysmaki mojego taty:)
      Aby uprawnic prace nie trze juz zmieniakow recznie, tylko robi to sokowirowka,
      suche wytloki miesza z z odstana maczka ziemniaczana dolewajac ewentualnie
      soku. Maki dosypuje tyle aby lyzka odchodzila od ciasta. Z wielka przykroscia
      stwierdzam, ze mnie niestet tak pulchne i pyszne jak mamine i babcine nie
      wychodza, coz zapewne to wina tutejszej maki:(((
    • Gość: dorota Re: szare kluski z tartych ziemniakow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 18:34
      Czy trzeba dodac jajko? A wyrabiac zeby nabraly powietrza etc? Nie robilam
      nigdy a boje sie zepsuc bo jeszcze zniechece sie :-)) dzieki
      • Gość: anka Re: szare kluski z tartych ziemniakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 19:29
        Tak jajko sie wbija. I sól do smaku. Wyrabiać aż bedzie tępe. Nie może Ci sie
        nie udać. Smacznego
      • mysiulek08 Re: szare kluski z tartych ziemniakow 01.09.04, 19:53
        zadnego jajka!!! Tylko ziemniaki, maczka ziemniaczana z odzysku:) maka i sol.
        Nic wiecej!! Gwarantuje, ze wyjda. Babskie pokolonenia mojej rodziny tak
        robily, zreszta w ksiazkach kucharskich w temacie klusek "strzykanych" tez brak
        jajek. Ba udaja sie nawet z mlodych ziemniakow!
        • szycha80 Re: szare kluski z tartych ziemniakow 02.09.04, 07:59
          a w poznaniu dodaje się jajko; słownie "jedno" :)
          • Gość: marinik Re: szare kluski z tartych ziemniakow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 08:26
            w lodzi tez sie jajko dodaje.
            a kluski nie nazywa sie szare a zelazne.
            u mnie sie je serwuje ze skwareczkami i cebulka zrumieniana, a do popicia-
            czerwony barszczyk.
            • ksenia13 Re: szare kluski z tartych ziemniakow i CZERNINA 02.09.04, 09:00
              Ja robie bez jajka. Ze skwarkami i gotowana kapusta najlepiej mi smakuja. Ktos
              wspomnial o czerninie?? UWIELBIAM!!! Wlasnie z tymi kluskami. Nauczylam tez
              jesc czernine mojego meza, bo on tej zupy nie znal. Niestety dzieci patrza z
              nuta przerazenia w oczach. Ja nigdy nie odwazylam sie jej ugotowac, ale mama na
              nasz przyjazd robi czesto.
              • Gość: siostra Heli Re: szare kluski z tartych ziemniakow i CZERNINA IP: 157.25.138.* 02.09.04, 10:57
                Te kluski maja czeski rodowod i nazywaja sie tam gałuszki fusate
            • majka303 Re: żelazne kluchy !!! 02.09.04, 11:18
              Moja Babcia robiła je dla mnie na specjalne życzenie kiedy byłam w ciąży -
              wspaniałe .

Nie znam dokładnie patentu mojej Babci ale Ona chyba dodaje jeszcze trochę
              ugotowanych ziemniaków..., albo mi się coś pokręciło ???

Tak, czy inaczej smak cudny , szczególnie z podsmażonym boczkiem i
              cebulką !!!!!!!!
            • Gość: pidzamaa Żelazne kluchy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 11:47
              No własnie tak mówi moka Babcia na pyzy ziemniaczane i robi je trąc czesc
              ziemniakow na tarce i odciskujac no i dodaje zmielone ugotowane ziemniaki i
              sol. to wszystko. zadnych jajek i maki. ale mi takie nie wychdza.rozlatuja sie
              przy gotowaniu.czy ktos zna przepis na te kluchy bo sa przepyszne....
              P.S. nazwa pochodzi od koloru kluch po ugotwaniu-robia szkliste:)
              • jottka Re: Żelazne kluchy!! 02.09.04, 11:58
                prawde mówiąc, to ja znam ten przysmak wyłącznie z lektury 'opium w rosole' em
                musierowicz - czy to rdzenny poznański przysmak?:)
                • Gość: szycha80 Re: Żelazne kluchy!! IP: *.epsa.pl 02.09.04, 13:04
                  tak, właśnie tak!!! a w sobotę będziemy w Poznaniu na starym Rynku obchodzić
                  Święto Chleba - piekarze z różnych części miasta będa m.in.prezentować swe
                  wypieki i bedziemy degustować!
                  • jottka ooo 02.09.04, 13:20
                    to szkoda, że mam troche daleko:(

mam pewną znajomą w kórniku, lepszych ciast to ja w życiu nie jadłam
              • majka303 Re: Żelazne kluchy!! 02.09.04, 11:59
                Spytam po połuniu Babci o ten przepis i podam na forum !!!
              • Gość: szycha80 Re: Żelazne kluchy!! IP: *.epsa.pl 02.09.04, 12:29
                a to są inne kluchy - do szarych kładzionych daje się zawsze i mąke i jajko
    • marghot Tak mi narobiliście ... 02.09.04, 11:46
      ... smaka na szare kluski, że postanowiłam sobie dzisiaj takie danie zapodać.
      Oczywiście plus skwareczki :))) już się 18 nie mogę doczekać
      • Gość: krasnowo Re: Tak mi narobiliście ... IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 02.09.04, 14:05
        a ja zaeksperymentuje z mąką kukurydzianą, może wyjdą, to będę miała fajną nową
        potrawę dla moich chłopaków.
    • Gość: Quazi Re: szare kluski z tartych ziemniakow IP: *.gsi.de 02.09.04, 18:16
      To jeszcze sie je robi???
      Uwielbialam je jako dziecko, robila je moja babcia, niesamowity smak....
      Ale ja je jadlam z przepysznym sosikiem i jakims mieskiem... :)
    • Gość: kate Re: szare kluski z tartych ziemniakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 18:28
      Kocham te kluski! Sama w życiu nie robiłam właśnie ze względu na żytnią mąkę(
      nie było gdzie kupic). To była najulubieńsza potrawa jaką pamiętam z
      dzieciństwa. Babcia (pod Działdowem) podawała je albo z czarniną albo ze
      skwareczkami i twarogiem. Homary niech się chowają!
      • m.arcy Re: szare kluski z tartych ziemniakow 03.09.04, 09:26
        Zrobiłam wczoraj i sie zapychaliśmy na obiad, na kolację i jeszcze na śniadanie
        dziś zjadłam. Ależ one są pyszne! Wejdą na stałe do repertuaru kuchennego.
        • szycha80 Re: szare kluski z tartych ziemniakow 03.09.04, 09:34
          no właśnie! najlepsze są odsmażane razem z tłuszczem ze skwarków! mniam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka